ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дават съвети на пловдивчанки, които са решили да правят секс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:10 / 25.09.2017Коментари (1)5903
©
Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве за жени организира днес и утре Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги". Това обяви началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова. Кампанията ще се провежда от 9:30 до 12:30 ч. на 3 етаж в Хирургичния блок на болницата на бул. "Пещерско шосе" №66.

"Всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, относно съвременните методи за контрацепция и отговори на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве", обясни доц. Учикова.

На 26 септември се отбелязва Световният ден на контрацепцията. Водеща началото си от 2007 година, инициативата има за цел да подобри познанията за различните методи на контрацепция и да осигури възможност за информиран избор на младите хора по отношение на тяхното сексуално и репродуктивно здраве. Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и за възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово преносими инфекции. 

А ако са решили да правят секс, трябва да бъдат подготвени за това, да знаят откъде могат да намерят информация, да търсят помощта на специалист или близък до тях човек, на когото могат да се доверят, съветват специалистите.

Мисията на Деня на контрацепцията е да допринесе за свят, в който всяка една бременност е желана. Фармацевтична компания ще подкрепи готовността, грижата и отговорността на акушер-гинеколозите, предоставяйки материали, които да повишат нивото на информираност на младите хора за начините и възможностите за предпазване от нежелана бременност.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението. По данни на НСИ за 2015 г. естественият прираст е -6.1% , което отговаря на -44 167 души при Раждаемост от 66 370 човека и смъртност на 110 117 души.

За периода 2000-2015 г. броят на жените във възрастовата група 15-25 години е намалял със 196 210. Това от своя страна ще доведе до драстичен спад в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите като специалисти по съхраняването на женското здраве още по-голяма.

Днес един от приоритетите на съвременното общество в здравен и социален аспект е избягване на нежелана бременност и едновременно с това семейно планиране. Целта е не само да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми, свързани с прекъсването на бременността, а и да се предостави възможност на жените да планират раждането на своите деца.

Отново по данни на НСИ, броят на ражданията за 2014 г. е 67 575, броят на абортите - 26 183, от тях 15 391 (59%) са били по желание. България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по брой аборти във възрастта 15 - 19 години. Тъжна статистика сочи, че едва 20% от бременностите в страната са планирани, за разлика от държавите в ЕС, където този процент е 60-70. В продължение на три десетилетия абортите като абсолютен брой превишаваха броя на ражданията.

Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина голяма част от жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност. По данни публикувани в Европейско издание "The European Journal of Contraception" §Reproductive Health Care - юни 2016 г., 30% от жените в България практикуват прекъснат полов акт, като ¼ от тях забременяват в рамките на 1 година.

Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с този проблем. Целта на консултациите със специалист по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве е да насочи жените към свободен избор, основан върху информираност за видовете контрацепция, обучение и планиране на бъдещето. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И да не забравят да напомнят за телегонията при момичетата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: