ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите между 40 и 44 години може да останат без пенсии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 17.08.2017Коментари (3)6491
©
Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата. 

Статистиката сочи, че родените през 1981 - 1982 г. са поколението Х - за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата, съобщава bTV. Ще получават ли пенсии днешните работещи българи и кое е поколението Х у нас. 

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. - само след 20 години - е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х - това, за което няма да има достатъчно работещи млади - вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил. Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация - при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата. 

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува. "Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.", пояснява Нейков. 

По думите му ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат. "В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи - край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят", пояснява Нейков. 

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни - английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например. "Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем", припомня Нейков. 

"В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС - при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас - 2 издържат 1", пояснява още Нейков. 

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, като проблемът е при т.нар. "отчаяни безработни" - "Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме", пояснява Нейков. Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ако изчисляват милионите българи по избирателните списъци, пълни с мъртви души, нито една справка в България не не става за нищо.
0
 
 
Докато едни работят да издържат други няма да се оправи положението, това което аз давам докато работя трябва да се използва за МОЯТА пенсия, ако не я доживея да се даде на близките, а не да чакам след 40 години циганетата които ще са мнозинство да ме издържат, е*аси абсурда.
Aнонимен
на 17.08.2017 г.
+1
 
 
Защо Нейков лъже ? За да не му търсим отговорност за безсмислената, страхлива и угодна на политиците реформа? Съотношението между осигуряващи и пенсионери не е 2 към 1! 100 осигуряващи се издържат между 80 и 90 пенсионера. Това, че българина има собствено жилище, в никакъв случай не е оправдание или смекчаващо обстоятелство за виновните за краха на пенсионната система. Такива като Нейков. Всъщност е много лицемерно! Десетки години са вземани пари от доходите на хората и като се пенсионират ще им кажат продайте си имота, защото пари за пенсия няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: