»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
„итателски
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
ќб€сниха кои са причините за мръсни€ въздух през зимата в ѕловдив
»зточник: Plovdiv24.bg 17:24 / 21.12.2017 ќтпечатай »зпрати
© Plovdiv24.bg
82 са превишени€та на средноденонощната норма за фини прахови частици (‘ѕ„) при допустими 35 и средногодишна концентраци€ 42 микрограма на кубичен метър при норма 40 са отчетени от измервателен пункт " аменица" за 2016-а година. “ова разкри експертът —тефан ƒишовски, работил по проекта за разработване на програма за подобр€ване качеството на атмосферни€ въздух на територи€та на община ѕловдив и план за действие към същата за периода до 2023, предаде репортер на Plovdiv24.bg.†

2016-та година е възприета като базисна при определ€не на мерките, които общинската администраци€ тр€бва да предприеме в борбата за по-чист въздух. јнализът за миналата година показва също, че още първото тримесечие - от €нуари до март, са регистрирани†общо 38 превишени€. ѕрез летните месеци положението е много по-добро - едва 2 превишени€ на средноденонощната норма за ‘ѕ„ и 27 микрограма на кубичен метър. Ќай-тежък обаче е периодът от октомври до декември, сочи анализът: концентраци€ от 58 микрограма и 42 бро€ превишавани€.†

Ќад 70% от отклонени€та при фините прахови частици идват от изгар€не на твърди горива, 20% са в следствие на специфични€ регионален фон, 7% се падат на транспорта и едва половин процент на промишлеността. Ќе така сто€т нещата при отчитане нивата на азотен оксид - там приобладаващо е вли€нието на автомобилни€ трафик -† 41%, 33% се пада на фоновите особености, вли€нието на промишлеността също е гол€мо - 17,7%, на последно м€сто тук е†вли€нието от битово отопление.

ѕоследното пребро€ване сочи, че над 30 000 души се отопл€ват с твърдо гориво в ѕловдив. ѕрез следващата година обаче общинската администраци€ тр€бва да стартира подробно проучване - в кой район, в кой квартал, на ко€ улица, кое домакинство каква система за отопление използва, какво гориво се използва и в какво количество. ќчаква се провеждане на гол€мо социологическо проучване, което да даде реална картина на нещата в града под тепетата.

"ќбщина ѕловдив продължава да работи активно за подобр€ване чистотата на атмосферни€ въздух", увери и зам.-кметът по общинска екологи€ –озалин ѕетков.†

ѕроектът на програмата вече е разработен. ѕрез €нуари предстои той да бъде публикуван в официални€ сайт на общината и в продължение на месец всички заинтересовани лица могат да подадат в деловодството своите писмени становища и предложени€, които ще бъдат разгледани от програмен съвет и ако се отчете, че са състо€телни, ще се направ€т корекции. —лед съгласувателни процедури с –»ќ—¬ и ћинистерството на околната среда и водите окончателното решение за утвърждаване на проекта ще е на ќбщински€ съвет.†

"Ќад€ваме се в средата на 2018 г. програмата да влезе в сила, за да можем активно да подготвим бюджетни средства и да започнем да изпълн€ваме мерките, които завис€т изц€ло от администраци€та на община ѕловдив. –азчитаме на съдействието на гражданите, защото общите усили€ ще доведат до подобр€ване качеството на въздуха", коментира и ≈лена Ќайденова -†главни€т експерт в ƒирекци€ "≈кологи€ и управление на отпадъците".

ќще по темата: общо новини по темата: 103
17.10.2018 »
03.10.2018 »
30.09.2018 »
28.09.2018 »
19.09.2018 »
01.08.2018 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
»зсечете и останалите дървета в града после се чудете защо въздуха е мръсен...
—агата с обратни€ завой на —точна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуаци€, защото до сега нищо не беше €сно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха €снота по това забранен ли е обратни€ завой в крайна сметка или не...
на 23.12.2017 г.
0
 
 
ѕункт  аменица го преместиха в “раки€ където си н€мат ромл€ни които да пал€т гуми и платове за да се топл€т а тр€бваше да го премест€т в махалите на ромл€ните и тогава стойностите ще скочат с около 500%. ѕосле автомобилите били виновни предвид че през зимата колите които се движат намал€ват. «а 2017 съм сигурен че ще изкарат стойностите в норми.
0
 
 
Ќикога не е разреденото гориво по бензиностанциите.
0
 
 
јко в града не се забрани отоплението на твърдо гориво след н€колко години н€ма да ни останат здрави дробове...
+3
 
 
’одете по- често на " райречна" и вижте "–имл€ните" какво прав€т!
+7
 
 
ѕочват се н€какви свенливи стъпчици в правилната посока. ƒосега всичко се хвърл€ше като вина само върху автомобилите, което е нелепо, при положение че зимата даже много от дим€щите тарал€сници не са в движение, а през пролетта въздухът е леко по-чист, когато се върнат по улиците.  ак обаче от анализите и научните признани€ ще се стигне до същинските мерки е големи€т въпрос! ƒа ограничават ћѕ—-та или да налагат такси е по-лесно за институциите, но ако тр€бва да стъп€т на врата на привързани към кюмбетата етноси или към каучукови алхимици край ћарица, ентусиазмът ще се изпари.
-3
 
 
≈дно време всички гор€ха твърдо гориво н€маше завишаване какво баламосвате хората. ¬сичко е от интензивното движение на превозните средства.
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ќктомври 2018 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
≈лектронно таксуване в градски€ транспорт
“¬ и шоу сезон 2018/2019
 убрат ѕулев срещу јнтъни ƒжошуа
Ѕотев в ѕърва лига, сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
 акво тр€бва да е бъдещето на летище ѕловдив?
ќбщината да го вземе и да го направи хубава концесионна процедура
ќбщината да го вземе и да го управл€ва сама
ƒа се даде на "местни€ консорциум" ѕ»ћ -—иенитЦ ÷ћ
ƒа остане държавно
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: