ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изнесоха стряскащи данни на пресконференция в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 29.11.2017Коментари (1)5484
©
Обществото не отдава необходимото значение на хроничната обструктивна белодробна болест или на кратко ХОББ, но тя е на второ място по смъртност след инфаркт и от нея умират повече хора, отколкото от рак на гърдата или белия дроб взети заедно. Стряскащите данни представи вчера на пресконференция в община Пловдив Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ и на Конфедерацията за защита на здравето, която обединява 18 пациентски общности в България.

Основната причина и фактор за това заболяване е тютюнопушенето, като все повече жени се разболяват от него, след като до скоро водещата позиция е била при мъжете. Днес процентите са изравнени, като 4,3% от хроничноболните са в Пловдивска област. Една от най-ефективните мерки, които се взимат в България, е забраната на пушенето в затворени помещения в заведения и ресторанти.

"Над 10% от възрастните са засегнати от ХОББ и докато през 1990г. болестта е била на 6-то място в света, то през 2020 година ще бъде на 3-то", заяви доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги". Заболяването причинява възпаление в белите дробове, характеризира се с увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. Запушват се дихателните тръбички, поради което белият дроб не може да издиша въглеродния двуокис. В резултат по-бързо се губи белодробната функция и се стига до инвалидност и смърт, обясни още доц. Ходжев.

"За България все още няма регистър на заболяването, но се правят кампании за превенция и ранна диагностика на ХОББ, алергия и астма", посочи Диана Хаджиангелова.

От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.

В тази връзка държавата в лицето на РЗИ и РЗОК работи за намаляване на негативните резултати от тази тенденция. Правят се редовни проверки на заведенията за пушене в затворени пространства, издават се актове на нарушителите - както на посетителите, така и на собствениците. Финансово се поемат някои изследвания на болните, като за 2017 година са осигурени лекарствени продукти на 7536 души от Пловдив и областта, съобщи д-р Антон Иванов от РЗИ. "Те са получили и инхалаторни лечения, снабдени са с апарати за кислородна терапия, с помощта на които се преобразува въздухът в помещението, в което се намират", допълни той.

Д-р Рада Бояджиева от дирекция "Общинска икономика и здравеопазване" посочи, че Община Пловдив има опит и всяка година провежда кампания за превенция на хроничните белодробни заболявания в детските и учебните заведения. Непрекъснато се провеждат срещи за обмяна на опит за новостите и актуална информация за все повече дейности за превенция. Статистиката сочи още, че 35% от хората с ХОББ имат усложнения и се приемат в болница за лечение. Общо 12 болници в Пловдивска област провеждат профилактика и лечение на болни с респираторни заболявания.

Източник: ПОТВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: