ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Содексо България" стартира инициатива за подобряване на физическата активност на българите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:31 / 29.09.2017Коментари (0)2830
©
С провеждането на Европейската седмица на спорта (23-30 септември 2017 г.), организирана от Европейската комисия, и в унисон със своята мисия, "Содексо България" стартира инициативата "Всички начини да си във форма". Кампанията на "Содексо" цели да окуражи българите да бъдат физически активни, като повиши осведомеността им за многобройните ползи от практикуването на спорт и подпомогне изграждането на навици за по-здравословен начин на живот.

Кампанията е резултат от стремежа на "Содексо" да стимулира работещите българи да повишат физическата си активност и по този начин да подобрят цялостното си здраве в дългосрочен план. Чрез услугата си Sport Pass, компанията популяризира посланието, че днес спортът е по-достъпен достъпен от всякога. Благодарение на своите над 600 партньорски локации в страната, Sport Pass ще осигури на българите лесен начин да планират всекидневието си и да намерят удобно време, и място за своята тренировка.

"Чрез инициативата искаме да покажем на хората, че могат да бъдат активни, независимо къде се намират, да бъдат мотивирани и ангажирани в повече и различни физически активности", коментира Виктор Косконел, изпълнителен директор на "Содексо България". 

"Уверени сме, че колкото по-активни са българите, толкова по-добър ще бъде цялостният социален и икономически статус на страната. В допълнение към подобряването на физическото здраве, спортът е фактор в превенцията на редица заболявания, намалява стреса, подобрява душевното здраве и социалния живот."

Последното проучване на Евробарометър по темата, публикувано по-рано тази година, разкрива, че повече от половината българи (51%) не участват във физически активности. Около 49% от населението на ЕС практикува спорт рядко или никога. Процентът на тези, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е по-висок при мъжете (34.5%), отколкото при жените (25.6%). 

Най-високият проценти от хора, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е във Финландия (54.1%), Дания (53.4%) и Швеция (53.1%), следвани от Австрия (49.8%) и Германия (47.3%). В дъното на класацията Румъния (7.5%) и България (9%) са с най-нисък брой спортуващи.

Практикуването на спорт и физическата активност са рекордно ниски, в стагнация и дори спадат в страните от ЕС. Това е особено тревожно, тъй като липсата на физическа активност има значително влияние не само върху здравето на отделния човек, но води и до значителни директни и индиректни социални и икономически загуби за държавите от ЕС под формата на разходи за здравеопазване, намалена продуктивност и работоспособност.

"Отделянето на поне 30 минути на ден за любимия спорт, независимо дали сме вкъщи или на работа, може да бъде изключително полезно. Иновативната програма на Sport Pass позволява само с една карта да получиш неограничен достъп до повече от 300 вида спорт и забавления в нашата разнообразна и непрестанно растяща мрежа от партньори. Вече не е необходимо да имаш една карта за фитнес и друга за плуване или пък да чакаш за месечен абонамент, за да пробваш нов спорт или клуб. Всеки ден може да бъде различен. Ние сами избираме мястото, времето и спорта", допълва Виктор Косконел.

Два часа и половина физическа активност с умерен интензитет на седмица е минимумът, който Световната здравна организация (СЗО) препоръчва за възрастни над 18 години. Застояването и липсата на физическа активност са 4ят рисков фактор за глобалната смъртност, причината за 27% от случаите на диабет и около 30% от сърдечно-съдовите заболявания.

Шест от седемте най-сериозни фактори за преждевременна смърт в Европа - кръвно налягане, холестерол, индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и злоупотреба с алкохол - са пряко свързани с начина, по който се храним и движим. България не прави изключение, особено предвид водещата си позиция в редица негативни класации включително в тази за злоупотреба с тютюневи изделия сред всички страни от ЕС.

Въпреки че данните от последното десетилетие показват тенденция към подобряване на хранителните навици на българите, голяма част от населението на страната е застрашено от проблемите, свързани с наднорменото тегло. Само 1/3 от хората над 20-годишна възраст попадат в категорията на нормално тегло (според НСИ). Задълбочен анализ на данните от последните 6 години показва 15% ръст на българите, които се борят със затлъстяване.

Редовната физическа активност с умерен интензитет има значителни преимущества за здравето. При всички възрасти позитивите от физическата активност в комбинация със здравословно хранене намаляват риска от заболявания. От друга страна, дори малката физическа активност е по-добра от никаква.
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: