ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цинична адвокатска схема "Има ли мърша тази нощ?"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 28.11.2017Коментари (3)13012
© Plovdiv24.bg
"Има ли мърша тази нощ?" С този въпрос се появявал шефът на една адвокатска кантора сутрин, когато идвал на работа. Адвокатската кантора е специализирана във воденето на дела за обезщетения при автомобилни катастрофи с жертви и ранени. Повече "мърша" - повече приходи. Като оставим настрана цинизма и непукизма по отношение на човешката съдба, специализираните в обезщетения от катастрофи адвокатски кантори действат по един и същ начин в почти цял свят.

- Установяват се "трайни" връзки в Пътна полиция, включително с операторите, приемащи съобщенията.

- Атакуват се и оператори от спешните телефони.

- Зарибяват се медицински и секретарски персонал в болниците.

- Създават официални контакти с погребалните агенции. Номерът е да се направи бърз контакт с близките на загиналия или пострадалия и със самия пострадал, ако е в състояние да контактува.

Трайно зарибените служители звънят в съответната адвокатска кантора, съобщават за произшествието и дават данни за близките на пострадалите или за самите пострадали, ако са живи. А няма забрана нито за болничния персонал, нито за погребалните агенции, нито за други видове работещи да съобщават за катастрофи на адвокатски кантори. Само по себе си в адвокатската помощ няма нищо лошо.

Застрахователните дружества хич не са щастливи от това, че губят все по-голям процент от делата и че обезщетенията нараснаха до суми 200-250 хил. лв., като има и случаи, при които обезщетенията са и по-големи в зависимост от пострадалия. Естествено, че когато адвокатът на пострадалия взема 30-40% от обезщетението, той има икономическия ресурс и личния интерес да спечели делото. За да накарат клиентите им да се съгласят на този процент, адвокатските кантори поемат разноските по водене на делата. Справедливо е пострадалите от катастрофи да получават дължащото им се обезщетение. 

Но постоянните относително високи приходи на канторите им позволяват да изградят сериозна система на контакти с вещи лица, разследващи катастрофи полицаи и редица други по веригата. А това често пъти води до изкривяване на реалното установяване на истината Най-неприятното при изкривяването на истината за вината при катастрофите обаче не е по-високото обезщетение, а това, че често участници в катастрофата биват обявени за виновни, без да имат вина. За съжаление, така често се стига до престой в затвора на невинни хора.

Ако застрахователните компании искат да променят ситуацията желателно е те също да започнат да се обръщат към адвокатски кантори при воденето на тези дела и да им създадат съответния икономически стимул. Втората мярка е да създадат екипи за бързо реагиране, които да отиват колкото се може по-бързо на мястото на катастрофата. Някои дружества вече имат такива екипи. Същите препоръки важат и за големите автомобилни компании. Защото повечето доказателства и свидетели се намират непосредствено след катастрофата. Застрахователите би следвало да поставят и въпроса за създаването на система за контрол върху изтичането на информация от полицията и при телефонните оператори.

По какво се различава ситуацията в България например в сравнение със САЩ? В САЩ този род адвокати и адвокатски фирми се рекламират усилено и близките на всеки пострадал лесно могат да установят контакт с утвърден адвокат или кантора. В България официална реклама на адвокати е забранена и поради това привличането на клиенти става основно чрез работа със съответните зарибени хора в различните звена на държавата, свързани с автомобилните катастрофи.

Другата разлика е, че в цивилизованите държави не е лесно да привлечеш полицаи да ти съобщават за катастрофи. И в САЩ специализираните кантори си създават трайни отношения с болничен персонал, телефонни оператори, погребални агенции и вещи лица.

Изключително важно е за всеки участващ в катастрофа, след като помогне на пострадалите, да потърси свидетели на инцидента, ако знае, че не той е виновен, или ако има съпричиняване и от другия участник в катастрофата. Не се ли направи това веднага, повечето свидетели просто изчезват. А с това изчезват и възможностите за защита.

Едни и същи кантори въртят бизнес за 200 млн. лева от катастрофи

Катастрофи, завършили със сериозна травма или смърт, се превръщат в печеливш бизнес за около 200 млн. лв. на година. Данните са неофициални и за тях съобщи "24 часа" в броя си от понеделник. Те бяха предоставени на вестника ни от юристи, които анализират прогресивно увеличаващите се искове през последните 5 години.

Появяват се едни и същи адвокатски кантори, както и фондации, специализирали се да водят дела за обезщетения от името на пострадалите или техните семейства. В действията им нямаше да има нищо осъдително, ако адвокатът не прибираше 30-40% от размера на обезщетенията.

Става дума за суми, достигащи 200-250 хил. лв. на загинал човек. В схемата освен адвокатските кантори има нотариуси, погребални агенции, болници, морги, полицаи. Само в Софийския градски съд през 2016 г. са гледани 2000 иска за над 25 хил. лв. До октомври 2017 г. делата са към 1550.

Адвокатите с комисия срещу измамите на техни колеги

Специална комисия за проверка на адвокатите, които мамят жертви и роднини на пострадали при катастрофи, е създадена във Висшия адвокатски съюз. Тя се бори както с порочни практики на техни колеги, така и на организации, които се занимават с такива дела.

"Тези "колеги" се възползват от хората и мъката им. Казват им, че ще ги представляват напълно безплатно, и едва при подписването на договора пострадалите разбират, че юристът ще вземе процент от обезщетението. Според сигналите при нас най-често става дума за 30%", обясни за "24 часа" адвокат, който е член на комисията.

Няколко организации пък ползвали подобна схема, но вместо дело търсели споразумение със застрахователя.

"Казват им: Защо ти е дело, само ще се бави и точи с години, ще вземем обезщетение веднага. Това е изгодно за застрахователя, защото той плаща по-малка сума. После посредникът отново прибира процент от обезщетението", каза източникът ни.

Според него, ако човек не се съгласял на схемата, от организациите го насочвали към адвокат, с когото работели. После делели парите наполовина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много скъпа била тази мърша, адвокатите не са прости. За една мърша 60 бона. Супер.
на 28.11.2017 г.
+2
 
 
Събрали се хирурзи да си говорят. Единия казал: Най - обичам да оперирам електротехници - като ги отвориш всичко им е прегледно, правилно свързано с жички - сини, червени, жълти... лесна работа! Другия казал: Аз най - обичам да оперирам библиотекари. Като ги отвориш всичко е подредено, картотекирано, чисто. Лесна и бърза работа. Третия казал: Аз най- обичам да оперирам счетоводители. Всичко е точно, ясно и подредено. Станал един и казал: Вие явно не сте оперирали адвокати - те са безгръбначни, безмозъчни и безсърдечни, а задника и главата им са взаимозаменяеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: