ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Утре паметникът на Альоша става на 60 години! Какво мислите за него?
Автор: Васил Динев 12:09 / 04.11.2017Коментари (278)22012
Три конкурса: за есе, за детска рисунка и за фотография на тема: "То, что вот это Алёша, известно Болгарии всей", провежда Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Първоначално крайният срок за набиране на творбите бе 3 ноември, но заради големия интерес от участници от всички възрасти, организаторите удължават срока с една седмица - до 10 ноември.

Поводът за обявяване на конкурсите е 60-годишнината от откриването на паметника на Альоша. Есетата могат да бъдат както на руски, така и на български, а обемът им - до 1800 знака. Те, както и фотографиите, трябва да се изпращат на електронен адрес: rumir.plovdiv@gmail.com. Рисунките се предават в Центъра за руски език и култура с адрес: 4003 Пловдив, бул. "България" №236, каб. №301, тел.: 032 261 756/739, всеки делничен ден от 9:00 до 12:00 часа. Могат да участват всички граждани, студенти и ученици, уточняват от Центъра за руски език и култура. 

Историята:

През 1948 година е решено в Пловдив да се изгради паметник на Съветската армия. За скулптор е избран Васил Радославов. На 5 ноември 1957 г. десетметровата гранитна скулптура е открита, като в гранита на пиедестала му е гравирано "Слава на непобедимата съветска армия освободителка". През 2007 г. по случай отбелязването на 50-годишнината от откриването на паметника в Пловдив пристига прототипът на паметника - руският войник Алексей Иванович Скурлатов. Също така на 5 ноември 2007 г. в Балабановата къща е валидирана марка със стилизирано изображение на паметника. На 21 септември 2013 г. на паметника е поставен дълъг червен плащ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Паметника на Левски ще си остане долу в храстите,защото ония отгоре му подписа смъртната присъда!!!!
0
 
 
Червената армия е емблемата на Пловдив!!!
0
 
 
Мястото му е зад братската могила,където са извършвани масови разстрели от комунистическата власт след 9'09'1944'!
-1
 
 
Само не мога да разбера...русофилските к**ви дето тролят с минусчета без една буква да са казали тук....как ги събират ? С копейки ли ? Когато правите подреба в домовете си,вие не изхвърлята ли някой ненужни и стари вещи или поне да ги преместите някъде ? Альошката може да има място някъде но не му е мястото ТАМ. Ясно ли ви е продажни НЕбългарски елементи! Демонтирайте си го и го преместете на място дето да ви е УДОБНО да му се кланяте. ПО благодарственния паметник е под него,издигнат скромно за онези дето са проляли кръв на български земи.Пак е руски...но не е СЪВЕТСКИ.Скромен паметник,който е издигнат за признателност. За да си признателен на историята трябва да си обективен.Когато говорим за руския войник(Альоша),то за "освобождаването" на България той е безучастие.За войната срещу Хитлер в Европа и по света,не само Альоша е загинал.По голямата част от света и Европа е освободена не от Альоша а от СЪЮЗНИЦИТЕ. Защо този паметник не е монумент на всички загинали ,а само на Альоша. Защо този монумент е символ на войник,който е бил част от армия СЪЮЗНИК на Хитлер при подялбата на Европа,когато Хитлер превзема Балтика ,а Альоша АНЕКСИРА Финландия.Защо Альоша заедно с Фриц е поделил Полша ? Защо Альоша е налагал ред в Източна Европа,като освободител,а е убивал "другите" за да има надмощие ТОЙ. Това не е ли РОБИЯ ? Освобождава от Хитлер за да владее той ? Защо Хитлер ви "поробва" а Альоша ви "освобождава",което е едно и също :) Нима по времето на Съветската окупация е имало свобода в България ? Мислете и разсъждавайте.21 век е,Време е да си подредите "къщичката" и да поизчистите съзнанието си от мухъл и плесен,която ви е НАЛОЖЕНА,като "освобождение" ,а всъщност ви е заградила с КЛьонове и не ви пускаше да видите другия "свят". В Холандия,Австрия и Берлин и къде ли не има паметници на червената Армия,но те са от признателност и не натрапват с размер на най видното място ,като да насаждат присъствие.
-1
 
 
Част от Пловдив! Стига сме рушили и бутали като пълни идиоти! На който му пречи да се изнася.
0
 
 
Този паметник няма нищо общо с историята, а с подмяната и.
-1
 
 
Русофобчета в цяла Европа има паметници на съветските войници ;)
+1
 
 
Винаги съм си представял солунските братя с лице към москва
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: