ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Показаха интимното дамско бельо на пловдивските кокони
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 20.09.2017Коментари (0)4845
Вторият ден от Празниците на Стария град 2017 мина изцяло под властта на модните тенденции от Античността до 19-ти век. Изложба "Мода и домакинство" бе подредена в къща "Недкович". Събитието е съвместна инициатива на ОИ "Старинен Пловдив" и НБ "Иван Вазов". Експозицията представя популярни статии от списание "Мода и домакинство", което е излизало от края на 19-ти век до 1906 г. в София. Известното за времето си издание запознава читателите с новите модни тенденции, полезни съвети за жената, майката, домакинята, както и новости в бита, пренесени от Европа.

Изложбата дава възможност да се разгледат непоказвани досега експонати от фондовете на ОИ "Старинен Пловдив" като порцелан, стъкло, текстил, дамски аксесоари, колекция интимно дамско бельо, бална рокля от тафта и други. "Хората, живели през 19-ти век, са използвали само екологични тъкани. Тук можете да видите една прекрасна нощница от копринен кенар, дамски ризи от фин памук, защото интимното дамско бельо е трябвало да бъде от много фини материи. Не се е използвала никаква синтетика.

Бонето като аксесоар е било за поддържане на една стилна визия на една добра прическа. Пловдивската кокона - българка, гъркиня или арменка, без значение от етноса, е била изключително елегантна. Тази елегантност и финес личат и в дома, в който са живели семействата и са отглеждали своите деца. В тези домове думите "естетика" и "функционалност" вървят ръка за ръка", обясни подробно уредникът на къща "Недкович" Антоанета Пердикацева.

Посетителите могат да разгледат и богато декорирани сервизи, закупени от Западна Европа. От 19-ти век се върнахме още по-назад във времето, за да узнаем каква е била модата през Античността. Дворът на Малката базилика се превърнa в своеобразна сцена, на която дефилираха модели, облечени в дрехи, препращащи към V-VI век. Ревюто "Антична мода" представи специална колекция, която е изградена на база на мозайките в Малката базилика. Отделните фрагменти бяха умело вплетени в десените на облеклата и аксесоарите, които младите дизайнери показаха пред публиката. Авторите са студенти от четвърти и пети курс, специалност "Дизайн на облеклото" в АМТИИ-Пловдив с ръководител доц. д-р Георги Трифонов. Младите творци - Мария Благоева и Жаклин Павлова споделиха, че с в тази колекция са вложили много желание и усърдие.

"За да изработим тези облекла ни вдъхнови магията на мозайките, начинът, по който те са направени преди толкова много години. Искахме от нещо антично да създадем нещо модерно, което да се носи от младите хора. Моделите са ръчно рисувани с текстилни бои и с апликации.Те са несиметрични и съвременни", каза Мария Благоева.

Освен "Антична мода", бяха представени още 6 колекции на различни дизайнери: "Сватбено нашествие" (Силвия Кузева, четвърти курс); "Стилна на плажа" (Силвия Кузева, четвърти курс); "Парче от парче" (дънкови облекла-Мария Благоева, четвърти курс); "Африка" (Жаклин Павлова, пети курс); "Метално черно"-Пламена Тонкева (трети курс) и "Градът" (Славена Минкова, трети курс).

Зрителите бяха впечатлени от ревюто, а деветте модела позираха гордо вътре в Малката базилика със своите дизайнери, запечатвайки спомена на фона на античните мозайки.


Още по темата: общо новини по темата: 20
18.09.2017 »
07.09.2017 »
24.09.2015 »
24.09.2015 »
23.09.2015 »
22.09.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: