ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Йорданският посланик бе на посещение в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:13 / 02.08.2017Коментари (0)2105
©
Извънредният и пълномощен посланик на Хашемитско Кралство Йордания Н.Пр. Сакер Малкауи посети днес Община Пловдив за среща с кмета инж. Иван Тотев

Поводът за визитата, която е втора за посланика от началото на годината е гостуването на фолклорна група на Регионалната администрация за развитие и туризъм от йорданския град Петра, побратимен град на Пловдив. В срещата участваха също заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, двама представители на Регионалната администрация за развитие и туризъм от град Петра - Абдел Монем Йомоха Абухилалех, отговарящ за местното развитие и околната среда, Тарват Мохаммад Хамдан Масалха, отговарящ за инфраструктурата и инвестициите и д-р Маруф Банята, йорданец, живеещ от дълго време в града под тепетата, който активно подпомага през годините развитието на българо-йорданските връзки на територията на Пловдив.

По време на предишното посещение на Н.Пр. г-н Сакер Малкауи, основният акцент на разговорите бе свързан с подписаното през 2004 г. "Споразумение за приятелски връзки и сътрудничество между община Пловдив, България и община Петра, Хешимитско Кралство Йордания", което е безсрочно и желанието на двете страни да препотвърдят ангажиментите, поети в него за развитие на сътрудничество в направленията: местни власти, промишленост и търговия, туризъм и култура. 

Бяха обсъдени възможностите и заявен интерес за съвместни инициативи, свързани с "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019", за обмяна на опит в опазването на културно-историческото наследство, както и за размяна на състави за участие в Международния фолклорен фестивал в Пловдив и във фестивала, който се провежда в Петра. Гостуването на фолклорен състав от Регион Петра, Йордания вече е факт. Музикантите и танцьорите пожънаха бурни аплодисменти снощи, по време на официалното откриване на 23-тия Международен фолклорен фестивал на сцената на Античния театър, на което присъства и лично посланика. Богатият репертоар на ансамбъла включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни, както и автентичния арабски танц Дабках - неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури.

По време на днешната среща бяха постигнати конкретни договорености, свързани с преподписването на споразумението за сътрудничество между двата града, както и с конкретни параметри по организацията на официално посещение на делегация от Пловдив през април-май 2018 г. в Петра и посещение в Пловдив на голяма делегация от Петра през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Обсъдени бяха и съвместни идеи за размяна на изложби, на танцови състави и други форми на сътрудничество. Н.Пр. г-н Сакер Малкауи, благодарение на когото се осъществи посещението на фолклорния състав от Петра, заяви своето желание и готовност отново да окаже пълно съдействие за участието на състав от Йордания и в следващото 24-то издание на Международния фолклорен фестивал.

В хода на разговорите бяха отбелязани много общи неща, по които двата хилядолетни града си приличат, както и приоритетното място, което заема туризмът в политиката на управление на Пловдив и Петра. През 2007 г., побратименият град Петра е обявен за едно от чудесата на света. В Йордания има около 28 000 исторически места, които са активно посещавани от туристи през цялата година. Мирна и спокойна страна, люлка на световната цивилизация, днес Йордания е дестинация, която привлича туристи от целия свят. Като пример бе посочен и град Джераш, в който има 6 функциониращи амфитеатъра, подобни на този в Пловдив, с перфектна акустика и активно използвани за културни прояви. В края на срещата, гостите и домакините си размениха подаръци и си направиха обща снимка за спомен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: