ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Специалист посочи кой квартал в Пловдив е най-желан за бизнес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 09.08.2017Коментари (8)24018
© Plovdiv24.bg
Данислав Тенинчев се занимава с търговски имоти от 8 години, а от 2016 година е мениджър на кантора "Бизнес имоти" в една от най-големите компании в страната. Ето какво каза той пред kmeta.bg:

- Г-н Тенинчев, какви са тенденциите при пазара на търговски и офис площи през първата половина на 2017 г.?

- Пазарните тенденции, които наблюдаваме от началото на годината са, че в офис сегмента има изключително голямо раздвижване. Все повече фирми наемат офиси, които са в процес на изграждане, защото към момента всички качествени офис площи са заети. Фирмите се разрастват и целят да оптимизират пространството, за да се чувстват служителите им удобно. 

Търсят възможност и всички техни звена да бъдат на едно място, а не в различни сгради. По отношение на магазините и заведенията, в сегмента молове имаме ясно разпределен пазар, няма толкова голяма конкуренция между различните търговски центрове и това кара наемателите да развиват все повече своите бизнеси все повече в търговски места в различните точки на даден град. 

Приоритетни са централна градска част и кварталите с ясно обособена търговска зона. Виждаме позиционирането на такъв тип фирми в квартали, които имат добре изградена инфраструктура, голям брой на населението, за да могат да бъдат по-близо до своите клиенти. Искам да уточня, че е важно, когато хората търсят бизнес имоти да не подхождат както при търсенето на жилище, а именно да не се обръщат към много и различни фирми, тъй като специализацията в този сегмент е много дълбока и не всеки брокер ще намери подходящото помещение на даден клиент. Препоръчвам да се доверяват на специализирани в тази област фирми.

- Наем или покупка, кое предпочитат клиентите?

- В бизнеса с търговски и офис площи винаги доминиращ е наемът. Голяма част от клиентите се обръщат към нас с цел наем, защото той позволява, когато дадена площ бива максимално оползотворена, те да увеличат или намалят своето пространство. Това се случва много по-лесно когато се преместят от един нает имот на друг, отколкото ако е тяхна собственост и това обвързва много по-дългосрочно с дадения имот. Затова голяма част от фирмите предпочитат много по-често да наемат, отколкото да купят, освен ако не става въпрос за бизнес, чиято форма и размери не търпи промени каквито са медицинските центрове, зъболекарските кабинети, козметичните студия.

- Кои са най-желаните локации за магазини?

- Бизнесът все по-често се стреми да бъде близо до своите клиенти в различните квартали на големите градове. В София това се вижда много ясно. Фирмите започнаха да прилагат такава стратегия и в другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. В Пловдив кв. "Тракия" е много желан поради голямата численост на населението. В Бургас и Варна тенденциите винаги са били към туристите и главните търговски улици. Това са зоните, които клиентите константно търсят.

- А кои райони се очаква да се превърнат в такива?

- Ако говорим за територията на град София, в момента виждаме подобряване на облика в централната градска зона. След като бул. Витоша беше преустроен на пешеходна зона се вижда колко добре се отрази това на ритъма на града. Последващите места, към които и до сега имаше голям интерес като ул. "Граф Игнатиев" в момента заради ремонта, не са така предпочитани. Но клиентите нямат търпение да видят дали след ремонтите, които са предвидени от общината това няма да се превърне в ново място с интересни заведения, места за отдих, забавление или пазаруване.

- Кое е водещото в избора на офис?

- Най-важният мотив при избора на нов офис е той да бъде полезен за служителите и там те да се чувстват комфортно. Големите компании избират места, до които достъпът е лесен, да бъдат близо до метростанция. Важна е бързата връзка с всяка точка на града. Именно за това най-желани са булеварди като "Цариградско шосе", бул. "България", бул. "Тодор Александров", зоната на Околовръстно шосе до кв. "Младост" и Бизнес парка. Търсят се модерни офиси, с няколко желани елемента - зелена среда, детски център за удобство на служителите с деца, голям търговски център, за да може да извършват различни дейности след работа. Това са сред най-честите примери какво търси една фирма при избора на офис.

- Инвеститори от кои страни са с най-голям интерес към София?

- Към момента последните големи сделки за покупка на търговски центрове са с инвеститори от Южна Африка. Те познават пазара в България и на Балканите. Фирми, които наемат офис пространства, това са големи мултинационални компании от Западна Европа и САЩ, които пренасят своя бизнес в нашата страна с оглед по-добрите условия за развитие, които виждат в тук.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Кеф ти цигари-без бандерол,кеф ти наркотици,кеф ти маркови дрехи менте .....
-3
 
 
Олее в Пловдив и бизнес тук псевдо бизнесмените имат вода (Р. Марица)имат пръс и си правят КАЛ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: