ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Неуспял кандидат забавя концесионирането на летище "Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:04 / 09.08.2017Коментари (0)8156
© Plovdiv24.bg
Летище "Пловдив" скоро няма да бъде концесионирано. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията, пред която единият от трите кандидата - ДЗЗД "Силк Роуд Пловдив Еърпорт" - обжалва решението на Министерството на транспорта и информационните технологии. Консорциумът, воден от швейцареца Урс Майстерханс, не беше допуснат до отваряне на офертите от комисията на транспортното министерство. 

Дружеството не иска от КЗК временна мярка за спиране на процедурата. Решенията на комисията могат да бъдат в две посоки - да не уважи искането, а жалбоподателят да обжалва на две инстанции във Върховния административен съд или пък да го уважи и да върне процедурата от начало, което пък да бъде обжалвано от транспортното министерство. При всички случаи изборът на концесионер за летището за следващите 35 години засега се замразява.

Другите два кандидата, чиито оферти бяха отворени, са китайският конгломерат HNA Group и пловдивското обединение "Консорциум Летище Пловдив", съставено от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК.

Кой е жалбоподателят?

В консорциума водеща роля със 75% участие има дружество "Принц фон Пройсен кепитъл лимитeд", регистрирано в България. С по 12.5% дялове са българската "Ви Ел Жи консултинг" и регистрираната в Кипър Pictet Capital.

Изпълнителен директор и собственик на 96% от капитала на "Принц фон Пройсен кепитъл лимитед" е швейцарецът Урс Майстерханс. "Ви Ел Жи консултинг" е собственост на Владимир и Златка Желеви. Златка Желева участва в управлението на фондация "Бъдеще в космоса" заедно с първия български космонавт Георги Иванов. Кипърското дружество Pictet Capital е собственост на председателя на борда на кипърската авиокомпания Cobalt Грегори Дякоу, където до края на миналата година фигурира и името на Майстерханс.

Според публикации в Cyprus Business Mail швейцарецът реално е контролирал новата авиокомпания, която започва работа през 2016 г., година след фалита на националния превозвач Cyprus Airways. При получаването на лиценза на Cobalt през май миналата година Pictet Capital притежава 49% от Cobalt, а със същия дял е китайският производител на военни летателни апарати Aviation Industry Corporation of China (AVIC). След увеличение на капитала с 30 млн. евро с привилегировани акции, платени от държавната китайска компания, контролът не се променя.

Името на Урс Майстерханс изплува в България, след като през есента на миналата година Комисията за финансов надзор (КФН) одобри акции на "Принц фон Пройсен кепитъл лимитед" да се търгуват на БФБ. Компанията е свързана с швейцарското дружество Prinz von Preussen, което се занимава с посредничество и обслужване на желаещи да придобиват гражданство срещу инвестиции в редица страни, включително и в България.

Спорно минало

Проучване на "Капитал" тогава беше показало, че Майстерханс е разследван в Швейцария, като срещу него е имало три внесени обвинения във Федералния криминален съд в Белинзона. Тогава от офиса на швейцарския главен прокурор обясниха, че едното от тях е отхвърлено, тъй като продължава разследването на двама други заподозрени.

Делата са свързани с твърдения за пране на пари в полза на фирми и лица, свързани с бившия германски банкер Флориан Хом. Майстерханс беше отхвърлил обвиненията и заяви пред "Капитал", че в момента няма висящи криминални разследвания срещу него, има чисто криминално досие и е невинен до доказване на противното като всеки друг.



Източник: в.Капитал


Още по темата: общо новини по темата: 462
23.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: