ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Майки въстанаха срещу Хелоуин! Празникът увреждал психиката на деца им и ги прави агресивни!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 19.10.2017Коментари (40)10814
©
Бургаските майки за поредна година се възпротивиха срещу агресивното натрапване на Хелоуин в училищата. От няколко дни петиция за забрана на нехристиянския празник се разпространява в социалните мрежи, видя Burgas24.bg.

"През последните години наблюдаваме все по-агресивно натрапване на Хелоуин в българските детски градини и училища. Това се случва с активното участие на учители и възпитатели в организирането на различни дейности. Според специалисти подобно "празнуване на Хелоуин" излага децата на риск от емоционални травми, увеличава агресията, тревожността и депресията у подрастващите. Всичко това деформира личността и уврежда психиката на подрастващите"
, пише в петицията.

Според родителите, които не желаят децата им да бъдат въвличани в "празника", подрастващите са предизвикани да го преживяват лично през всички сетива. Рисуват страшни образи, обличат се като духове и вампири, изработват атрибути на смъртта, слушат зловещи разкази от предрешени като вещици учителки, получават указания как да викат духове на починали, правят и ядат сладки във вид на черепи и отрязани пръсти, строят арт инсталации от ковчези и кървави скелети, минават през лабиринти на смъртта, провеждат часове на ужаса и срещи с призраци и зомбита и много други подобни. Това се случва в нашите светски по характер училища и детски градини, в часове по различни предмети или извън училище, но винаги с участието на учител.

Те са категорични, цитирайки специалисти, че такова "празнуване на Хелоуин" излага децата на риск от реални страхови преживявания и емоционални травми. Идентифицирането им с призраци и зли духове притъпява чувствителността им към грозното и зловещото. Излагането на атрибути на насилие и смърт поражда както агресия, така и тревожност и депресия у децата. Възприемането на смъртта като забавен маскарад отслабва вътрешната цензура за добро и зло, умирането изглежда безобидно, а животът - обезценен. Всичко това деформира личността на децата и уврежда психиката им.

"Въпреки тези рискове, позицията на родителите напълно се пренебрегва. Отбелязването на Хелоуин се случва без информирано съгласие от тяхна страна за естеството на хелоуинските занимания, в които училището ангажира децата им. Същевременно родителите не могат да освободят децата си от такива занимания в учебно време, без санкциониране с неизвинени отсъствия"
, категорични са противниците на Хелоуин в училищата.

Те считат, че честването на Хелоуин трябва да е личен избор на семействата на подрастващите, без да е обвързан с училището под каквато и да е форма.

Ето за какво настояват още:

Да използвате дадените Ви по закон правомощия за прекратяване на организирането на дейности и събития по честването на Хелоуин в и чрез заетите лица в българските детски градини и училища.

Да информирате българските учители и възпитатели за рисковете и последствията върху психичното здраве на подрастващите с цел да НЕ допускат разпространението в учебните заведения на материали и атрибути за Хелоуин, както и да НЕ сътрудничат в организирането на Хелоуин мероприятия в извънучебно време и извън училищните сгради.

Да насърчите учителите и възпитателите да мобилизират детския творчески потенциал и любознателност не за Хелоуин, а за намиране на разнообразни и вдъхновяващи начини за честване Деня на народните будители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Я чупка с тоя сатанински празник,по голяма олигофрения не бях ви дал.
+1
 
 
Gergana Tosheva явно Вие не сте достатъчно запозната с този древен келтски празник!
0
 
 
По-добре Хелоуин(християнски празник, за жалост комерсиализиран от англосферата), от колкото Рамазан байрам.
+1
 
 
Защо такава пропаганда няма за българските празници ? Например за Сурва ? Не съм чул детска градина да ги кара да правят костюми на Кукери ! Това са празниците, които трябва децата да знаят !
+1
 
 
"Въъъъъййй".....голям "патриотизъм" насред Бургас! Громим "империализма"? Невежество + агресия е изключително неприятна комбинация. В 21-ви век, когато не трябва да чакаш на опашка пред библиотеката, за да се осведомиш, е непростимо да говориш за "американския" Хелоуин. Какво са им виновни келтите със своята богата култура (частици от която са пренесени и по нашите земи преди много векове) на кресливите мамчета? Какво друго ще забраняваме? Кукерите християнско честване ли са? Бъдникът в огнището? А Еньовден - възможно най-езическият ритуал, който човек може да си представи? Ще забраняваме ли екскурзиите до Венеция за карнавала? А до Рио? Колко озлобено и тесногръдо човече трябва да си, за да започнеш да политизираш културата на народите и световните традиции!! Какво значение има дали празнуваш руска масленица или мексиканска фиеста с черепи и скелети, ако се отдадеш на веселие и за момент забравиш злобата? Точно това убиха тези, които насадиха сърдитите и злобни физиономии по земите ни - карнавалното, истинското забавление вместо дни на маршовата песен и задължителни манифестации с фалшиви усмивки по отегчени лица. Същите тези, които маргинализираха подобни страховити български карнавални традиции и ги избутаха да съществуват само в села като Първенец, например. Къде бяха гневните бургаски мамчета, когато дечицата им носеха под дъжда "родните" портрети на "видните ни възрожденци" Маркс и Енгелс? Погрижиха ли се за моята крехка детска психика, когато навремето на екскурзия в София ме набутаха в тъмна гробница да гледам човешка мумия, осветена в мъждукаща зеленикава светлина? Давайте, мамчета! Пуснете една "родна" и "отпускаща" чалгичка, запейте с децата си с гальовен бургаски акцент, включете и едно риалити шоу и започнете с децата да си разменяте във Фейсбук вайкания и въхкания. Психиката им ще ви е много благодарна.
+1
 
 
Хелуин не е наш празник. Почвайте по тая логика да празнувате и байрям. Или като древните скандинавци да правите човешки жертво приношения.
+1
 
 
твърдо НЕ,имаме си Коледа и Н ова година в градовете сякаш бомба е паднала,но на Хелоуин идват и питат-Пакост или лакомство,но вече съм решила-нищо не им давам,а казвам,че такъв празник тук не се празнува
-1
 
 
Има една приказка - не отваряй врати, които не може да затвориш. Поинтересувайте се за същността на празника!!!
0
 
 
Оооооооо Боже, психиката на българина си е увредена още с раждането му, а тия български родители да не търсят причините в други ами да си възпитават децата, че заради тях идват всички проблеми в обществото и умират невинни ученици.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: