ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанки не искат второ и трето дете, правят аборти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:04 / 27.11.2017Коментари (55)13745
©
Жените в Пловдив и областта не искат да имат второ и трето дете, като предприемат решителни мерки да прекъснат бременността си чрез аборт. Най-много са тези дами, които вече имат две деца и не желаят да родят трето - 33,3%, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Пловдив за 2016г. Сухата статистика показва, че веднага след тях се нареждат жените, които вече имат едно живородено дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година. 

Висок е процентът и на дамите, които никога не са раждали, но са направили аборт - 29%. Най-голям е броят на извършените аборти във възрастовата група 30-39 г. - 42,4%. Веднага след тях се нареждат дамите между 20 и 29 години - 42,3% от тях са направили аборти. Според АГ лекари това е тревожна тенденция, тъй като тези възрастови групи са с най-голяма плодовитост. Обезпокоителен е и увеличеният относителен дял на абортите при жени под 20 години, тъй като рискът при подрастващите от увреждане на здравето и на репродуктивните способности в бъдеще, е много голям, отколкото при жени над 20г. Увеличава се и относителният дял на абортите, извършени от жени без деца или са само с едно. На тези жени през 2016г. се падат 59,6% от всички регистрирани аборти по желание в пловдивска област при 54,4% за 2015 г.

Тревога според специалистите буди и друг факт - увеличава се броят на спонтанните аборти. Относителният им дял през 2016г. е 53,9% спрямо всички извършени аборти в Пловдив и областта. В сравнение с 1980 г. този дял е нараснал почти 6 пъти. Регистрираните аборти през миналата година в региона са 2 621 или 17,6% на 1000 жени в детеродна възраст, който брой на абортите е под средния за страната.

В същото време все по-малко жени се решават да родят, въпреки че разликата в броя на родилките в различните години е минимална. През 2016 г. те са били 6 916 при 6 975 родилки за 2015 г., сочат данните от стационарите на лечебните заведения в пловдивска област. От тях половината - 53,4% , са родили със секцио. През миналата година в Пловдив и областта няма починали родилки, отчитат добрата новина от РЗИ - Пловдив.

През 2016 г. броят на живородените деца в Пловдив и областта е 6 363 срещу 6 668 за предходната година. Коефициентът "раждаемост" е 9,5% и е по-висок от средния за страната, който е 9,1%. Сравнително висок е броят на мъртвородените деца за миналата година - 50. Върху броя на ражданията съществено влияние оказва фактът, че намаляват жените в детеродна възраст. Наблюдава се и тенденция за покачване на възрастта на жените, решили се да раждат. Ако през 2000 година жените средно са раждали за първи път, когато са били на около 23 години, то 16 години по-късно тази възраст се увеличава с 4 години.


Източник: Агенция Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Elisaveta Ivancheva Дай Боже да доживееш до 80г да те видя дали ще можеш да работиш.....
+2
 
 
50 лв детски и геноцид...нацията загива, малцинствата се размножават
+3
 
 
На тези в парламента не им пука Дали ще има или не повече деца...колко пъти си увеличиха заплатите а с колко детските да не говорим за пенсионерите
+1
 
 
Оправдания всеки много може да си намери, но е факт, че в евросъюза, а и не само сме единствената страна в която здравеопазването за децата не е безплатно. Имам предвид, че навсякъде лекарствата са безплатни за децата, а тук се е превърнало в бизнес чак за сметка на децата. Дано някой не каже, че и тук е безплатно, защото не плащали такса... Да не говорим, че в Пловдив е някаква пародия ако почивен ден ти се разболее детето, защото в спешното (само там е безплатен прегледа) се чака с часове за разлика от другите големи градове. В коридора е пълно с десетки роми и щеш не щеш отиваш на частен преглед и заедно с лекарствата увисваш с минимум 100 лева. И после ми говорете за община и държава...
0
 
 
Бяла Коледа аз проблем нямам, ам никакви:) гледайте си децата!
0
 
 
Охх, не издържах!!! Бяла Коледа, че в коя държава не трябват работещи хора( и не търсят, там хората работят, а не мрънкат) и моля ви се за няколко случая, където забранявали бременността да не правим цялата общност такава! Ако си търсите оправдания в социалните мрежи, ами недейте да работите!
0
 
 
Elisaveta Ivancheva Чакай малко, никого не съм нападала, а който го приема като нападане си е негов проблем и да не го прехвърля на останалите....
0
 
 
Бяла Коледа Приоритети е всичко, дали децата или работата. И преди да ме нападнеш и с гледане на деца пак има работа,успех ти желая.
0
 
 
Siyka Giaourova Съгласна съм много с вас. И аз пресичах ул.Скопие сама и години си ходих на у-ще сама, но да признавам си ,детето ми е във втори клас, не бих я пуснала сама. Както добре казахте времето е друго
0
 
 
Бяла Коледа "Гледаме" все още! В този век. Третото ни дете е на 2 и половина. Има още доста работа по отглеждането. Всичко е постижимо когато поискаш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: