ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Изключително атрактивен спектакъл очаква пловдивчани на Античния театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:24 / 03.08.2017Коментари (0)4990
©
Премиера на спектакъла "Орфей и Евридика"в Пловдив - 19 септември 2017г., от 20,00 ч. на Античния театър. Публиката ще има шанса да преживее един изключително атрактивен, и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи, без аналог в Европа. 

В него ще прозвучи на живо музика от древен Египет, Елада, български фолклорни мотиви, "La favola d‘Orfeo" на Монтеверди, както и метал композиции на група "РЕНЕГАТ", солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия. В представлението се използват 3D мапинг, мултимедийни и специални ефекти.

Постановъчен екип:
Петър Савчов - продуцент
Румяна Бъчварова - идея, сценарий, постановка и костюми
Проф. д-р Александър Илиев, сценарий, режисура и хореография
Йосиф Герджиков - Диригент (музикант №1 на България за 2015г.)
Димитър Савчов - 3D мапинг, мултимедия и специални ефекти


Орфей е първият културен герой на Европа. Неговата личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение. 

Орфей е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаещи за човешкото страдание се преклонили пред любовта му към Евридика и ги взели на Олимп...

По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише години "La favola d' Orfeo". Нашият спектакъл използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в "твърдите" стилове - метал, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство). Съвременната музика е написана специално за случая. Музикалната и сценичната интепретация на спекатакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория. Спектакълът е музикално - танцов. В него се използват и специални визуални ефекти открити и създадени от нашия екип. Визията и танцът "превеждат" на по- неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура.

Спектакълът, по идея на Румяна Бъчварова, е реализиран от постановъчен екип в който личат имената на някои от най- големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков, проф. д-р Александър Илиев - хореография и режисура и т.н.
Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали. Като използваме за естествен декор интериора на Античния театър в Пловдив ние ще свържем античното културно наследство със съвременното живо изкуство като създадем и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у нашия зрител.

Билети в билетен център пред Община Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: