ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кметът: Ние, пловдивчани, помним и ценим делото на дедите си и носим духа на Съединението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:54 / 06.09.2017Коментари (0)4473
© Plovdiv24.bg
Кметът на Пловдив Иван Тотев първи се обърна от ефира на националната теевизия към всички българи. След встъпителните официални преветствия, градоначалникът заяви:

Дами и господа, скъпи пловдивчани. Днес почитаме паметта на всички родолюбци, които през 1885 повярваха в силите си и обединиха голяма част от духовните и исторически територии обитавани от българи и възкресиха националния идеал на народ, изпълнен със спомени за величие и мечти за нов подем.

Гордеем се, че нашите предци с оръжие и смелост са присъединили една процъфтяваща Източна Румелия с 816 000 души население към осакатеното от външни сили Княжество България. След злополучния Берлински конгрес Пловдив не се задоволява с титлата столица на измислената Източна Румелия, а отново става символ на българския дух и копнеж към обединение.

Жителите на автономната османска провинция само за 7 години умножават трупаното с поколения богатство и успяват да създадат държава с отлична администрация, която се намира в ръцете на образовани хора. Една фактически свободна държава с конституционен режим, която европейската преса определя като Втора България, Южна България или Тракийската България. Пловдив събира духовния елит на България и както много често дотогава, в трудни моменти за народа ни, поставя новото начало в неговото историческо развитие.

Дейците от епохата на национално-освободителното движение пренасят във времето най-светлите идеали на Апостола на свободата. Както него, те създават организация, която да вдигне целия народ, за да се освободим сами, а не да чакаме някой друг да ни освобождава и поднася свободата наготово.

В нашия музей на Съединението се съхранява уникален печат с надпис "Тайний Македонский Комитет". Идеята на Захари Стоянов, Иван Андонов и техните сподвижници в началото на 1885 година е да обединят българите от всички разпокъсани части на Отечеството. Месец по-късно те наричат своето съзаклятие Български Таен Централен Революционен Комитет и започват създаването на комитетска мрежа. Подобно на своя кумир Христо Ботев, Захари Стоянов създава вестник "Борба", който въздейства гръмотевично. Той подпалва искрата, а по-късно ще напише: "Шести септември 1885 година е този знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско, политическо и самостоятелно съществуване".

Апостолите на Съединението с чувство на изпълнена историческа мисия се оттеглят с достойнство от горещата сцена на събитията. Съдбата на съединението вече е в ръцете на младия български княз Александър Първи, на председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, на министър-председателя Петко Каравелов и външния министър Илия Цанов, на младите български капитани и те с достойнство извървяват своя път като превръщат защитата на Съединението в общонародно дело, а България в най-значимата държава на България.

Ние, пловдивчани, помним и ценим делото на дедите си и носим духа на Съединението за поколенията след нас по пътя към достойно, европейско бъдеще. Гордеем се и с това място на памет и поклонение - площад "Съединение", музея на Съединението, паметника на Съединението. Неслучайно 6 септември е обявен за празник на нашия древен и вечен град. И всяка година това е най-пловдивският ден на България.

Днес, 132 години след този исторически акт, Пловдив гледа уверено напред. Градът ни отново е символ на промяната и развитието. Успехите са навсякъде и заедно уверено вървим към 2019 година, когато Пловдив ще представи България и България ще се представи чрез Пловдив.

Уважаеми госпожи и господа, най-сърдечно ви поздравявам със 132-та годишнина от Съединенето на България и Деня на Пловдив. Честит Празник!

 



Още по темата: общо новини по темата: 27
09.09.2017 »
09.09.2017 »
07.09.2017 »
06.09.2017 »
06.09.2017 »
06.09.2017 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: