ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Би Би Си за България: Страната с изчезващо население
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:24 / 07.09.2017Коментари (11)6160
©
Населението на България е сред най-бързо намаляващите в света. От 1990 г. насам тя вече изгуби 1/5 от него. Но какво означава това за онези, които остават в страната, пита се кореспондентката на Би Би Си Рут Алегзандър в репортаж от страната ни.

Дълбоко в българската провинция, в област Перник, направих рядко откритие, разказва тя. Но не ризата с традиционна българска шевица е изненадала журналистката, а фактът, че 30-ина годишен човек живее на село.

"Всичките ми приятели, с които израснах тук, заминаха", споделя той. Заминали са и много други млади българи - в търсене на работа в по-големите градове.

Стоян признава, че има късмета да работи в планинското село Пещера като ръководител на фолклорна група и организатор на ежегоден фестивал в региона. Въпреки това обаче той намира, че животът в селото не може да се развива.

"Невъзможно е да намериш човек в селото или окръга, с когото да създадеш семейство, защото няма млади хора. Единственият начин да си намеря някого е, ако съм в града", казва Евтимов.

"Ще ми бъде много трудно и мъчно да оставя селото си, но в някакъв момент ще трябва да го направя", споделя той.

От десетилетия насам селата в България стават все по-пусти.

След като комунистите вземат властта след Втората световна война, бяха направени ТКЗС-тата, а много земеделски работници намериха работа в новите заводи. След падането на комунизма през 1989 г. ТКЗС-тата спират работа, тенденцията към преселване в градовете се изостря. А и много хора не спират дотук и си търсят работа в чужбина.

През 1989 г. населението на България беше почти 9 млн. Сега е малко над 7. До 2050 г. този брой вероятно ще падне под 5,5 млн. До края на века пък ще е наполовина от сегашните нива.

Този отлив на хора допринася за друг фактор за демографската криза в България - тъй като много от младите хора са емигрирали, в страната раждаемостта е ниска.

"Последният път, когато се роди бебе в селото, беше преди десет години", споделя Стефка - собственичка на магазин. "Сега малкото момиче и майка ѝ живеят в Кипър", добавя тя. Жителите на селото ѝ са на възраст от около 60 години. Стефка се притеснява, че ще трябва да затвори магазина, защото няма други клиенти.

Високо в планината, магазините вече за затворени, заедно с училищата, а обществен транспорт няма.

"В това село живееха повече от 600 души", казва 70-годишният Боян от Калотинци. "Някои починаха, други се преместиха в градовете и сега сме 13 души".

В с. Смиров дол баба Станка е седнала на пейка край пътя, търпеливо чакайки подвижния магазин, който обслужва района. "Аз съм родена в това село и го помня като беше пълно с хора", разказва тя. "На нашата улица, например, в миналото живееха много хора. Сега само аз живея тук."

Чувства ли се самотна? "Разбира се, че съм самотна. Много е тежко", казва възрастната жена през сълзи.

Хората в Калотинци и околните села пазаруват от мобилен магазин, който идва тук три пъти в седмицата. Обслужва ги семейство Атанас и Лили Борисови. Техният ван е добре зареден със стока - от хляб и кисело мляко до цигари и бира, продават се дори и лекарства. За 10 години не са пропуснали да дойдат в селото нито веднъж, даже и през зимата, когато планинските пътища са покрити със сняг.

"Тъй като са малко хора, ние се отнасяме приятелски с всеки един от тях, и се опитваме да им помогнем с каквото можем", казва Лили.

Очевидно всички хора от селото ги познават, но Лили споделя, че клиентите и продажбите им намаляват. "Започваме да се притесняваме, ако някой не се появи на обичайното място, където се срещаме, особено ако това е през зимата. Всъщност сме имали случай, в който намерихме един човек починал", добавя Лили.

Българското правителство въвежда мерки, целящи да спрат понижаването на населението чрез насърчаване на раждаемостта. То се стреми и да окуражи етническите българи да се завърнат в страната, но без успех.

"България няма нужда от необразовани бежанци", казва зам.-министърът по демографската политика Валери Симеонов, един от лидерите на коалицията "Обединени патриоти".

"Те имат различна култура, различна религия, дори различни ежедневни навици", добавя още той. "Благодарение на Бог България е сред най-добре отбраняваните държави от имигрантското нашествие в Европа", казва Симеонов, имайки предвид оградата с дължина 260 км по границата с Турция, която трябва да спре навлизането на бежанци в страната.

Според проверка на ЕК България е приютила само 50 от бежанците, които пристигнаха в Европа от Северна Африка и Близкия Изток между 2015 и 2017 г.

Ясно е, че българското правителство не вижда решение на проблема с населението в имиграцията. Въпреки това управляващите имат много идеи как да се увеличи броят на жителите, в страната обаче хората имат усещането, че политиците говорят повече, отколкото действат.

Преди да напусне България, Рут Алегзандър се среща отново с Боян от Калотинци.

"Ние сме забравени", казва той.

"Забравени от политиците и от Бог. Управляващите няма да направят нищо за нас. Грижа ги е само за своите собствени интереси. Те не се интересуват от хората - особено от старите хора в селските райони. Не се интересуват от младите хора, защото те са зад граница. Политиците като цяло не се интересуват и българската държава изчезва", казва той.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Те първо да погледнат себе си. Англичаните отдавна са малцинство в собствената си държава.
+5
 
 
Не намаляващо, а подложено на геноцид...
+4
 
 
Точно пък тия ли ще ни говорят. Тяхното население расте,но с араби,индийци и всякакви други примати,но не и с англичани.
+6
 
 
Гледай ти парадокс. Тук е такъв рай, а населението намалява. Има нещо гнило в България. Май всичко...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: