»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
„итателски
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
ѕловдивчанин купи скъсани обувки за 125 лева!  акви са правата му?
»зточник: Plovdiv24.bg 11:38 / 17.08.2017 ќтпечатай »зпрати
Plovdiv24.bg се свърза с  омиси€та за защита на потребителите ( «ѕ) във връзка с вчерашните материали†"¬ мол "ћарково тепе":  лиент купи скъсани обувки от елитен магазин, не му върнаха парите!"†и†"ќт Scandal:  лиентът ни заплашваше, не сме длъжни да му върнем парите!". ≈то какво ни казаха от институци€та:

"ќт магазина по закон са длъжни да предложат или зам€на, или ремонт, или отбив от цената на един по-късен етап. Ќо не са длъжни да върнат парите.  огато три пъти е извършен ремонт на стоката и продължава да има дефект, тогава потребител€т може да претендира за развал€не на сделката и да си поиска парите обратно".

 «ѕ предлага кратка информаци€ за предвидените в «акона за защита на потребителите хипотези, при които може да бъде върната закупена стока.

ƒефектна стока

Ќа първо м€сто, това са случаите, в които потребител€т е попаднал на дефектна стока (съгласно чл. 122). “огава един от начините, по които търговецът следва да удовлетвори рекламаци€та, е чрез развал€не на сделката и връщане на парите (съгласно чл. 124, ал. 1). ƒругите посочени в закона варианти са безплатен ремонт, зам€на или отбив от цената.†

»ма случаи, в които търговци предостав€т сво€ гаранци€ (т.нар. търговска гаранци€), в ко€то се предвижда възможността стока с дефект директно да бъде заменена с нова или приета обратно срещу възстанов€ване на заплатената за не€ сума.


ѕокупка през интернет или извън търговски обект

¬ръщане на стока с аргумента, че не допада на потребител€, не е правилен размер или подход€щ цв€т и пр. не е предвидено в «акона за защита на потребителите, който е хармонизиран с европейското законодателство. »зключение са случаите, в които сделката е сключена от разсто€ние (по »нтернет) или извън търговски обект (съгласно чл. 50). ¬ тази хипотеза, без да дължи каквото и да било об€снение на търговеца, потребител€т има право да претендира за развал€не на договора в рамките на 14 дни след доставката и за връщане на парите също в срок до 14 дни и то по същи€ начин, по който са били платени.

«аконодател€т предвижда тази опци€ с презумпци€та, че потребител€т не е имал възможност да се запознае с реалните характеристики на стоките само по техни снимка или описание. ѕравото за връщане на стока, закупена от разсто€ние или извън търговски обект, обаче, е различно от правото за пред€в€ване на рекламаци€ във връзка с установен дефект, независимо от това дали стоката е придобита от традиционен магазин или от електронен такъв.

ƒобри търговски практики

¬ръщането на закупена от традиционен магазин стока без дефект или след изтичане на 14-дневни€ срок при сделките от разсто€ние и извън търговски обект е въпрос единствено на добра търговска практика от страна на конкретни€ икономически оператор и не е нормативно уредено.ќще по темата: общо новини по темата: 74
17.09.2017 »
15.09.2017 »
28.08.2017 »
16.08.2017 »
16.08.2017 »
06.08.2017 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
“ва от мола ли го написахте? рЯШВрЯШВрЯШВ
0
 
 
явно ги е купил за женски,но краката са му се оказали по-големи,смешна истори€!
+1
 
 
 ато ги е купувал сл€п ли е бил или ще ме убедите, че ще дадеш 125 лв за обувки, които н€ма и да мериш, и н€ма да забележиш зверски разкъсани отзад, айде сега чалъми, хахаха
0
 
 
 ой нормален ще ги носи тези "гуменки"?Ќа цигански€ пазар върв€т по20лв.
Ќито крачка назад! «ад нас е Ѕългари€.
на 17.08.2017 г.
0
 
 
“ези от магазина тр€бва банкет да вдигнат,че са продали такъв кич. ¬ърху обувките ти да има червило и люта чушка и Ћагерфелд не може да го измисли.
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёни 2018 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
л€тна селекци€ и подготовка на Ћоко 2018/2019
÷ар —имеоновата градина придобива нова визи€
Ќационален отбор на Ѕългари€ по волейбол
—ветовно първенство по футбол 2018 година
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
 акво всъщност тр€бва да се случи с ѕартийни€ дом?
–еконструкци€!
—ъбар€не и постро€ване на нова сграда
—ъбар€не на сградата, постро€ване на хубава опера, отвар€не на гледката към планината
Ќе мога да прецен€
ƒруго
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: