ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Белозем стана Монмартър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 13.08.2017Коментари (0)5676
©
Вечер на френската култура - с изложба, класическа музика, четене на поезия и проза, вино и смокини, всичко това на фона на фотоизложба, се състоя в пловдивското село Белозем, организирана от известния галерист Ганю Ганев-Ганди.

В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина. Ганьо Ганев -Ганди приветства гостите с малко известният факт, че Белозем освен селото на щъркелите е и селото на цигуларите, 15 цигулари и лютиери са родени там. Той благодари за комфорта, който местната администрация предоставя на артистичните му прояви. 

"Климата, който ни осигурява местният кмет и кметът на голямата община е важен за културния живот в Белозем."- добави Ганди.

На свой ред кмета Иван Тачев сподели с присъстващите, че всичко, което прави Ганди носи името на Белозем, на Раковски и на България по света. Той припомни, че селото е населеното място с най-много художници на глава от населението.

"Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което света свърза Белозем е свързано с духовността, екологията и културата.", добави кметът Тачев.

Домакинът Ганди представи Божидар Стрехин освен зам.-кмет, отговарящ за културата в Общината и като забележителен музикант, а в пясъчният му замък е сниман едни от клиповете на оркестъра, в който кларинетиста Стрехин свири.

"От година на година Белозем се превръща в малък оазис и център на културно средище на художествено-творческата интелигенция. От следващата година проявите , които организира Ганди ще влязат официално в културния календар на Община Раковски."- съобщи на културтрегерите Божидар Стрехин.

Напълно в духа на франкофонската проява, кметът Павел Гуджеров подари на домкина Ганьо Ганев -Ганди кутия френски бонбони със символичното име "Благодаря".

" Винаги, когато присъствам на събитие, на което Ганди е домакин и организатор е свързано с голяма емоция за мен. Дори да не съм дълбоко свързан с артсредите и непрофесионалист в сферата на изкуството, за мен всеки път досегът до него и всяка среща с артистичното е едно прераждане, защото изкуството е храна за душата. Мога да кажа едно голямо "Мерси" за инициативата, за ентусиазма, за емоцията от допира с красивото, а Община Раковски в мое лице винаги ще помага с каквото може. "- емоционално кратък бе градоначалникът Гуджеров.

В изложбата на открито бяха представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, живеещ в село Гранит, на Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Димитър Добрев, Иван Генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Литературно-поетичната програма откри френският писател Даниел Грьоние, който прочете последните няколко страници от дневника си, в които описва преживяванията от престоя си в Белозем. 

"Най-напред са доброто и хубавото и тогава красивото може би ще дойде"- беше есенцията от пърформанса му.

Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев допълваха лежерната съботна вечер по френски маниер.

Изненадата дойде в края, когато зам.-кметът Божидар Стрехин взе кларинета си, а кмета на Белозем облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на феста.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: