ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Индустрията се мести в Пловдив и по-малките градове! Нито една голяма инвестиция в София!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:49 / 31.12.2017Коментари (30)17295
© Plovdiv24.bg
Ако се съди по започналите проекти за производство в България, резултатите за 2017 г. съвсем не изглеждат лоши. Погледът върху новите инвестиции в предприятия, който "Капитал" прави за втора година, показва, че планираните вложения в 10-те най-големи проекта са с около 230 млн. лв. повече от миналогодишните. Преобладават проектите за разширение на съществуващи производства, най-вече от местни компании, но не липсват и нови инвеститори. Общо в 15-те обявени фабрики ще бъдат инвестирани 830 млн. лв.

През годината бяха завършени и някои от големите проекти, които започнаха през 2016 г. Сред тях е инвестицията на японската Yazaki за близо 100 млн. лв. в Димитровград, където компанията изгради третия си завод в страната след тези в Сливен и Ямбол. Друг приключил проект е този на германската Osram, която откри предприятие за електронни компоненти за осветителни тела край Пловдив за около 50 млн. лв. Завод за авточасти в Пазарджик за 12 млн. евро пък откри германската Kostal.

Подреждането през 2017 включва 15 нови проекта и няма претенции да е изчерпателно, тъй като някои от компаниите не обявяват инвестициите си. Сред тях например е турската Sarkuysan, която се очаква да наеме 150 души, след като завърши завода си за медни кабели в Шумен. Но пък детайли има за другите две вложения в града на други две турски компании - Enpay и Cambro, които получиха инвестиционни сертификати за подкрепа от държавата. Като се добави и проектът за разширение на мощностите на "Алкомет", североизточният град държи първенството по брой привлечени инвестиции през 2017 г.

Тя очерта и друга любопитна тенденция - насочване на инвеститорите към по-малко популярни дестинации от софийската зона "Божурище" и икономическата зона на Пловдив. На практика в столицата няма започнат голям проект. Градът под Тепетата все пак привлече нов ключов инвеститор - френската Latecoere, която ще произвежда компоненти за самолети Airbus. В същото време на инвестиционната карта през тази година се появиха нови градове - с по два проекта например са Кърджали, Костинброд и Габрово. Мегаинвестицията от над 430 млн. лв. на "Хювефарма" ще бъде направена в Пещера и Разград, а градове като Ямбол и Добрич също попадат във фокуса на производствените компании. Добра новина е и започването на проекта за разширение на завода за малц на "Малтери суфле" в Плевен, който беше под въпрос заради липсата на нормални пътища до предприятието.

Годината ще бъде запомнена и с дебютното финансиране за български компании по плана "Юнкер". С договор за кредит вече разполага производителят на олио "Олива", който строи третия си завод в страната, а вече одобрен е и заемът на "Хювефарма". Двете финансирани дружества всъщност са и най-големите проекти за годината. Нетрадиционно, но и двете са на компании с български собственици.

Растеж в два града
Сектор: Продукти за ветеринарната медицина
Компания: "Хювефарма"
Място: Пещера и Разград
Инвестиция: 430.3 млн. лв. (220 млн. евро)
Нови работни места: 270 - 310
Групата на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще инвестира 150 млн. евро в нов завод за ветеринарни продукти на "Биовет" в Пещера и 70 млн. евро в завод за ветеринарни ваксини на площадката в Разград. Предприятието в Пещера трябва да заработи до края на 2018 г. или през първото тримесечие на 2019 г. То ще увеличи производствения капацитет на "Биовет" с 50% и ще осигури нови 150 работни места. Заводът в Разград се очаква да влезе в експлоатация до края на 2019 г. В него ще бъдат наети 120 - 160 души. За двата проекта групата беше одобрена за финансиране по плана "Юнкер" от 100 млн. евро. Останалата част от инвестицията ще бъде от собствени средства и банков кредит.

Третият завод в редицата
Сектор: Храни
Компания: "Олива"
Място: Белослав
Инвестиция: 78.2 млн. лв. (40 млн. евро)
Нови работни места: n.a.
Производителят на слънчогледово олио започна изграждане на третия си завод - в Белослав (близо до Варна). Пускането му ще е поетапно, като част от него трябва да заработи до следващата есен, а пълен капацитет ще бъде достигнат през 2020 г. В момента компанията има фабрики в Кнежа и Полски Тръмбеш. "Олива" е първата българска компания, получила корпоративен заем по плана "Юнкер" за проекта си в размер на 31 млн. евро. Оборотът на българската група, собственост на Ангел Георгиев, е над половин милиард лева, като продукцията отива основно за износ.

Гигантът от Шумен
Сектор: Метали
Компания: "Алкомет"
Място: Шумен
Инвестиция: 69 млн. лв.
Нови работни места: 80+
Проектът на производителя на алуминиеви продукти се изпълнява на три фази, които трябва да приключат до края на 2018 г. Целта е да се увеличи капацитетът с 30% и да се намалят разходите за производство. Инвестицията ще позволи на компанията да навлезе на нови пазари, като фокусът е насочен към секторите на лекарствата и автомобилната индустрия. От общата сума 24 млн. лв. са собствени средства, а 45 млн. лв. са заем. Очаква се инвестицията да се изплати за пет години. Публичното дружество се контролира от турската FAF Metal.

Френско разширение
Сектор: Малц
Компания: "Малтери суфле България"
Място: Плевен
Инвестиция: 58.7 млн. лв. (30 млн. евро)
Нови работни места: n.a.
Френската компания Malteries Soufflet, която преди шест години купи завода за малц в Плевен, ще увеличи производството повече от три пъти. Строителството ще започне през пролетта, като новите мощности трябва да заработят през есента на 2019 г. В момента "Малтери суфле България" осигурява около половината от местното потребление на малц. С увеличаването на капацитета компанията ще търси да развие износ към Турция и Гърция. Проектът няма да доведе до утрояване на персонала, който в момента е около 40 души, тъй като производството ще е автоматизирано.

Умни системи
Сектор: Електрозахранващи системи
Компания: "Интернешънъл пауър съплай" (IPS)
Място: Кърджали
Инвестиция: 32 млн. лв.
Нови работни места: 240
В новия завод в Кърджали производителят на умни системи за захранване с ток ще прави серийните си продукти, докато разработките и нестандартната продукция ще останат в София, където е офисът на компанията. Фабриката ще заработи през втората половина на 2018 г., а пълният капацитет ще бъде достигнат в началото на 2019 г., когато в нея ще работят 240 души. В сградата ще се използва най-популярният продукт на компанията - Exeron, което ще я направи енергийно независима, т.е. тя няма да има нужда да използва ток от мрежата. Инвестицията се финансира със собствени средства и банков кредит. Мажоритарни собственици са бащата Стоил Трифонов и синът Александър Рангелов, дялове имат два фонда и гръцката Metka.

Airbus
Сектор: Самолетни части
Компания: "Латекоер България"
Място: Пловдив
Инвестиция: 29.3 млн. лв. (15 млн. евро)
Нови работни места: 200
Френската група Latecoere започна изграждането на завод за самолетни части в икономическата зона на Пловдив. Първоначалната инвестиция в строителството и оборудването е 11 млн. евро, а до три години сумата ще достигне 15 млн. евро. В предприятието ще се произвеждат елементи за самолетни врати и електроразпределителни шкафове. Основният клиент на продукцията ще бъде Airbus. Производството трябва да стартира през първото тримесечие на 2018 г.

Лидерът от Костинброд
Сектор: Бронежилетки
Компания: "Марс армор"
Място: Костинброд
Инвестиция: 25 млн. лв.
Нови работни места: 35
Един от водещите световни производители на бронежилетки - българската компания "Марс армор", разшири производствените си мощности в Костинброд. С инвестицията предприятието увеличи капацитета си и откри технологична линия за производство на бойни каски и противокуршумни щитове, както и допълнителна технологична линия за производство на балистични плочи. "Марс армор" е създадена преди 15 години като семейна фирма. За 2016 г. оборотът й е 45.8 млн. лв. Собственици на компанията са Пламен Ташков и съпругата му Гергана.

Четири плюс едно
Сектор: Автомобилни части
Компания: "Теклас България"
Място: Кърджали и Крумовград
Инвестиция: 18 млн. лв.
Нови работни места: 570
Инвестицията на компанията, която е част от турския холдинг Teklas, включва два проекта - изграждане на четвърти завод в Кърджали за 13.5 млн. лв. и на отделно предприятие в Крумовград на стойност 4.5 млн. лв. Разширението в Кърджали включва също строителство на научноизследователски център с две лаборатории за изпитване на материалите и готовите изделия - каучукови, пластмасови и метални компоненти за автомобилната индустрия. За срок от три години компанията ще добави нови 450 работни места към заетите там 1900 души. В завода в Крумовград ще бъдат наети 120 работници.

Турска кухня
Сектор: Кухненско оборудване
Компания: "Камбро озей БГ"
Място: Шумен
Инвестиция: 15.9 млн. лв.
Нови работни места: 130
Турската компания Cambro Ozay Plastik, която е дъщерна на американската Cambro, изгражда предприятие за кухненско и столово оборудване. Планът стана ясен още миналата година, но конкретната инвестиция се разбра, след като проектът беше сертифициран през лятото. Чрез българското си дружество "Камбро озей БГ" компанията закупи 20 дка терен в индустриалния парк на Шумен, където ще бъде разположена фабриката. Докато приключи строителството, фирмата е наела помещения под наем, където вече работят около 30 души.

Още един в Ямбол
Сектор: Строителни смеси
Компания: "Баумит България"
Място: Ямбол
Инвестиция: 15.8 млн. лв.
Нови работни места: 22
Компанията ще изгради втори завод за сухи строителни смеси в Ямбол, който ще е аналогичен на първия й в Елин Пелин. Капацитетът на новата мощност ще бъде 150 хил. тона. Проектът в момента се подготвя, като по-рано тази година общинският съвет реши да подаде на компанията парцел от 20 дка, но справка в Имотния регистър показва, че теренът все още не е закупен. Дружеството е част от австрийския Schmid Industrie Holding - един от най-големите, намиращи се в частни ръце, концерни за строителни материали в Европа.

Инвестиция с подготовка
Сектор: Оборудване за баня
Компания: "Неопърл България"
Място: Добрич
Инвестиция: 14 млн. лв.
Нови работни места: 170
Производителят на гъвкави съединения за вода и части за санитарна арматура изгражда нов завод в Добрич, с което ще увеличи капацитета си с 35%. Към продуктовата листа ще бъдат добавени и нови изделия. Проектът се подготвя от три години, когато компанията закупи земята, но беше отложен от собственика - германско-швейцарската Neoperl Group, заради други приоритетни инвестиции. Новата база се очаква да заработи през пролетта на 2018 г. В съществуващия завод сега работят 130 души, а общият им брой ще достигне 300 след разширението.

Турски дебют
Сектор: Компоненти за трансформатори
Компания: "Енпай трансформър компонентс България"
Място: Шумен
Инвестиция: 13.3 млн. лв.
Нови работни места: 131
Турската компания Enpay Endustriyel вече е наела близо 100 души в новия си завод в Шумен. Компанията, която специализира в производството на изолационни материали за електротехническата промишленост, започна строителството на фабриката върху парцел от 25 дка в индустриалната зона на града миналата година. Дружеството има ангажимент да наеме 131 души, но плановете са в краткосрочен план работещите да достигнат 250. Това е четвъртата фабрика на Enpay по света след производствените й мощности в Турция, Словакия и Индия.

Инвеститори с опит
Сектор: Опаковки
Компания: "ЛС тюбс"
Място: Габрово
Инвестиция: 10.9 млн. лв.
Нови работни места: 68
Габровската "ЛС jюбс", която е смесена компания между българската "СТС пак холдинг" и израелската Lageen Tuboplast (по 50%), изгражда предприятие за гъвкави опаковки (екструдирани туби) за козметичната, химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост. Самото дружество е създадено в края на 2016 г., като и двата партньора в него имат дългогодишен опит в такова производство. Една от линиите в завода трябва да заработи още тази година, а пълен капацитет ще бъде достигнат до края на 2018 г., когато предприятието ще може да произвежда 21.5 млн. туби.

Врати и прозорци
Сектор: Дограма
Компания: "Ролпласт груп"
Място: Костинброд
Инвестиция: 10.8 млн. лв.
Нови работни места: 90
Компанията разширява завода си в Костинброд, където произвежда алуминиеви и PVC врати и прозорци, външни и вътрешни щори и др. Проектът включва изграждане и оборудване на допълнителни производствени помещения към съществуващата база, както и наемане на още персонал за новото производство. Заводът беше построен през 2009 г. с инвестиция за 72 млн. лв. Собственик е Светлин Николчев.

В десетката
Сектор: Компоненти за ловни оръжия
Компания: "Габинвест"
Място: Габрово
Инвестиция: 8 млн. лв.
Нови работни места: 50
Габровското предприятие изгражда нов завод за компоненти за ловни и въздушни оръжия и спортни пистолети. Инвестицията е на зелено в индустриалната зона на града, за което дружеството купи 47 дка земя. Компанията е част от германския холдинг L&O, в който влизат също производителите на оръжия Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. Дружеството работи от 25 години, като периодично разширява производството си. В допълнение към новата база компанията планира да удвои производствените площи през 2021 г.

Източник: в.Капитал



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И много други ще дойдат, защото Пловдив е известен в цял свят със заплата от 650 лв., за 3-ри сменен режим на работа. Ай, да са Ви честити !!!
0
 
 
Защо ли индустрията на западна Европа се премести в Китай? Елементарно Уотсън.
+1
 
 
Хахаха! Защото, там вече няма евтина работна ръка!
0
 
 
Тогава нищо да не се прави по българската земя като е толкова ценна.
+2
 
 
Ако си нискообразован, без опит и квалификация, ако ще и на пет смени на работиш, няма да печелиш достатъчно. Иронията е, че бъдещ икономист не разбира как работи икономиката. Май Иво Христов ще се окаже прав...
+2
 
 
А що се отнася да инвестициите, колкото е по голямо търсенето на работна ръка, толкова ще е по голяма конкуренцията за нея и заплатите ще тръгнат нагоре. В Пловдив много бяха с вашето мислене и мрънкаха, но сега е градът с най ниската незработица в България, и заплатите сравнено с преди няколко години са с 50-100% нагоре.
+2
 
 
Голяма част от заводите бяха икономически неизгодни, за това след като Русия спря субсидирането на държавата, тя задлъжня рязко и комунизма се срина. Всички заводи, които по време на комунизма са били печеливши работят и до ден днешен, но дори и подарък, един завод работи ли на загуба е за скрап.
-1
 
 
Ами съсипете и плодородното пловдивско поле,че да мирясате рџ?ќрџ?­рџ?џ
0
 
 
В София взимат нормални заплати,затова бягат капиталистите към Пловдивските бедняци
0
 
 
Вече трета година ги пише тези глупости. Ако това беше верно отдавна Пловдив трябваше да е стигнал до Карлово, Стара Загора, Пазарджик и Смолян.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: