ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Край на извинителните бележки по семейни причини!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:36 / 25.10.2017Коментари (12)13278
© Plovdiv24.bg
Школски директори не пускат ученици на семейни екскурзии. Причината е, че родители масово пускат заявки към училищните ръководства за "планирано семейно пътуване" през учебно време. Това показва проверка в редица столични училища на в. "Телеграф". Директори обясняват, че по този начин се нарушава учебният процес, като в много случаи децата не могат напълно да наваксат пропуснатото и това се отразява на техния успех. "Защо ще си планираш пътуването, когато детето ти е в учебна година. Това е родителска безотговорност при положение, че учениците в България имат толкова много ваканции. 

Не е коректно да се планира семейно пътуване през учебно време. Да, разбира се, има извънредни ситуации, но тази арогантност и безхаберие от страна на родителите не е приемлива. По този начин показват на децата, че училището не е важно", коментира Надежда Николчева, директор на столичното 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов". Новата наредба за приобщаващо образование гласи, че при отсъстващи по семейни причини до 3 дни родителят трябва да получи разрешение от класния ръководител, а при 7 дни - от директора. 

При старта на наредба за седем отсъствия се гласуваше на педагогически съвет, което е една изключително тромава процедура, защото той се събира през два месеца. С новата промяна директорът ще може да преценява правото за отсъствие на ученик, което прави процедурата много по-гъвкава. В наредбата се правят и промени, които са свързани с броя на допустимите неизвинени отсъствия в училищата. Към момента при 5 неизвинени отсъствия ученикът се наказва със забележка, при 10 с предупреждение за преместване и 15 -преместване в друго училище. 

Сега школата ще могат да налагат и санкция с преместване на ученик в друга паралелка. Това обаче в повечето училища не е приложимо, защото учебният план е специфичен и не го позволява. Санкциите са формални. Реално единствената действаща е преместването в друго училище, но тя се налага в извънредни случаи, споделят школски шефове. "Санкциите трябва да има своя ефект, но това е възможно, тогава, когато има добра комуникация с родителите. 

Ако самото наказание бъде наложено, без да има добрия си тон с родители, то губи своя смисъл. Всяка една от трите санкции са твърде либерални на фона на бездуховната общественост, която съществува. За всеки ученик наказанията са необходими, даже трябва сериозно да бъдат затегнати занапред" заяви Диян Стаматов, директор на 119-а гимназия Акад. Михаил Арнаудов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много правилно. Преди години моята класна звънеше на родителите преси всяка бележка (независимо дали е от лекар или не).
0
 
 
За семейна почивка ще я планират лятото а не през учебната година!
0
 
 
Свободните в повечето училища бяха премахнати като имаше учител който да ги замести.
0
 
 
" ...бездуховната общественост" и санкции, нещо стил Макаренко може би ще одухотвори обществеността? Игра на думи и власт е цялото това нещо, не виждам потенциал за резултати.
0
 
 
Това е свързано с другата поправка при която отиваш при лекарят и даваш 5 кинта.(трябва пари в хазната)
0
 
 
А как процедираме, ако внезапно се случи смърт в семейството рџ?ћ
+3
 
 
При положение че училището и пълна загуба на време и децата трябва да ходят на курсове, уроци и т.н., едва ли отсъствието от 5 дни ще бъде фатално.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: