ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обявиха как въздухът в Пловдив ще стане по-чист! Мерките засягат стотици хиляди!
Автор: Мариана Панчева 11:06 / 10.01.2018Коментари (48)40433
© Plovdiv24.bg
Plovdiv24.bg публикува мерките, които община Пловдив трябва да предприеме за подобрение състоянието на въздуха, който пловдивчани дишат. Те са заложени в публикувания за обществено разглеждане и обсъждане План за действие към програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2018-2023 г. 

От препоръките на експертите, разработили плана, става ясно, че приоритетно за изпълнение е провеждане на подробно проучване за актуално определяне на броя на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Индикативната стойност на тази анкета е 200 000 лева, срокът за изпълнение е 31 декември и трябва да се извърши от общинската администрация съвместно с районните администрации. Голямата цел е през 2019-та да има точна инвентаризация на използваните твърди горива за битово отопление.

Следват краткосрочните и средносрочните мерки за изпълнение за периода до 2021 година.

Срещу 50 000 лева до 31 декември 2018-та Общината трябва да разработи методика за въвеждане на зона с ниски емисии на територията на Пловдив. Целта е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух. 10 000 лева са препоръчани за разработване на списък с отоплителни уреди, отговарящи на действащите ЕС стандарти. Използване на по-ефективни отоплителни уреди трябва да намали замърсяването на атмосферния въздух. Срокът, определен за дейности по тази мярка, е краят на 2019-та година. 

До края на 2021-ва година се препоръчва въвеждане на ограничения за движението на лични автомобили в Централна градска част при неблагоприятни метеорологични условия и завишена концентрация на фини прахови частици 10 или NO2. Задачата е недопускане на допълнително замърсяване на въздуха в дните с неблагоприятни метеорологични условия.

3 000 000 лева ще са нужни, по изчисления на експертите, за въвеждане стимули за използване на по-малко автомобилен транспорт на малки разстояния за сметка на придвижване с обществен транспорт или велосипед. Задачата е намаляване на броя на движещите се автомобили в централната градска част, като ефектът трябва да е намаляване на замърсяването от транспортните средства. Препоръчаният срок на изпълнение е до края на 2020-та година.

А ето и приоритетни дългосрочни мерки за периода 2018-2023 година:

На първо място е дългоочакваната подмяна (поетапна) на стари и неефективни горивни инсталации с нови и модернизирани или монтиране на филтри към горивните инсталации. Проектът се очаква да се реализира по ОП "Околна среда", очакваните средства тук са 7 000 000 лева. Ефектът е намаляване на фините прахови частици. 

Препоръчва се поетапно намаляване изгарянето на твърди горива и замяна на твърдите горива с отопление на електричество. Задачата е намаляване на броя на домакинствата, използващи твърди горива и намаляване на фините прахови частици. Индикативната стойност за тази мярка е 1 000 000 лева, а срокът за изпълнение й до края на 2023-та година. Финансирането ще се търси от международни източници. 

Предлага се въвеждане на финансови стимули за замяна на печките за отопление с екосертифицирани печки и печки на пелети, за да престане използването на стари и неефективни средства за отопление. Индикативната предлагана стойност е в размер на 6 000 000 лева, ще се търси и международно финансиране. 

Към тази графа с мерки спадат още увеличаване броя на сградите и абонатите присъединени към ТЕЦ и газ, както и почистване на уличната мрежа с машини, гарантиращи високоефективно отнемане на праха. 

Следващата графа от дългосрочните мерки, но не от спешен порядък, които да се приведат до края на 2023-та година:

Оптимизиране на транспортната схема в Пловдив и намаляване на времето за преминаване на автомобили през натоварените кръстовища, за да се отчете намаляване на замърсяването на въздуха от транспортни средства.

Ежегодно изграждане на нова или подмяна на съществуваща пътна инфраструктура с цел намаляване на задържането на прахови частици в дупки по уличните платна и тротоарите.

Поддържане на строги критерии за евростандарт на двигателя за фирмите-превозвачи, обслужващи обществения градски транспорт и фирмите, извършващи комунални дейности. Използване на транспортни средства, които отговарят на актуалните екологични стандарти цели намаляване на замърсяването от транспортните средства.

Контрол на върху емисиите от промишлените инсталации и недопускане на системни превишения на нормите за допустими емисии.

Затревяване на зелени площи и осигуряване на поддръжката им, индикативна стойност е 1 200 00 лева, а целта е намаляване на замърсяването на въздуха.

Въвеждане на ограничение за употребата на определени горива за отопление с цел прекратяване на изгарянето на твърди горива с високо съдържание на сяра. Задачата се възлага на община Пловдив за изпълнение до края на 2023-та година. Препоръчва се и въвеждане на механизъм за годишно отчитане на вида на използваните средства за битово отопление.

И още от мерките в тази графа: Контрол на строителните дейности и емисиите от строителните площадки за недопускане на замърсяване от строителните дейности; контрол на паркирането в зелените площи на междублоковите пространства; изграждане и поддържане на велоалеи с цел ограничаване емисиите от транспорта; насърчаване на използването на автомобили с ниски и нулеви емисии, чрез провеждане на периодични информационни кампании; изграждане на инфраструктура за зареждане и поддръжка на електромобили.

100 000 е индикативната стойност за поддържане на актуална информация за качеството на атмосферния въздух на интернет страницата на община Пловдив и РИОСВ Пловдив, а целта - висока степен на публичност на актуалната информация за КАВ в община Пловдив, както и провеждане на информационни кампании сред населението за запознаване с проблемите и начините за решението им, за вредните ефекти върху околната среда и човешкото здраве от използването на твърди горива, за съществуващите европейски и национални изисквания за качество на атмосферния въздух. 

Не са подминати реализация на мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради в съответствие с Националната програма за енергийна ефективност и спазване на задължителни изисквания за енергийна ефективност при въвеждане в експлоатация на нови сгради.

Очакванията на експертите са през 2021-ва година (която е сочена за междинна) с прилагане на мерките качеството на въздуха да е постигнало значително подобрение, но не и в пълно съответствие с нормите. Пълно съответствие се очаква при изпълнение на всички мерки от Плана в края на 2023-та година. 


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ИЗРОДИИИИИ, ЧОВЕЧЕСТВОТО 60, ЦЕЛИ 6О ВЕКА СЕ Е ОТОПЛЯВАЛО НА ТВЪРДО ГОРИВО.....И ЗАЩО ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ТОВА Е ПРОБЛЕМ???
+1
 
 
И да се забранят печките на дърва в Пловдив пак ще има замърсяване от стотиците села в областта, които ще продължат да се отопляват на дърва. И да се спре движението на стари коли в центъра пак ще дойде мръсния въздух от старите коли в другите квартали. Въздуха не стои на едно място и за да е по-чист трябва да се взимат глобални мерки, а не да се харчат толкова пари за глупости. Най-добрия начин е поевтиняване на тока за отопление, при което на хората да им е по-изгодно да се отопляват на електричество, от колкото на дърва и субсидиране при закупуване на електромобил или автомобил с евро5 или по-висок клас. На никой не му е приятно да цепи и пренася дърва, да ги разпалва, да чисти пепел и кюнци.. както и да кара стар автомобил, но хората просто го правят от липса на пари.
0
 
 
1 000 000 , 3 000 000 , 6 000 000 , 7 000 000 .... свят ми се зави, дебните суми , които мярнах няма да ги пиша .....
+1
 
 
някой депутатче е внесло катализатори , и докато не ги продаде 'въздуха все ще е мръсен'.....
+1
 
 
А редовното и ежедневно миене (не поливане с маркуч) на натоварените улици и булеварди не фигурира в списъка с мерките.
0
 
 
:-) Нещата трябва да започнат от далеко. Например, забрана на внос на автомобили по-стари от 10 години. Но пък Европа ще ревне. Без данък за чисто нови автомобили през първите 5 години. После налог спрямо пробег и конски сили. Забрана за продажба на дърва и въглища в големите градове. Забрана за използването им! Разбира се, да важи за всички квартали и етноси, не само за бледоликите. Да се спре порочното раздаване на годишни винетки. Защото в противен случай само ще усвояваме едни пари за екология, а нищо няма да се случва. Както обикновено, разбира се. За такива промени обаче се искат топки. Нашите имат такива, когато си ги почесват от време на време. За друго не им стиска. Кокалите са твърсе много и изключително сочни.
+3
 
 
Това за Столипиново ще важи ли, или пак ще им направите изключение както с каруците?
+3
 
 
Е и какво да е ? Държавата никак не стимулира хората да карат нови коли - всичките налози противно на всякаква логика са в пъти по-големи, когато си купиш чисто нова кола. Защо ? След това по отношение на отоплението - в момента всичко е "кой както свари", няма нито закони, нито норми за това кой колко замърсява въздуха, за да му е топло. И не на последно място, разбира се - блокирайте още целия град с ремонти и глупава организация на движението, пък после се сърдете, че мирише на изгоряло.
0
 
 
Трябва да намалят бракмите който замърсяват въздуха
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: