ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Тъжно! Коварна болест взе живота на дете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:25 / 26.08.2017Коментари (1)20739
© Plovdiv24.bg
Бактериален менингит е покосил момиченце от община Бургас. Детето е починало преди дни. Последната жертва на коварната болест е на крехката възраст 3-4 години. В началото на месеца същото заболяване отне живота и на възрастна жена от Руенско. 

"Детето е заболяло от пневмококов бактериален менингит. Понякога тази форма на заболяването протича изключително тежко, а инфекцията се разпространява много бързо в тялото. За съжаление, в този случай се е стигнало до фатален край", коментираха от дирекция "Надзор над заразните болести" в РЗИ-Бургас, цитирани от Черноморски фар. 

Лекарите напомнят, че пневмококовият менингит е остра заразна болест, придружена от възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък. При наличие на това заболяване е много важно навреме да се направи диагностика и веднага да започне лечение, защото в противен случай е възможно развитието на усложнения, включително смърт. Инфекциозното заболяване се причинява от грам-положителна бактерия Streptococcus pneumoniae.

Специалистите отбелязват и факта, че развитието на това заболяване е улеснено от наличието на гноен фокус - например след пневмония, отит, синузит. Първият и най-забележителен симптом е силното, упорито главоболие. В допълнение се появява гадене, повръщане, а няколко дни по-късно се развива схванат врат, така, че човек не може да натисне брадичката към гърдите си. 

"Не отлагайте посещението при лекар, който ще ви насочи към специалист и незабавно лечение", отново подчертават експертите. 

Чревните заболявания продължават да върлуват по морето, разбираме още от бюлетина на РЗИ. Най-много са ентероколитите - 12, ротавирусния гастроентерит е представен от 9 случая, а при един от повалените от чревни инфекции е изолирана бактерията кампилобактер. 

Оказа се, че пациентът, болен от кампилобактериоза е отново дете - във възрастовата група 1-4 години от община Айтос. 

"Било е настанено за лечение в Инфекциозно отделение, където е изолиран причинителя на заболяването", коментираха от РЗИ. Кампилобактериозата е инфекция, която може да протича безсимптомно, но може и да е много тежка. 

Инкубационният период е 2-5 дни. Клиничните прояви на заболяването са диария, коремна болка и висока температура. Усложненията включват артрит (възпаление на ставите), синдром на Гилен-Баре (прогресиращата симетрична мускулна слабост) и хемолитично-уремичен синдром (анемия, намалени тромбоцити и бъбречна недостатъчност).

Кампилобактериозата е свързана с животните - птици, говеда, свине и домашни любимци. Консумирането на сурово мляко също е сред сериозните рискове за развитие на инфекцията.


Източник: Блиц







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: