ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив догодина: Броят кой как се отоплява през зимата
Автор: Мариана Панчева 07:15 / 27.12.2017Коментари (26)12754
© Plovdiv24.bg
Пловдивските домакинства ще декларират как се отопляват. 

Това стана ясно от думите на представител на фирмата, разработила проекта на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив и план за действие към нея за периода от 2018 до 2023 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Нетипичното преброяване ще представлява един вид инвентаризация и подробно проучване на източниците на отопление в битовия сектор. Целта - по думите на експерта, е да се състави пълна картина за системата на отопление, вида гориво и количеството му за всяко едно домакинство по райони, квартали и улици. 

Последните данни за това са от преброяването през 2011 година и показват, че 30 000 домакинства в Пловдив използват дърва и въглища. 

Сега анализът, освен актуализацията, трябва да послужи за набелязване на адекватни мерки за ограничаване замърсяването на въздуха - подмяна на горивните инсталации, филтри на комини или подмяна на горивната база - т.е. преминаване на отопление с ток, парно или газ.

Изпълнението на която и да е мерки е свързано согромни разходи, които ще бъдат финансираниот ОП "Околна среда". 

По анализ на еколозите превишението на допустимата норма за съдържание на фини прахови частици във въздуха на Пловдив, която е 35, се пада основно на твърдото гориво - 70%; 20% се пада на специфичния регионален фон и даденостите на общината, 7% се пада на транспорта и едва половин процент на промишлената дейност.

Обобщението за последните 7 години по този показател пък разкрива, че огромните нива на превишените норми са основно за времето от 2010-та до 2013-та годна: 150 - 160, следва почти двойно намаление, но като цяло резултатите са далеч от желаните норми.



Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Интересно...защо по селата въздуха е чист , а всички са на дърва? И защо най-замърсеното място е кръстовището до банята на бул. Цар Борис 3-ти? Просто питам
0
 
 
Назад към природата,и без друго все са си по селата когато има празници.
0
 
 
Правилно, които му е мило да гори въглени и дървесина да си ходи на село, кюмюрджии в мръсния град не ни трябват. Всеки ден съм обгазяван от комшията и неговия кюнец, ни прозорец да отвориш ни на двора да излезеш. То да съм само аз ами цялата махала страда.
0
 
 
Правилно, които му е мило да гори въглени и дървесина да си ходи на село, кюмюрджии в мръсния град не ни трябват. Всеки ден съм обгазяван от комшията и неговия кюнец, ни прозорец да отвориш ни на двора да излезеш. То да съм само аз ами цялата махала страда.
-1
 
 
Тия кюмбета трябва да бъдат забранени със закон и който иска, да се прибира на село и там да си пали гуми,кюмбета ,компоти лютеници,че увеличаването на новите пловдивчани нищо добро не допринасят за Пловдив
+2
 
 
Отидете на "Крайречна" и погледнете към квартала да видите, какво става! Мислите ли си, че обитателите му дава пари за дърва и въглища? Те не мога тях да преброят, камо ли да разберат с какво се отопляват!
+5
 
 
Това отопление се явява проблем в толкова гъсто населен град, който расте нагоре, а не настрани. Особено в дни когато има мъгла, въздухът е отровен. Но не е логично да атакуват българския пенсионер, който взима около 200-300лв. пенсия на месец, и ако трябва да плаща ток или парно, трябва и да не яде, и да не пие лекарства. Същевременно никой не проверява в циганските махали, кой плаща ток и вода. И след това ние им ги плащаме. Това го знае почти всеки турист, който идва в Пловдив. Целия свят знае за нашите цигански махали. Само че не знаят и че всички мангали са с инвалидни пенсии. Масово крадат кабели. За което ние плащаме такса пренос. Защото навремето, когато БСП са правили офшорките като ЕВН, са решили че за циганите тока ще е безплатен. Затова нека да отидат първо в циганските махали да проверят кой си плаща сметките за ток и ВиК, но смее ли някой, голямо шубе от тези мангали, БСП и КГБ.
-3
 
 
Един от вероятните сценарии за развитие на идеята: 1. Преброяването показва голям дял на домакинствата отопляващи се на твърдо гориво. 2. След анализ на резултатите се предлага и в последствие въвежда данъчна ставка при закупуване на твърдо гориво. 3. Данъчната ставка се използва от производители и търговци като предтекст за масово повишаване на цените на основни продукти и стоки. 4. Домакинствата бавно започват да преминават на ток или парно, тъй като данъка прави отоплението на твърдо гориво почти толкова скъпо колкото отоплението с ток или парно. 5. Енергоразпределителните дружества и топлофикациите приемат "радушно" вълната от нови потребители и започват да предлагат "по-добри" условия за ползване на услугите. 6. Енергиината система на страната изпада в колапс, тъй като нямаме енергиини мощности, които да произвеждат нужното количество електроенергия. За да се избегне режим на тока държавата се превръща във вносител на ток. 7. Цените на тока се повишават драстично.
+6
 
 
Пак едните ще ги броят, а другите не. И какво? Някой пак е усвоил едни държавни пари за някаква си програма, от която за пореден път няма да има никаква полза. Само лапане. Става същото като с пиратките в Пловдив: продават ги съвсем официално по големите вериги, но глоби до 30.000, ако ги ползваш. Като спрете да продавате дърва и въглища, много ще затрудните всички онези, които ги използват за отопление. Респективно, част от тях ще минат на други източници. Но на калинките главите им работят в друго направление, а именно как да изсмучат от държавата пари за собствено облаготелстване.
на 27.12.2017 г.
+1
 
 
Какво се правят на откриватели на топлата вода. Още преди да има ТЕЦ в Пловдив и автомобилите бяха по 2-3 на улица зимата сутрин не се дишаше от пушека от печките на твърдо гориво. Едно от решенията всички блокове спрели парното да ползват някакви преференции ако се върнат към старият начин на отопление. Едно от решенията за проблема с паркирането например всички кооперации на които първият етаж са магазини се преустроят на паркинг (както съм виждал на много места в Гърция) също да ползват някакви преференции като освобождаване от данък сгради или самата кооперация да отдава мястото като платен паркинг.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: