ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МОН спира черно-белите учебници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 31.08.2017Коментари (4)4014
© bTV
Черно-белите учебници няма да се разпространяват, обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По темата се разрази обществена дискусия, след като от издателство "Просвета" обявиха, че за 8 клас освен цветни по няколко предмета ще предлагат и черно-бели варианти, които ще са с 30% по-евтини. Става въпрос за предмети, по които илюстрациите не са от голямо значение - например математика и философия.

Учебниците за 8 клас за предстоящатата година са нови и са за сметка на семействата. Издателството обяви, че те са по-евтини и по-леки от цветните и биха облекчили семейния бюджет.

В социалните мрежи обаче се разрази огромен спор и възмущение, че всъщност по този начин децата ще се делят на бедни и богати.

По думите на министъра черно-белите учебници са образователна дискриминация. "Делението на децата по този начин е недопустимо, става въпрос за едно неуместно послание на издателството", каза Вълчев, който е получил уверението от издателството, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

"Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи", отбеляза Вълчев.

"И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много от дисциплините не изискват цветност на графично изображение" , допълни все пак той. Омбудсманът Мая Манолова също настоя издаването на черно-бели учебници да бъде отменено. По-рано в съобщение от МОН увериха, че не делят децата на бедни и богати.

"Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от 8 до 12 клас и по нива /нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат - например математика, физика, химия и други", изтъкват от просветното министерство.

"Всички учебници от първи до седми клас се купуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от 8 до 12 клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация", уточняват от ведомството.

"Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания", посочват още от МОН.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво значение има какъв цвят са учебниците? По-важно е какво е съдържанието. Но никой от МОН не се интересува. По-важно е нашите хора да лапат всяка година и за това се издават по един предмет по 5-6 учебника. И преподавателя трябва да си избере по кой учебник да преподава. Г-да и г-жи от МОН, престанете вече с експериментите си. Скоро няма да има върху кого да експериментирате. Някои от циганетата учат до 4 клас и напускат училище, че трябва да се женят и да раждат. Турско-помашката сган си въобразява, че говори на турски и на нея не й трябват български учебници. Смилете се над малко останалите БЪЛГАРСКИ ДЕЦА !!!
0
 
 
Някога беше "Народна просвета" днес е "Наротна тъпотия". На какви учебници се нагледах за последните 10 години. На разрешилите тяхното отпечатване трябва първо да им се отнеме правото да заемат държавни постове и второ да бъдат съдени.
Aнонимен
на 31.08.2017 г.
0
 
 
Идва редът на черно-белите отбори.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: