ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гърция възрази срещу паметника на лъва пред НДК
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:56 / 10.11.2017Коментари (25)15881
© БГНЕС
Гърция възрази срещу възстановения пред НДК паметник на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Причината - изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи. Възражение има и срещу думите на военния ни министър Красимир Каракачанов, казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита показва за какво се бори Българската армия и за какво са воювали и загивали българските воини. Официална нота от гръцка страна няма, но темата е коментирана между дипломати, като предстои и нов такъв разговор. 

От Външно министерство са категорични, че между България и Гърция няма напрежение. Министърът на отбраната от своя страна коментира, че в паметника няма скрит контекст. Красимир Каракачанов припомни, че именно за идеала Санстефанска България страната ни е участвала в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По дуите му това не означава, че ние трябва да изрежем част от нашата история, защото някой някъде би се почувствал ощетен.

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че вчера представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия посланик. Този паметник стои пред Военноисторическия музей от много години и в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници, посочи още Захариева. Гърция няма основание да се сърди. Фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти, коментира от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

"Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия. Най-малко като се разходите, в който и да е град, ще видите почти навсякъде в центъра една улица, която се казва "Василий Българоубиец". Това са историческите факти. И да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 г. и не мисля, че фактите от историята или други паметници на Византия, когато тя е притежавала част от българските земи, би следвало да бъдат някакъв повод за измисляне на несъществуващи конфликти. 

Мисля, че паметникът е много хубав и се връща там, където му беше мястото. Тези 200 000 воини, които са загинали за идеалите на българската нация, трябва да бъдат уважавани и това трябва да се случва със съзнанието на българския народ, без значение кой какво някъде може да си помисли", каза министър Каракачанов.

С тържествена церемония на Архангелова задушница фигурата от Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия бе върнат на старото му място. Това стана възможно след дългогодишен спор за съдбата на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място. Лъвът от Мемориала е само част от стария паметник. Предстои и плочите с имената на загиналите да бъдат възстановени. След демонтирането си през 1977 г лъвът и плочите от мемориала се съхраняват в Националния Военноисторически музей.


Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Данайците са чувствителни.До преди 60 години дебелите гъркини нямаха право да гласуват,но са създатели на демокрацията.
+1
 
 
Браво!Един нормален човек ,който разсъждава!
+1
 
 
Кай пита я Гърция? Това си е наше право и наше решение!
0
 
 
Лъва си му е там мястото, и плочата ме кефи. Като не им харесва на гърците могат да ми топнат яйцата в дзадзики и да се облажат.
+1
 
 
Да си правят зехтина и да берат лимоните,другото не е тяхна работа.
+1
 
 
Я да си гледат тяхната работа византийци гадни
+4
 
 
Истината е свята. От това се плащат мръсните византийци. И друг път са се намесвали други държави в това как и на къде да гледа лъва . Паметника на Шипка е един от тези пострадали от намесата на Румъния, Гърция, Сърбия . Стигнало се е до решението да гледа от където сме дошли...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: