ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Важно за всички шофьори, вижте "зимните" глоби на КАТ!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 17.11.2017Коментари (10)25053
©
50 лева глоба грози шофьорите, чиито автомобили не са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Ако колата има проблем с кормилото или спирачките, санкциите може да скочат до 150 лева, а превозното средство - да бъде спряно от движение. Проверките на полицията по пътищата в цялата страна в рамките на акция "Зима" продължават. В последния етап от нея ще се следи основно за изправността на автомобилите и за това дали са готови за движение при зимни условия, предава БНТ. От пътната полиция напомнят основните правила за движение при зимни условия.

Синоптиците очакват валежи през почивните дни, по високите места и от сняг. Затова е добре всички шофьори да проверят още веднъж дали автомобилите им са готови за път. Хубаво е да имаме предвид и какви глоби ни очакват, ако не спазваме основните насоки на Закона за движение по пътищата. Първо и много важно условие, за да не се налага да плащаме глоби на пътя е автомобилът да е технически изправен. При каквато и да е неизправност - спирачки, кормилна уредба, всичко което може да застраши безопасността на пътя, колата може да бъде спряна от движение, а шофьорът ще трябва да плати глоба от 20 до 150 лева. Една от основните гаранции за глоба от Пътната полиция е ако все още не сте сменили гумите на колата с подобаващи за зимни условия. 

Между 15 ноември и 1 март задължително дълбочината на грайфера трябва да е не по-малко от 4 милиметра. Глобата е 50 лева за лукса да карате с износени гуми. Гумите не е задължително да са от типа зимни, важното е да са с релефен грайфер, който да отговаря на закона. Ако гумата има разкъсвания обаче водачът отново търпи санкции. Да направим и още едно важно уточнение, че глобата една и съща, независимо от броя на гумите, които не отговарят на изискването. Можете да се разделите с 20 лева и да трябва да платите глоба, ако се презастраховате и сложите вериги или шипове на гумите, а пътят не е заснежен и няма нужда от тях.

Има държави в Европа в които е позволено карането с вериги по асфалт, но у нас то носи глоби. Над 400 изоставени автомобила ще бъдат принудително премахнати от тротоарите и паркингите на морската ни столица. Собствениците им вече са информирани за това и трябва да ги преместят доброволно до 2 седмици, ако желаят да ги запазят. Ако колата ви е в движение и в изправност, но полицаите решат да отворят багажника ви и там не намерят триъгълник, пожарогасител и аптечка, съвсем сигурно е, че ще трябва да платите още една глоба от 20 лева. 

За неизправни стъклочистачки автомобилът ви ще бъде спрян дори от движение. А глобата, която ще трябва да платите след това е доста солена - 150 лева. Това е особено важно да си напомним, тъй като в следващите дни, когато се очаква да вали дъжд и това дали чистачките ви работят добре ще е очевидно. Правилото важи с пълна сила независимо дали вали дъжд или сняг, напомнят от полицията. Неизправните светлини също ще ви костват пари. 0т 20-150 лева. 50 лева гарантирано ще ви вземат от полицията при проверка, ако сте забравили да пуснете светлините. Знаете, че карането с включени фарове и през светлата и през тъмната част от денонощието е задължително, а неизправността им може да наложи спиране от движение на колата. 

Нека да обърнем внимание и на велосипедът, ако решите да го ползвате и в студеното време. Не забравяйте, че трябва да е в изправност. Какво означава това - задължително проверете спирачките и звънеца. Фарът и светлоотразителите също трябва да са в изправност, защото иначе колоездачите могат да понесат санкция, която е в размер от 20 до 150 лева за неизправни спирачки или звънец и 50 лева, ако се движите без светлоотразител отзад и работещ фар отпред.


Още по темата: общо новини по темата: 332
30.05.2018 »
03.05.2018 »
25.04.2018 »
17.04.2018 »
26.03.2018 »
26.03.2018 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ужас. Значи човешкия живот в България се оценява на 50 лева
+2
 
 
Това се отнася за всички селяци дето карат изпочупени и неизправни коли, дето имат пари за БМВ на изплащане ама нямат 200лв за 2 зимни гуми. Одобрявам акцията на КАТ.
-2
 
 
гладни сте еиии личии си тарсите причина как да дерете народа аа дали всеки може да си позволии с тези мизерни заплатиии това не мислите изобщо налииии ..... !!!
+2
 
 
Всичко хубаво, ама внезапното включване с това колко коли щяли да вдигат във Варна нещо не го разбрах.
-1
 
 
Пийсе лева грози шофьорите,а не евентуалната катастрофа,със смъртоносен край и трагедии.Докато мисленето е такова,забрави...
0
 
 
4 мм стават за шейна, не и по пътищата, но дай боже повече внимание по пътя, спазване на дистанция и най важно без рискови изпреварвания Особено без видимост, а най важно е най сетне парите от Винетки и данъци да влязат в употреба и да няма изненади от снега и да се чистят
-1
 
 
Да помоля някой по-компетентен да обясни защо само от 15 ноември до 1 март - след това може без грайфери ли да караме ? Сликове като във формула-1 ?
+2
 
 
акция "зима" - те и през лятото си зимаха
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: