ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Онколози: Профилактиката е занемарена, абсурд е жените да не знаят какво е мамография
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:40 / 04.10.2017Коментари (11)24049
©
Тотално занемаряване на профилактичните прегледи. Това сочат анализите на онколозите от КОЦ - Пловдив, след двата тура на прегледите в Ивайловград за ранно откриване на злокачествени тумори. Идеята за провеждането им в отдалечените и труднодостъпни райони е на онкохирурга от КОЦ д-р Ваня Балева. При двете посещения са били консултирани общо над 450 души. По време на второто, специалистите са изследвали 285 пациенти за 3 дни. 24 от тях се се нуждаели от оперативно лечение, като при някои от тях интервенциите вече са извършени.

С новооткритите образувания на млечната жлеза, които трябва да се доуточнят с мамографии, са били 15 жени. При прегледите в Ивайловград са открити още 2 пациентки с образувания на женските полови органи, една с УНГ проблеми, а четирима са с урологични. Двама души, лекувани в други лечебни заведения, не са били доволни от диспансерното наблюдение и са пожелали да се прехвърлят към КОЦ - Пловдив.

В този район 90 процента от жените не са си правили мамография последните 5 години, не ни е ясно защо. Да не говорим, че някои жени недоумяваха какво е това изследване. За 21 век това е абсурд, коментира д-р Балева. Тя посочи, че освен липсата на болнично заведение в Ивайловград, което е една от причините за занемаряването на профилактиката, при разговорите им с хората се е очертал и друг много съществен проблем.  

Живеещите в отдалечените населени места нямат дори средства да се придвижат до големите градове, да не говорим да останат за лечение, ако се наложи. Онкологичната помощ е напълно безплатна, но за да стигнат до нас, хората трябва да намерят пари да дойдат, допълни специалистката. Затова тя смята, че инициативата на КОЦ - Пловдив за обхождане на отдалечените и труднодостъпните места е много полезна и призова и останалите 13 бивши диспансера да подхванат подобни акции. Д-р Балева е категорична, че по този начин онколозите ще могат да окажат помощ на много повече нуждаещи се.
Доброволните акции започнаха през март със Златоград. През октомври предстои посещение в Девин.

В доброволния екип - напълно безвъзмездно, участваха хирургът д-р Ваня Балева, началникът на отделението по образна диагностика д-р Славея Измирлиева, онкодерматологът и началник на Диагностично-консултативния блок в КОЦ д-р Веселина Йорданова, д-р Владислав Ташев, ръководителят на патологичната лаборатория д-р Свитлана Бачурска, онкогинекологът д-р Светла Дионисиева, медицинските сестри Минка Меричева и Живка Бурдева, както и цялата клинична лаборатория.



Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Слушах ги вчера по радиото.Имало безплатни прегледи някъде си,но часовете били заети вече.Жените трябвало обаче редовно да ходят на прегледи,а не да чакат безплатните.А колко жени могат да си го позволят хич не ги интересува.Даже и да имаш направление,ехографията се плаща,а мамография по-добре да не ти се налага.
0
 
 
Извинявам се за правописните грешки....
0
 
 
Ехографията показва едно, мамографията уточнява, ако има проблем. Всяка година си правя профилактични прегледи, никакви проблеми нито а с направлвние, нито с преглед. Оптавданието с липса на направления ми се струва абсурдно.
0
 
 
Измисляй си , после защо няма направления. От 10 болни един да има с реални оплаквания и за него да няма направление.
0
 
 
Може да са професионалисти но има и доктори със страшно лошо отношение към пациента. Водила съм свекърва си и много неща съм видяла там. Трябва да се научат да бъдат ХОРА.
-1
 
 
Добре, че заради парите от пътеките не лекувате и здрави хора! Хората нямат вяра във вас, затова не се подлагат на прегледите и "диагнозите" ви! Всичко под ножа заради парите, които ще гушнете!
+1
 
 
Хвала на всички специалисти от КОЦ Пловдив за всеодайността!!! Бъдете благословени!!!
+1
 
 
Срамота е да не се дава направление на жени под 50 години за мамограф .....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: