ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският университет откри новата учебна година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:49 / 29.09.2017Коментари (0)3754
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще", с тези думи се обърна към студентите по време на откриването на новата академична година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Той припомни, че това е 57-ата поредна учебна година за висшето училище. "През този период университетът е бележил непрекъснат възход и развитие и се е утвърдил като стабилна, желана и престижна учебна институция", каза в словото си проф. Козлуджов.

"Започваме учебната 2017/2018 година с 3400 нови студенти, които ще се обучават в деветте факултета на висшето училище. Броят се равнява на 98% от акредитирания държавен прием", обясни проф. Козлуджов. Заедно със заетите места в двата филиала броят на първокурсниците в ПУ "Паисий Хилендарски" достига 3700. Като по своя дългогодишна традиция, пловдивската Алма матер ежегодно, дори в годините на т.нар. демографска криза, запълва почти до 100% местата си по държавна поръчка.

Над 20 000 е броят на всички студенти в Пловдивския университет. Те се обучават в 28 професионални направления и в над 120 специалности. През октомври стартира и обучението в 118 магистърски програми. За престижа на учебния процес се грижат 600 преподаватели, като 400 от тях са с докторска степен, има 85 професори и 210 доценти.

Ректорът цитира също и изследване на КНСБ от настоящата година, базирано на реални резултати от обучението, престижа, реализацията на студентите и менажирането на университетите у нас. Според получените данни от изследването, ПУ "Паисий Хилендарски" е водеща образователна институция благодарение на добрия мениджмънт на ректорското ръководство.

"Образованието и образоваността сами по себе си ценност. Университетското образование не е само прагматика. Практическите умения и компетенции трябва да бъдат продукт на висока образованост. Пловдивският университет е средище, в което младите хора формират нов начин на мислене и продължават своята социализация", каза още по време на откриването на новата учебна година проф. д-р Запрян Козлуджов.

На трибуната редом с него бяха зам.ректорите, деканите на деветте факултета и официалните гости, сред които зам.-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов, зам.-областният управител Петър Петров, кметовете на райони "Централен" и "Северен" - Георги Стаматов и Ральо Ралев.

"Имате уникалния шанс да учите в Пловдивския университет. Той е един от най-динамично развиващите се през последните години. А Пловдив е един от най-бързо развиващите се градове", с тези думи към присъстващите се обърна зам.-министър Петър Николов. Той прочете поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев. Поздравителни адреси бяха изпратили още областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Национално издателство за образование и наука "Аз Буки".

Церемонията традиционно включваше ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета - ключ, издание на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и знамето на висшето училище.

В празничната програма със свои композиции участва вокално-инструментална формация "Жарава" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя е сформирана от студенти от Катедра "Музика", с ръководител Владимир Величков - докторант и преподавател в същата катедра. През м. август т.г. формацията зае първите две места в ТОП 40 Видео на световната платформа за етно музика - Еthnocloud. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: