ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Абсолютен потрес! Наши учени описаха какво ни чака, шокът е огромен!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:25 / 12.09.2017Коментари (10)54190
© Google
Бивши и настоящи студенти от
Аграрен университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През 2012-а бананово дърво красеше двора на земеделския производител от кирковското село Чорбаджийско Бейсим, който се прочу в региона с продажбата на лимони в саксии. След 30-ина години бананови дръвчета ще има в дворовете на голяма част от земеделски стопани в планината. Внуци ще си правят селфита пред банановото дърво на дядо на село, а той ще ги черпи с кивита от градината. През 2050 година родопчаните, които ще печелят от маслинови дръвчета, ще бъдат много повече от тези, които ще разчитат на тютюна. 

В дворовете на хората ще се отглежда дори киви. 43-44 градуса горещини през август ще са нещо обичайно. Зимният сезон на Пампорово ще продължава само месец, в останалото време няма да има сняг. А на територията от Доспат до Кирково, в 17-те общини в Смолянско и Кърджалийско, ще живеят почти два пъти по-малко хора, отколкото са сега. Това сочат прогнозните данни на Националния статистически институт, на екипи учени от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и Аграрния университет, на краеведи-изследователи, предоставени на 24rodopi.com. През 2050 година в 7-те кърджалийски общини ще живеят само 93 830 човека. През 2060 година те ще са едва 87 444 души (45 689 мъже и 41 755 жени), смятат в НСИ. 

В Смолянско напускащите с билет в една посока ще са повече. През 2050 година в областта ще останат 47 071 човека, а през 2060-а - 41 223-ма (22 502 мъже и 18 721 жени). За сведение, в момента в Кърджалийско живеят 152 хиляди човека, а в Смолянско - 121 хиляди. 19 са селата без жители, след 3 десетилетия ще са 120. Десетки села ще бъдат с 1 до 5 жители. Средно годишно към 3000 души ще напускат двете области. 1929 човека си тръгнали от Кърджалийско в последната година, най-много са напусналите селата в община Крумовград. 

За отбелязване е, че в Крумовград ще са минали период, в който общината ще е в челните класации в категорията "Най-много инвестиции". Заради златодобива на Ада тепе тук вече са открити много нови работни места, влагат се средства в инфраструктура и т. н. Мегаинвестицията ще вдигне жизнения стандарт на хората от района, ще рефлектира и на инвестиционната политика на общинската администрация. Местните напускат родния край и предимно се установяват в Западна Европа, но прогнозите са в планината в следващите 3 десетилетия да се заселят хора от други региони и чужденци, водени от така нар. "екомиграцията" - хора, които напуснат замърсените си райони и търсят населени места с надморска височина около 1000 метра.

Процентът на тези преселници обаче ще бъде твърде малък в сравнение с ръста на ромското население, което ще живее в Родопите. При последното преброяване само 1274-ма жители на област Кърджали се определили като роми, но такива са 6-7 пъти повече граждани, смятат експертите. През 2050-а ще бъдат около 12 000. В Смолян към днешна дата за роми се определят само 456 души. Очаква се да станат към 4 пъти повече след 30 години. Родопите ще станат по-красиво място за живеене, но тук ще се печелят по-малко пари, отколкото във вътрешността на страната или в Западна Европа. 

Смолянско и Кърджалийско ще бъдат гурбетчийски региони, но не като сега - съпругът работи на Запад и праща пари на семейството си. В бъдеще родопските семейства ще работят и ще живеят в страни, които им гарантират по-високи доходи и възможности за развитие, а тук ще останат предимно пенсионери, служители и "заклети фермери". Родопчани ще бъдат малко по-добре от сегашните жители на Северна Гърция - във всяко отношение. Минималната заплата и пенсиите ще са над 1200 евро. До плажовете на Бяло море ще се стига за малко повече от час - и от Кърджали, и от Смолян. 

Всички възможни гранични пунктове ще са отворени. "Глобалното затопляне ще вдигне температурите у нас с 5 градуса до 2050 г. Южна България ще отиде към средизимноморския климат. Ще се появят нови растителни и животински видове, вредители и болести", твърди доц. Калинка Кузманова от Аграрния университет в Пловдив, преподавател по агрометеорология и природни бедствия и катастрофи.

Според нея ни очакват не само непоносими жеги. Високите температури водят до по-големи изпарения. Повече водни пари постъпват в атмосферата и участват в хидрологичния цикъл на земята. Те трябва да се върнат в Световния океан чрез т.нар. голям и малък кръговрат, а последствията ще бъдат поройни валежи и наводнения на едни места, а суша - на други. Вече сме в зоната на неустойчивия климат, на резките амплитуди, които се отразяват неблагоприятно върху човека и топлокръвните селскостопански животни."Кокошките започват да снасят по-малко", посочва доц. Кузманова. 

Един от очакваните резултати от затоплянето е изместване на ареала на флората и фауната към по-големи географски ширини. Субтропичните култури, характерни за Гърция, ще се появят и в България. Да си припомним и експеримента с 1000 дръвчета маслини от испански сорт, които бяха засадени в Източните Родопи. Пилотният проект за отглеждане на маслини в Кърджали и Крумовград на стойност 440 000 лева стартира през ноември 2009 година. Тогава се очакваше на третата година след засаждането им маслиновите дръвчета да достигнат до 75 процента плододайност, а от един декар да се добиват поне 2000 килограма маслини. 

Проектът обаче претърпя провал. Според покойния вече доц. Васко Василев, който ръководеше Висшето училище по агробизнес, две са причините за това. Първата е, че температурите паднали неочаквано до над минус 20 градуса и маслините измръзнали. Втората причина за провала на проекта е свързана с човешкия фактор. "Хората, на които се доверихме и които трябваше да отглеждат маслините, ни подведоха. Дадохме им посадъчен материал и впоследствие - никакви усилия от тяхна страна. А се оказа, че дори не са ги поливали, какво да чакаме тогава", коментира тогава доц. Василев. 

Предстоят обаче нови опити, съвместно с испанска корпоративна групировка, в чийто състав членуват 165 кооператива, специализирани в производството на маслини, зехтин и ядки. Учените смятат, че е дошло времето за селектиране или внасяне на сухоустойчиви видове растения. "Предстоят и промени в технологията на отглеждане на земеделските култури. Обикновено пролетниците се садят, след като температурите трайно се вдигнат над 5 градуса за равнините. Досега това ставаше в началото на март. В последните години обаче още в средата на февруари се създават условия. Ако чакаме да дойде март, влагата от зимните валежи ще се изпари от почвата и ще сеем при воден дефицит, което обрича реколтата", казва доц. Кузманова.

Всички аграрни преподаватели в България са на мнение, че в недалечно бъдеще границата за земеделие и лесовъдство ще се вдигне от 800 м на 1000 м надморска височина. "На тези места спокойно ще може да се гледат овощни дръвчета. Необратимите промени в климата водят до поява на непознати досега вредители по растенията. Нашествията на мароканския скакалец в България ще станат по-чести", твърди доц. Кузманова. 

Първото беше през 2000 година в община Черноочене. В следващите години скакалците атакуваха посевите и в други населени места в Кърджалийско и Смолянско. Нови болести, типични за тропиците, ще има у нас, смята доц. Кузманова. "Камили със сигурност обаче няма да се разхождат у нас, защото са пустинен вид", шегува се доц. Кузманова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
аз се подготвям за Луната,ама може и на Марс да ида! Зависи коя оферта е по-изгодна!
+5
 
 
Айде пак глупости! Климатични промени може и да има, обаче останалото са импровизации. От маслини може да се печели мнооого години след засаждането и отглеждането им. Там където намалява населението, няма как да расте броя на циганите, защото няма кой да ги храни! Какво ще крадат? На кого ще го продават? А това, че си отгледал бананово дърво хич не означава, че ще береш банани. Ама те доцентите от де да знаят, като не са напускали кабинета.
+6
 
 
Пълни простотии, наливани в мелницата на демагозите, разпространяващи заблудата за "глобално затопляне"! Дядо ми отглежда от 20 години кивита в пловдивско село, по време на социализма са правени експерименти за засаждане на масиви с мандарини и портокали. Изобщо хвърлят ни на черешата както си искат! Най-лошо впечатление ми прави, че вече се опитват чрез глобалното затопляне да оправдаят обезлюдяването на големи населени места в България и да ни подготвят за това, че по тези земи ще се заселят разни бежанци! Ето това вече е нагло! Но всички сме наясно каква е истината!
+5
 
 
"Бананово дърво" има на друга планета! Бананът е дървоподобно, от род тревисти. В Еквадор си ги гкедат као наш'те домати за консерви.
+6
 
 
Тъкмо ще се докажем като бананова република. Случайни неща няма! :-)
+5
 
 
"Субтропичните култури, характерни за Гърция, ще се появят и в България". Следователно в Гърция ще се появят тропични култури, а в Северна Африка - екваториални. За сметка на това обаче Антарктида ще се раззелени. (Според непубликуван труд на Магаданския университет и БАН - Българската Академия на НЕуките).
+4
 
 
Е, браво, откриха глобалното затопляне. Шокът наистина е голям.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: