ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обясниха кои са причините за мръсния въздух през зимата в Пловдив
Автор: Мариана Панчева 17:24 / 21.12.2017Коментари (22)11091
© Plovdiv24.bg
82 са превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ) при допустими 35 и средногодишна концентрация 42 микрограма на кубичен метър при норма 40 са отчетени от измервателен пункт "Каменица" за 2016-а година. Това разкри експертът Стефан Дишовски, работил по проекта за разработване на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив и план за действие към същата за периода до 2023, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

2016-та година е възприета като базисна при определяне на мерките, които общинската администрация трябва да предприеме в борбата за по-чист въздух. Анализът за миналата година показва също, че още първото тримесечие - от януари до март, са регистрирани общо 38 превишения. През летните месеци положението е много по-добро - едва 2 превишения на средноденонощната норма за ФПЧ и 27 микрограма на кубичен метър. Най-тежък обаче е периодът от октомври до декември, сочи анализът: концентрация от 58 микрограма и 42 броя превишавания. 

Над 70% от отклоненията при фините прахови частици идват от изгаряне на твърди горива, 20% са в следствие на специфичния регионален фон, 7% се падат на транспорта и едва половин процент на промишлеността. Не така стоят нещата при отчитане нивата на азотен оксид - там приобладаващо е влиянието на автомобилния трафик -  41%, 33% се пада на фоновите особености, влиянието на промишлеността също е голямо - 17,7%, на последно място тук е влиянието от битово отопление.

Последното преброяване сочи, че над 30 000 души се отопляват с твърдо гориво в Пловдив. През следващата година обаче общинската администрация трябва да стартира подробно проучване - в кой район, в кой квартал, на коя улица, кое домакинство каква система за отопление използва, какво гориво се използва и в какво количество. Очаква се провеждане на голямо социологическо проучване, което да даде реална картина на нещата в града под тепетата.

"Община Пловдив продължава да работи активно за подобряване чистотата на атмосферния въздух", увери и зам.-кметът по общинска екология Розалин Петков

Проектът на програмата вече е разработен. През януари предстои той да бъде публикуван в официалния сайт на общината и в продължение на месец всички заинтересовани лица могат да подадат в деловодството своите писмени становища и предложения, които ще бъдат разгледани от програмен съвет и ако се отчете, че са състоятелни, ще се направят корекции. След съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерството на околната среда и водите окончателното решение за утвърждаване на проекта ще е на Общинския съвет. 

"Надяваме се в средата на 2018 г. програмата да влезе в сила, за да можем активно да подготвим бюджетни средства и да започнем да изпълняваме мерките, които зависят изцяло от администрацията на община Пловдив. Разчитаме на съдействието на гражданите, защото общите усилия ще доведат до подобряване качеството на въздуха", коментира и Елена Найденова - главният експерт в Дирекция "Екология и управление на отпадъците".





Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изсечете и останалите дървета в града после се чудете защо въздуха е мръсен...
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 23.12.2017 г.
0
 
 
Пункт Каменица го преместиха в Тракия където си нямат ромляни които да палят гуми и платове за да се топлят а трябваше да го преместят в махалите на ромляните и тогава стойностите ще скочат с около 500%. После автомобилите били виновни предвид че през зимата колите които се движат намаляват. За 2017 съм сигурен че ще изкарат стойностите в норми.
0
 
 
Никога не е разреденото гориво по бензиностанциите.
0
 
 
Ако в града не се забрани отоплението на твърдо гориво след няколко години няма да ни останат здрави дробове...
+3
 
 
Ходете по- често на "Крайречна" и вижте "Римляните" какво правят!
+7
 
 
Почват се някакви свенливи стъпчици в правилната посока. Досега всичко се хвърляше като вина само върху автомобилите, което е нелепо, при положение че зимата даже много от димящите таралясници не са в движение, а през пролетта въздухът е леко по-чист, когато се върнат по улиците. Как обаче от анализите и научните признания ще се стигне до същинските мерки е големият въпрос! Да ограничават МПС-та или да налагат такси е по-лесно за институциите, но ако трябва да стъпят на врата на привързани към кюмбетата етноси или към каучукови алхимици край Марица, ентусиазмът ще се изпари.
-3
 
 
Едно време всички горяха твърдо гориво нямаше завишаване какво баламосвате хората. Всичко е от интензивното движение на превозните средства.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: