ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Четири нови магистърски програми в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 11.09.2017Коментари (0)4543
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Четири нови магистърски специалности по направление "Информатика и компютърни науки" разкрива от учебната 2017/2018 година Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Те заменят съществуващата до момента специалност "Софтуерни технологии", съобщи зам.-деканът доц. д-р Анна Малинова. Тя уточни, че от днес, 11 септември, започва записването за всички магистърски програми на ФМИ.

Учебните планове на четирите нови специалности включват съвременно и задълбочено обучение по софтуерни технологии със специализации в областите на мобилните системи и приложения, софтуерни архитектури и средства, графични среди и потребителски интерфейси и системи с изкуствен интелект. Академичните формулировки на четирите нови магистърски програми са: "Софтуерни технологии със специализация мобилни системи и приложения", "Софтуерни технологии със специализация софтуерни архитектури и средства", "Софтуерни технологии със специализация системи с изкуствен интелект", "Софтуерни технологии със специализация графични среди и потребителски интерфейси".

Подобно на останалите магистърски програми във Факултета по математика и информатика на ПУ "Паисий Хилендарски" и новите ще се изучават в продължение на 1 или 2 учебни години, съответно - 2 или 4 семестъра, в зависимост от предходната изучавана специалност.

Например двугодишните магистратури "Софтуерни технологии със специализация..." и "Бизнес информатика с английски език" са предназначени за завършилите образователно-квалификационните степени "Бакалавър" и/или "Магистър" от всякакви специалности, които искат да получат задълбочени знания в областта на информационните и комуникационни технологии, приложението им в бизнеса и бизнес-ориентирания английски език.

Едногодишните магистърски програми са за бакалаври и/или магистри по специалности от професионално направление "Информатика и компютърни науки", подчерта доц. Малинова.

Поради бързото навлизане на компютърните технологии в началното училище и прогимназията, налице е голяма необходимост от преподаватели в тези степени на българското училище. През 2017 г. беше извършена актуализация на учебните планове на специалностите по направлението, така че да отговарят на новия Закон за предучилищно и училищно образование, както и на Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител", обнародвана в Държавен вестник и влизаща в сила от учебната 2017/2018 година.

Завършилите магистърските програми "Обучение по информационни технологии в началното училище" и "Обучение по информационни технологии в прогимназията" във ФМИ на ПУ "Паисий Хилендарски" придобиват квалификация "Учител по информационни технологии в началното училище" и "Учител по информационни технологии в прогимназията". А магистърската специалност "Обучение по информатика и информационни технологии в училище" дава квалификацията "Учител по информатика и информационни технологии". 

След обучението - 1 или 2 години, завършилите могат да преподават "Информатика" и "Информационни технологии" на високо професионално ниво, съгласно изискванията на МОН, посочени в образователните стандарти на българското училище, подчерта доц. Малинова.

Квалификация "Учител по математика" придобиват завършилите магистърската програма "Обучение по математика в училище". Завършилите тази магистърска програма наред с теоретическата подготовка, ще са усвоили уме¬ния, инструменти, техники и методология за успешно обучение на учениците в задължителна и про¬-филирана подготовка по математика.

Желаещите да придобият само квалификацията "Учител по математика" или "Учител по информатика и информационни технологии" могат да се запишат в едногодишните квалификации със същите имена във Факултета по математика и информатика. Подготовката и в едногодишният, и в двугодишният формат на магистратурата по "Приложна математика" е концентрирана в областта на математическото моделиране, съчетано с информационните технологии.

Образователните курсове на ФМИ са за желаещи с всякакво образование, които искат да получат или повишат компютърната си грамотност ("Информационни технологии"), да усвоят език за програмиране на начално ("Въведение в програмирането с JAVA", "Уеб базирано програмиране") или експертно равнище ("Езици и среди за програмиране в Интернет", "Интегриране на бази от данни в уеб среда", "Програмиране с еталони и рамки"), както и английски език за работа в мултинационална компания.

Записванията за магистърските програми, квалификации и курсове във Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет продължават до 11 октомври. Занятията започват от 14 октомври и се провеждат само в събота и неделя. Допълнителна информация е публикувана на сайта на Факултета по математика и информатика: http://fmi-plovdiv.org/.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: