ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гонят пенсионерите от детските лагери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 03.08.2017Коментари (2)2907
© Plovdiv24.bg
Децата и възрастните туристи да не бъдат настанявани под един покрив. Такава промяна в изискванията за организирани пътувания на подрастващи планират членове на работната група, която от есента ще започне обсъждането на промени в Закона за туризма и в наредбата, уреждаща детските почивки, съобщава Монитор. 

Измененията са наложителни, защото към момента по-голямата част от базите, предлагащи специализирани ваканции за подрастващи, са частни. От общо 141, колкото бяха държавните детски лагери в зората на демокрацията, сега действат едва 30 от тях.

Останалите още се водят като актив в "портфейла" на "Ученически отдих и спорт" ЕАД към МОН, но реално пустеят. Дупката, отворена от западането им, е запълнена от частни обекти, които за разлика от държавните не са строени специално за отдих на подрастващи и съответно отговарят на много малко общи критерии.

Затова от есента започва работа група, като част от участниците в нея вече дават заявки какво трябва да се промени. Конкретно за промяната възрастни да не почиват заедно с деца настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Асоциацията за детски и младежки туризъм, чийто представител Свидна Динева е член на работната група. По думите на Динева обикновено конфликтите идват от това, че има различни категории туристи на едно място. Например в един от хотелите, където били настанени деца за лагер, по-възрастен гост се оплакал, че хлапетата минават до колата му.

Той се интересувал, ако счупят предното стъкло на колата му, кой ще плати големите щети. Шумът е друго основно притеснение, обясни Динева. И поясни, че традиционно времето за почивка за възрастните обикновено е от 14 до 16 ч, докато при децата режимът е по-скоро между 13 и 15 часа. Затова според експерта ако се настанят гости от различен тип, или трябва да са в отделен блок, или изобщо да няма, или да бъдат предупреждавани предварително. Тя счита, че местата, на които ще се провеждат детски лагери, трябва да бъдат включени в регистър и тези правила да важат за базите, които се включват в него. Специалистът посочи още, че това ще е сред предложенията за промени в нормативната база.

Изисквания за обезопасяване на подстъпи и тераси също е необходимо да бъдат въведени, за да се гарантира безопасността на децата, посочи Динева. И поясни, че според регламента сега има задължение хлапетата да се настаняват до 2-ри етаж на сградата. Експертът счита още, че задължително трябва да се включат и изисквания за външни терени, които да са подходящи за спорт и игра.

Предстои в Закона за туризма да бъдат изработени задължителни общи критерии, на които да отговарят детските бази за отдих, за да е гарантирано спокойствието на децата, а и на техните родители, съобщиха от ресорното ведомство. В информацията се посочва още, че в подзаконовата нормативна уредба ще се съдържат също показатели и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата.

Миналия месец министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров лично инспектираха няколко български черноморски лагери. Тя показа, че проверените бази до този момент отговарят на всички критерии за настаняване и обучение на деца, посочват още от Министерството на туризма. Според данните им специализираните детски бази са оборудвани с всичко необходимо, за да предложат богата програма на подрастващите и да отговорят на интересите им. Те имат спортни игрища, басейни, обособена плажна ивица, театрални сцени, зали за танци и игри, за кръжоци и др. По-големите детски бази за отдих на Южното Черноморие, които разполагат с настанителна база за 250 до 500 деца 
са в Китен, Приморско, ММЦ - Приморско, Обзор, кк Слънчев бряг. А всеки лагер се посещава през летния сезон средно от 3000 - 4000 деца, твърдят от Министерството на туризма.

Детски организирани ваканции обаче не се осъществяват само в тях, има и места за настаняване на Св. Константин и Елена, Балчик, Албена, Кранево, Камчия, Обзор, Свети Влас, Равда, Приморско, Китен, Царево, Созопол и Черноморец. Голяма част от апартхотелите около Слънчев бряг функционират и като детски лагери, каза още Динева. И поясни, че те имат добра хотелска част за настаняване и спортни съоръжения, подходящи за почивките на децата, зали, спортни зали и площадки. Но обща бройка за това колко деца пътуват организирано за почивка и ваканция не може да се даде.

По-голяма част от търсенето е за лагери по Южното Черноморие, каза още Динева. И поясни, че най-често продаваните пакети са за 7 - 9 нощувки.Цената на пакета варира между 270 и 380 лева, като в нея влизат хранене, нощувки и анимационна програма със забавления и спорт и образователни елементи, но без да се включва транспортът. Програмата на децата е разграфена по часове, а дневните занимания задължително започват със сутрешна гимнастика. Организират се различни състезания, а вечерите има тематични партита, като подготовката за тях е свързана с други дейности от приложните изкуства. Може да има време за обучение по водни спортове. Част от програмите се завърта и около творческите възможности на децата, например провежда се вечер на талантите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не разбрах като какъв Анатолий Марков инспектира детски лагери с Николина Ангелакова? Руснаците изкупиха достатъчно имоти по морето, включително и в Камчия.
0
 
 
Егати глупостите!Че в хотелите няма ли смесване на възрастни и деца?Работата е, че в такива бази простотиите на децата нямат край.Там ги изпускат от всякакъв контрол и ръководителите не искат таво, което става вътре в тези бази да става достояние на обществото.Има и други причини, досещайте се!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: