ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КАТ: Повдигнатите зебри в Пловдив са неефективни и не пазят хората!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:08 / 28.12.2017Коментари (46)14821
© Plovdiv24.bg
20-те новоизградени повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив са неефективни, отчете КАТ. Според пътни полицаи те не вършат работа, тъй като не предпазват минувачите. "Единственият ефект е, че хората не стъпват в локви и обувките им не се мокрят", казват униформени. Зам.-кметът по транспорт Златин Велев пък смята, че точно този тип зебри са по-удачни, тъй като шофьорите се съобразяват с тях и намаляват скоростта, за да ги преодолеят. Той е категоричен, че и през 2018-а общината ще продължи да изгражда повдигнати пешеходни пътеки. 

Те излизат доста по-скъпо, отколкото обикновените, защото се използва и асфалт за направата им. "За да има ефект, трябва на 10 метра от тях да бъдат поставени изкуствени неравности, за да намаляват скоростта, а оттам и инцидентите с блъснати хора", посочват униформени.

58 са загинали в Пловдив и региона от началото на годината, а 1130 са ранени, сочи статистиката на КАТ. Повечето са пресичали именно на зебри и им е било отнето предимството от страна на водачите. Според пътни полицаи в някои случаи и минувачите имат вина, тъй като внезапно хукват по пешеходната пътека. В КАТ приветстват инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на всички зебри. Тя ще започне веднага след празниците и трябва да приключи до края на февруари. Където бъдат установени нередности, кметовете ще получат писма от полицията, за да ги отстранят. Ако закъснеят или откажат, ще бъдат глобявани. Оказа се, че и друга гордост на местната власт в Пловдив не отговаря на изискванията - цветните зебри. Те са боядисани в червено или жълто.

"Не мога да кажа, че пешеходните пътеки в града са в цветущо състояние. Има какво да се желае. Готови сме след празниците да създадем нужната организация и да започнем инспекцията, разпоредена от Цацаров", каза за "24 часа" шефът на областната дирекция на МВР Атанас Илков. Той смята, че трябва да се включат и специалисти от общинското предприятие "Организация на транспорта", тъй като ще се гледа под лупа не само дали зебрите са боядисани, но и дали отговарят на условията, регламентирани в специална наредба на министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

При платно с еднопосочно движение пешеходната пътека трябва да е с ширина 1,80 м, а при двупосочно - 3 м. Разстоянието между лентите е 50 см. Изграждането на всяка зебра трябва да е съгласувано с КАТ, регионалната дирекция за строителен надзор и общината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Супер са! Дано направят повече такива на точните места!
0
 
 
То си има знаци , но никой не ги гледа.
0
 
 
Ха, това, което виждам на снимката е много смешно ! Повдигнатия тъй наречен "полегнал полицай" трябва да е преди пешеходната пътека, иначе няма никакъв смисъл от него ! Поне тук в САЩ е така !
0
 
 
А от КАТ уточняват ли, колко от инцидентите на пешеходни пътеки са станали на ПОВДИГНАТИ пътеки?
+1
 
 
Май не ги съобразяват много много. Първо скосяват тротоара, а няколко месеца след това повдигат пътеката :D Някои трябва да се закрият и изравнят. Не е нормално на 140 метра от ПЕШЕХОДЕН светофар да има пешеходна ПОВДИГНАТА пътека. (на бул. Мария-Луиза) Или на бул. Хаджи Димитър повдигнатата пешеходна пътека е на 90 метра от ПОДЛЕЗ!
0
 
 
кел файда от тия легнали полицаи като джигитите с джипове и малки коли пак ги минават с висока скорост! ма така е в държавата на полицията
0
 
 
Ограничители на скоростта тип "легнал полицай" трябва да са разположени поне 5-10 метра преди пешеходната пътека, за да накара водачите на МПС да намалят скоростта по-рано, а не както е в момента - да намалят скоростта метър-два, преди да блъснат някой пешеходец. Освен това предимство, има и още две други предимства, произтичащи от по-малката му широчина: (1) в пъти по-евтин за изработка и поставяне, (2) както и в пъти по-голяма ефективност, заради по-силното раздрусване на колите на нарушителите "бързаци", които не се съобразяват с него.
-1
 
 
Ми да ги свалят, после да ги сложат зад пешеходните пътеки, после пред тях..... супер начин да "усвоят" още 200-300 хилядарки...
на 28.12.2017 г.
0
 
 
Добър ден! Може ли да си толкова прост да направиш легнал полицай и върху му да нарисуваш пешеходна пътека! Правилно са казали че единствения ефект е че няма вода по тях. Тези неравности се правят преди пешеходната пътека за да ет раздрусат и да навалиш а не да те раздрусат в момента в който ти раздрусваш пешеходеца. Ами господа катаджии вие защо разрешихте поставянето на тези недоразумения? Същата е и работата с тунелите в града. Онзи под пощата му сложили знак предупреждаващ,че влизаш в тунел на 2 метра от самия тунел! Пълна олигофрения. Велев няма какво да го коментирам,само като му видя безумния поглед...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: