ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цветан Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци, които са се присъединили към ИДИЛ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 14.10.2017Коментари (2)3195
© БГНЕС
Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към "Ислямска държава". Това каза в предаването "Тази събота" Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с ареста у нас на терорист, който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Задържаният мъж получава българско гражданство през 2008 г., през 2013 г. отива да се бие в редиците на "Ислямска държава", след което се свръща и започва да се занимава с търговия с тютюн за наргилета.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

"Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за "Ислямска държава".

"Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.".

Оттук нататък обаче има много работа, която трябва да се свърши, заяви Цветанов:

"Още от периода на 2008 г., 2013-та, 2016 г. и най-вече след 2016 г. до есента на 2017 г. - какви са контактите, какви са срещите, какви са мотивите за всичко това, което е правил и от там вече ще излезе цялата истина, да видим дали действително говорим за това ниво, което беше представено вчера от прокуратурата.

"В понеделник и вторник имаше една изключително голяма среща в ЕП, където присъстваха представители от националните парламенти, които са членове на вътрешните комисии в съответните държави членки, където се разработваше механизъм и правила за парламентарен контрол върху Европол, но се прие и многогодишната програма за 2018 - 2020 г. и там много ясно и категорично са заявени потенциалните заплахи за ЕС, но преди всичко се акцентира върху това да се работи и да се партнира със Западните Балкани и то специално в полицейското сътрудничество, защото в не малката си част криминалните структури са тези, които реално се привличат и осъществяват тези терористични актове", допълни Цветанов.

Във връзка с фалшивите профили във "Фейсбук", Цветанов каза, че и той има няколко и е подал сигнал до "Фейсбук" за това. На въпроса как предпазва дъщерите си, той отговори, че едната е вече голяма, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със средната си говорят и кака й също помага много.

Държавата трябва да полага максимални усилия и там, където бъдат установени подобни лица, да бъдат изваждани от тази среда, но по-важното е да се стремим, приемайки дадено законодателство, да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи, допълни Цветанов.

По думите му социалните мрежи са предпоставка за извършване на престъпления, за въвличане в дадена престъпна организация, както и сериозно средство за манипулиране на обществото.

Той каза, че е изключително неудовлетворен от дейността на службите в тази посока. И не само ГЕРБ са жертва на фалшивите новини, защото вече се е изкривила обективността, която сме "свикнали да виждаме през медиите и социалните мрежи".

Цветанов съобщи, че в ГЕРБ са направили задълбочен анализ, за да видят как на президентските избори се е получил този резултат, защото не са правили промяна на кампанията си.

Видели са интензитет на фалшиви новини, които водят до формиране на погрешно мнение за избирателя, който отива и гласува не по своето убеждение. Това е една от причините за загубата на изборите, смята председателят на ПГ на партията.

В рамките на година това е било системен подход, защото са локазилирани около 250 онлайн издания, които са правили това, допълни Цветанов. Той съобщи и за лице, което е с 29 профила, прави 60 новини на час.

Във връзка с антикорупционното законодателство, Цветанов коментира, че и БСП, и ГЕРБ, и всички парламентарни групи са стигнали до извода, че председателят не трябва да се назначава от Изпълнителната власт, от МС, а от парламента и това е било постигнато като политически консенсус.

"Единствената пречка за приемането на антикорупционното законодателство в 43-ия парламент беше - беше анонимните сигнали. Сега виждате, че анонимните сигнали са отпаднали и в законопроекта на БСП, и в законопроекта на МС. Съвсем нормално и закономерно е парламентът да е органът, който да избира председателя на този антикорупционен орган, а председателят да предложи съответните членове, които би искал да работи с тях и да си направи съответния екип".

Цветанов благодари на Първанов за тази обективност, която е дал в студиото на предаването.

"Той каза и неговите забележки спрямо парламентарното мнозинство, спрямо изпълнителната власт, забележки спрямо президента. Ако тези думи, които Георги Първанов каза, ги кажа аз, веднага ще се възприеме, че това отново е възстановяване на някакви военни действия във военни конфликти.

В коментар на думите на Първанов, че политиката прилича на кеч, Цветан Цветанов каза, че не иска да участва в такъв кеч. Той допълни, че и в Брюксел, и в Мюнхен, и в Берлин - навсякъде всеки говори с уважение за България.

ГЕРБ ще продължи да ползва експертизата на Антон Тодоров и това е съвсем нормално и закономерно, допълни Цветанов.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
И добре, че сте вие, че да ги хванете, а? Да отместим пак общественото внимание от батко и братко, суджуците и прочее... Колко удобно. Преди години Бойко каза, че на всеки ъгъл имало дюнер и всичко било наред. Сега, обаче, за да се "шашнат" хората, започва да се всява страх и паника... Което е излишно. Тук е такъв разоран двор, че който и да е на власт, ако някой реши да направи нещо, ще го направи, а службите ще разберат последни... С две думи не се напъвайте, няма смисъл. Тук се провеждат мероприятия на хора от властта, не на потенциални престъпници.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: