ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Можеше ли да избегнем 9 септември?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 09.09.2017Коментари (4)4586
©
Станалото на 9 септември 1944 г. е класически военен преврат. При наличието на почти 450-хилядна българска армия, свикана под знамената, ОФ, БКП и сравнително малобройните партизански отряди не са били в състояние да направят каквото и да е било, ако военните са били решили нещо друго. Трудно е да се каже дали щеше да има преврат, ако Червената армия не беше нахлула в Царство България. При традиционния нрав на тогавашното българско офицерство, което си е било елитът на обществото, да смята политиците за недостойни и неспособни да водят страната в решителни моменти, допускам, че военните рано или късно все пак биха взели нещата в свои ръце.

Военен преврат е могло да има и без съветската армия, но БКП на власт без помощта на Москва - трудно, именно заради наличието на авторитетен офицерски корпус и лоялна войска като политически фактор. Защо армията не оказва съпротива на окупацията от съветските войски? Проявила е здрав разум. Нашата армия е била силна, ако я мерим спрямо балканските си съседи, иначе не би могла да даде достоен отпор на Червената армия в нейния апогей, когато дори само една съветска танкова бригада е имала повече танкове, отколкото в цялата ни войска. 

Да не говорим за превъзходството във въздуха, артилерията и автоматичното стрелково оръжие. Да не говорим за бойния опит. Трети украински фронт, който на 8 септември навлиза в страната ни и я окупира точно за два дни, е в състав 1-а, 4-а , 8-а, 9-а гвардейска армия, 5-а ударна армия, 6-а, 12-а, 46-а армия, 6-а гвардейска танкова армия, 17-а въздушна армия. Меко казано, внушителна сила, с войници, минали през Сталинград и Курск.

Като изключим германските войски, реална съпротива на настъпващите като лавина през 1944 година съветски дивизии са оказали единствено унгарците и финландците. Те наистина са се сражавали отчаяно и до последно.

Можеше ли съдбата на България да поеме по път, различен от комунистическия в тогавашния исторически момент? Силно се съмнявам. При тази разстановка на световните сили през 1944 -45 година демокрацията у нас е била обречена. Съдбата на България е решена далеч преди 9 септември, в мига, в който Мусолини нахлува в Гърция, почва да яде пердах и се моли на Хитлер за помощ. Нещо повече. Дори да не бяхме влезли в Тристранния пакт, а да се бяхме сражавали с германската армия, това нямаше да ни извади от зоната на съветските интереси.

Справка Полша. Полша воюва. Заради нея във войната влизат Франция и Англия. Стотици хиляди поляци се бият героично по всички фронтове на войната. На италианския фронт именно фанатичните поляци превземат прочутия връх Монте Касино, което англичаните и американците не успяват да сторят дълго време. И какво от това? Нищо. Полша си става комунистическа страна. Чехите и словаците също се бият добре и на Западния, и на Източния фронт. Е, и? Пак си стават тоталитарна държава. 

Дори невероятната история на младия румънски крал Михай, който изведнъж обръща палачинката, докато румънците и немците седят буквално в едни окопи, и обявява война на Германия, пак не променя нещата. За мъжеството си румънският крал е награден с най-висшия съветски военен орден "Победа". Носители на ордена са само 12 съветски и 5 други "граждани". Граждани в кавички, защото става дума за Сталин, генерал Айзенхауер, маршал Жуков, фелдмаршал Монтгомъри и, да - за румънския крал Михай. Е, и?

Орденът си е орден, нека се радва момчето, но монархията е свалена, а властта си отива при румънските комунисти. Крайно време е да проумеем, че тоталитаризмът у нас дойде отвън, чрез сделка и безкрайно прагматична подялба на Европа между Сталин, Рузвелт и Чърчил. Ялтенската конференция просто е потвърдила реалното към онзи момент съотношение на силите. Това е проблемът на по- малките страни в света на реалната политика, където силата се определя от броя на дивизиите, танковете и тонажа на бомбите, а не от това дали нещо е справедливо, или не.

Тези цифрички побеждават обещанията за "честни и демократични избори". Пък после Чърчил и Рузвелт ще казват "Ама той Сталин ни излъга!". Стига де, едва ли опитни политици като тях чак толкоз са вярвали на човека с военната куртка и лулата. Откъдето и да го погледнеш, убеден либерал и демократ. По-вероятно е друго - всичко да е опряло, образно казано, до един червен молив и три подписа на картата. Вие сте дотук, а ние - дотука.

Източник: Росен Петров/ "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И в Сирия е същото...и в Корея и във Виетнам така е било...но време минава..моливите се изтриват,салфетките се смачкват и прекрояването започва на ново.Тоя път обаче някой "твои" до вчера може да са на други го...
0
 
 
Много обективно е изложил мислите си авторът. Напълно съм съгласен с него.
0
 
 
Абе, изперкал "политико", не знаеш ли, че Европа беше разделена между Изтока и Запада още преди края на ВСВ с договорката между Сталин и Чърчил, според която България беше определена като 90 % за СССР? Така че "нахлуването" на Червената армия у нас беше само изпълнение на тази договорка!
0
 
 
И какво е 9-ти септември? Наказват се хора, които са въвлекли България във Втората Световна война отново на грешната страна. Наказани са виновниците да се избиват БЪЛГАРИ. Втората Световна война започнала на 1-ви септември 1939 тръбят навсякъде, когато Хитлер нахлува в поделена между Германия и СССР Полша. Хаха, а за другите поделени страни от едни други велики сили - както винаги нищо. Пълно нищо! Те ти демагогия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: