ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Много интересно! Стандартът на живот в София вече бил над средноевропейския!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 08.10.2017Коментари (35)26221
©
Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС). От института уточняват, че СПС е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни.

Пловдив се нарежда на пето място с 39%, колкото имат още Бургас и Габрово. Варна ги изпреварва значително с 48%, 49% има София-област, а Стара Загора - 52%.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 г. Дори втората и третата по доходи области в страната са с БВП на глава от населението наполовина на този в София в относителен план.

Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

В област Стара Загора стандартът на покупателна способност е 52% от този в ЕС през 2015 г., а в широката област София - едва 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското ниво.

Според справката на института всички останали 22 области в страната са в интервала между 20 и 40% и тази тенденция трайно се е запазила през последните 10 години. Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години, коментират от института.

Благосъстоянието на софиянци е било отчетено като по-високо от това на средноевропейския гражданин за пръв път през 2009 г. От института си обясняват това с бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.

На глава от населението през 2010 г. в столицата БВП дори е достигнал 109% от средното в Евросъюза. Сега стандартът на живот в София всъщност върви отново към пиковите стойности отпреди кризата. Тенденцията за страната сочи друго - с годините ножицата между провинцията и столицата продължава да се отваря. Преди десет години най-бедните области в България са били Видин, Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС.

Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи. В по-дългосрочен план догонването е видимо - през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок.

Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на столицата - с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора - с 14 пункта до 52%, област София - с 10 до 49%, и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода до 39% и 38%.

Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението, коментират от Института за пазарна икономика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някои коментиращт освен това не се сещате май, че има и бедни граждано в ЕС, дори и в Германия, ... така че средното за ЕС не е чак така огромно число.
0
 
 
Много ясно, всеки нормален човек знае, че в София са парите на страната. НО има тука една уловка - това е средностатистическа стойност, т.е. ако има Х супер богати хора /а те са именно в София/, то те вдигат "рейтинга", но не значи това, че няма 1000Х бедни или нормални хора.
0
 
 
Разходите може би, но не стандарта. Разбита инфраструктура, мръсотия и цигания никъде не са стандарт!
+1
 
 
кой го каза, някой живеещ в консервена кутия може би
на 08.10.2017 г.
0
 
 
Ами това е средно за дадените градове и области и не значи нищо за обикновения човек. А че Пловдив си е там където си е бил винаги,това е ясно на хората и платените публикации немогат да променят нищо.
+2
 
 
Верно ли ? И кой си мислите, че лъжете ? Айде да направим една кръчмарска сметка - в София една добра заплата е 2000 лева т.е. 1000 евро. В Европа една добра заплата е около 3000 евро. При еднакви цени на стоките и услугите, за какъв стандарт ми говорите по-добър в София ? Вие идиоти ли сте или сте прекалено нагли ?
+1
 
 
Тези хора които твърдят това май съвсем за идиоти ни взимат. Истина е че бизнеса е съсредоточен в София, което обяснява и по - високото заплащане за труд, в сравнение с останалата част на България. Никой обаче не може да ме накара да повярвам че софианци са в по добро платежно състояние от средноевропейският стандарт. Единици от живущите в София имат големи финансови възможности, останалите са на принципа : спре ли ми заплатата следващият месец съм загубен. Можем да говорим за средна класа едва тогава, когато хората ако останат без работа няма да почувстват напрежение поне за 6 месеца, тъй като ще имат заделени средства и ще са до някаква степен не чак до там финансово зависими. Всичко останало са крадити и прах в очите. Надявам се скоро и останата част от България да усети средноевропейски стандарт, защото България не е само София. И ако в момента има дебати за Европа на две скорости, то на колко скорости трябва да бъде разделена България - нещата са трагични в повечето области.
+1
 
 
БВП и средна заплата са две съвсем различни величини, изчислявани със съсвем различни формули. Но да приемем, че по-високия БВП за държава или в случая град София, означава и по-висока средна заплата по принцип, което тотално не е така но просто звучи добре. Защото БВП-то е крайната стойност на цялата продукция и услуги, включително и тези, от които печалбата, както и заплатите отиват в трети страни (изненадааа Русия). А стандарта на живот, било за София или друг град, е съвсем различно нещо, което включва в себе си много фактори. На първо място е заплатата, това е за което повечето хора мислят. Но и какво могат да си купят с тази заплата, какви продукти и услуги. Има ли жилища, детски градини, училища, болници, пътища, паркинги, метро. Какво е качеството им, каква е цената според заплатата и БВП, и как променят се с нарастването на БВП. Същото важи и за вторичните фактори, култура, изкуство, отдих, спорт и т.н. В това отношение София е леш честно казано, ако сравняваме съвкупноста от фактори формиращи стандарта на живот, с мнимия средно европейски град. Освен това има и неща, от които ние, както и София, нищо не печелим, но увеличават БВП-то. Касовата бележка на руската бензиностанция е БВП. Фактурата за тока е БВП, но печалбата отива в комисионерските офшорки на тройната коалиция, и от там, в Русия. Парното също. И с икономическия ръст, дялът като количество пари, което отива в Русия, нараства. А дялът който остава в София и ЕС не се знае колко е. Повече ли нараства, по-малко ли в сравнение с руския, никой не казва. А именно това е интересното и важното. Но едно е сигурно, ако се отървем от руския ярем и местните феодали на ДС, от корупционните схеми, изобщо от цялата крадяща ДС-руска мафия, в София и във всеки останал град ще останат предостатъчно пари, и жизнения стандарт ще се увеличи поне двойно. Обаче ние сме едни мишки, които оставиха хиляда руснака да окичат Шипка с руското знаме и затова нямаме шансове да си подобрим живота.
+3
 
 
Пловдив 600 лв. най масовата заплата.Гола водичка сме.
+3
 
 
Естествено-там йивеыат Корнелиа,Бокова,Ионтцхева,Руменовците.....вероиатн
о ветцхе милиардери-Догантцхо.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: