ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 25.08.2017Коментари (4)3188
©
Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Избраха града на тепетата за домакин на 18-ото международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на Община Пловдив. Това обявиха вчера на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив Александър Държиков, Главният експерт в отдел "Развитие и международно сътрудничество" на общината Пламен Панов и Кристоф Сепулведа от "Пробежекс" дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. 

"През 2016г. бяхме домакин на "Световното по вино". Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост". 

Според доклад на Световната здравна организация за 2016г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г. в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика . Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.
 
Това е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е "Пробежекс".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То катстрофите в пловдивъ не са толкова от пиенето, колкото от глупост на младоци. Иначе, ракия да се лей
0
 
 
Ако съдим по десетките катастрофи дневно и смъртните случаи,Пловдив е отдавна столица.
0
 
 
Знацхи да цхакаме пикни туристи и Валери Симеонов
0
 
 
България има потенциал за създаване на висококачествени спиртни напитки, но, за съжаление, пазарът е залят от ментета. Продават се стоки без бандерол на черно, изкупува се некачествен и изключително вреден за здравето алкохол от цар Киро. Такава е реалността тук. Нормално е, повечето собственици са мутри, нашенски "бизнесмени". Дано не съм прав с мнението си! Остава ни единствено домашната ракийка или внос от чужбина, за да пием качествени питиета. Но средностатистическият българин масово гледа просто да се напие, така че потреблението на тези ментета не виждам как може да намалее...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: