ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт говори за въздуха в Пловдив - причини за замърсяването и възможни решения!
Автор: Васил Динев 14:25 / 21.11.2017Коментари (28)12169
©
С настъпване на есенно-зимния период заваляха оплакванията за мръсен въздух в Пловдив. Стигна се дотам, пловдивчани да нарекат "газова камера" средата, в която живеем. "Около 75% от замърсяването на въздуха се падат на битовото отопление, по-малък е размерът на транспорта, незначителна е частта на промишлеността", заяви за читателите на Plovdiv24.bg главният експерт към общинската Дирекция "Екология и управление на отпадъците" Елена Найденова.

Анализът е част от разработка на общинска Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и План за действия по ОП "Околна среда" - оперативната програма, която на по-късен етап ще даде възможност на пловдивчани да се сдобият с дългоочакваните филтри за комини.

Около 37 000 са домакинствата в града под тепетата, ползващи твърдо гориво, сочи по-нататък анализът на общинските еколози. За да се постигне драстично намаляване на замърсяването на въздуха, е необходимо около 9000 от тях да променят начина си на потребление.

Как ще се случи това, каква е ролята на Общината, каква е безпристрастната реалност, какъв въздух дишат пловдивчани и какви алтернативи имат те, вижте в голямото интервю на Plovdiv24.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 22.11.2017 г.
0
 
 
Даже и в район Тракия въздухът е отровен.Едва дишаме тези с алергиите.
+1
 
 
Би било добре отопляващите се на твърдо гориво в урбанизирани райони да са в режим на регулация от страна на общината. Трябва да се издават разрешителни за отопление на твърдо гориво и то само след инспекция от общинска администрация, след като са изпълнени минимум следните условия: 1. Уреди за отопление на твърдо гориво, които са пригодени САМО за екологични пелети ИЛИ биомаса. 2. Монтирани филтри на комина. 3. Броят на отопляващите се на твърдо гориво да не надвишава определен процент на квадратен километър в гъсто населени райони. ВСЕКИ който гори въглища, пластмаса, гума или битови отпадъци да бъде съден по бързата процедура за опит за масово убийство и нанасяне на тежки телесни повреди на множество хора. ВСЕКИ който подценява качеството на въздуха който диша е завършен идиот и ще жъне болестите, които сам си посява! За съжаление от коментарите се вижда, че идиоти има адски много! За колите ще споделя в друг пост...
-3
 
 
Въглища в града е глупост, но да се спи на климатик е безумие. Само много неграмотен човек може да се хвали, че се отоплява на климатик в къщи. Това го няма никъде в Европа и белият свят. Верно за социално слаби хора няма много алтернативи и много такива хора имат това за някаква екстра. Отопляването само с климатик си е безумие. Токът за съжаление е скъп и не за всеки, газ има на малко места, Община и топлофикация мислят за друго, режем си тролейбусните жици и се сърдим че хората на дърва се топлят...
0
 
 
Тази цифра 9000 за мен лично е пълна измислица. От дневната графика, която показа жената се вижда най-големия замърсител - задръстванията! Относно завишените стойности през януари и февруари - всеки нормален човек знае, че това се дължи на студеното време (целия смог остава на ниско). И да се премахнат всички печки, януари и февруари няма как да сме в границите! Просто факторите са прекалено много и твърдения от рода на "печките са виновни" са чисто спекулативни. Отделно всяка "печка" с добро КПД е всъщност в полза на природата. Може да ги разпознаете по куминчетата - те не пушат :)
0
 
 
9000 домакинства х 1000 лева климатик = 9 милиона... ако това е цената да имаме чист въздух - ами не е много за Община като Пловдив... Трудно обаче може да се измисли механизъм за този вид сметка... :( :( :(
+3
 
 
Болен за мен проблем... Следя процеса от близо... Ако говорим за едри прахови частици (явно за това говорим), то проблема се нарича - ОТОПЛЕНИЕ НА ТВЪРДО ГОРИВО... всичко останло е незначително... при същия брой автомобили и промишленост, лятото рядко минаваме 50 мг/куб (гранична стойност)... Стане ли студено, особено ако няма магли и не вали - става страшно... РЕШЕНИЕТО е ЕДНО - ЗАБРАНА НА ТОЗИ ВИД ОТОПЛЕНИЕ!!!!! И тъй като това трудно ще стане, има и по интелигентен вариант - енергийна помощи в kW (не в дърва), данъчни облекчения (данък сгради и смет)... Българина смята 2+2... при около 90 лева на кубик дърва за огрев, отоплението на климатик (инверторен) е почти приблизително като стойност... Трябва, първоначалната инвестиция от около 1000 лева (което също може да е чрез някакъв вид субсидия)...
+2
 
 
Крайно време е да влезе закон за големите градове драстична забрана за отопление на твърдо гориво, дизели под евро4 и такива без дпф, бензинки без катализатор, поущрение на автомобили с агу метан хибриди и ел. За най бедните след доказване на социалния им мининум да може на дърва. Кои век сме бе да горим белите дробове на планетата??? Или трябва да се опомним моментално или тоя паразит наречен човек планетата да вземе мерки да се отърве ит него и да почне на чисто!
+4
 
 
Не могат да накарат Кольо от Строево с 30 годишния дизел без катализатор, да си купи, нито бай Пешо да спре да се топли на въглища и дървета. Докато го позволява закона, никой няма да спре да бълва дим, всеки може да обжалва глобата, че накрая общината и пари да му дължи. Не само в Пловдив е замърсено, трябва промяна в закона.
+3
 
 
Значи някои действия, "за да ни е добре", изискват сериозни рестрикции! Ето, забранихме каруците. По-добре ли е - по добре е! Защо да не сме първият български голям град с ефективни, европейски мерки относно чистотата на въздуха? Даже предлагам да въведем старите/вече за тях/, но много удачни за нас германски мерки: почти тотална забрана за отопление на твърдо гориво/има много бедни хора и поне в началото ще са необходими отстъпки/, забрана за движение в града на дизелови автомобили под Е4, но с ДОКАЗАНО работещи катализатори и ФАП/ДПФ/ филтри, както и на бензинови без ДОКАЗАНО действащи катализатори! Преференции за по-нови, газифицирани бензинови коли, както и електрички! Автомобилът не е даденост. Идваш в Пловдив с "кебабчията", оставяш го на края на града и на гр. транспорт! Живееш в Пловдив и шофираш пушеща талига - караш само извънградско, имаш право да стигнеш само до местоживеенето си! Но на нашите задръствации трябва нещо вече да се направи!
+4
 
 
Пълна забрана на горенето на въглища в рамките на града. Който иска на дърва и пелети акциз или данък на пушещ комин!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: