ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хронология на нещастния случай, при който млад пловдивчанин нелепо загуби живота си
Автор: Мариана Панчева 17:18 / 10.01.2018Коментари (0)9828
От Планинската спасителна служба публикуваха подробна хронология на нещастния случай под Джамджиеви скали в Пирин. Припомняме, че на 6 януари, събота, 30-годишен мъж загуби живота си в опит да покори връх "Вихрен". Загиналият е пловдивчанин, но е работил като лекар в София. С него е била и приятелката му.

В деня на трагедията група от трима човека - планински водач и двамата клиенти (загиналият и приятелката му) правят опит да достигнат връх "Вихрен" по зимен маршрут, посочват от ПСС. Метеорологичните условия са били отлични - около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, съобразено и времето на тръгване - рано сутринта. Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, мъжът се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна дейност. 
 
В 05,45 ч. в ПСС-Банско е получен сигнал за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба. Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер. 

Първата група от девет планински спасители тръгва в 06,30 ч. от база "Банско". По време на пътуването е получено телефонно обаждане от мястото на нещастието с информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07, 05 часа групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, откъдето продължават пеша. 

В 07,45 часа нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужният инвентар за транспорт в труден терен. В 08, 15 часа е установен визуален контакт с водача и другия клиент, които  са насочени да слизат по безопасен път към хижа "Вихрен".

В 08, 30 часа групата вече е стигнала пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали. Той е бил с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно, че каската и котките му са в раницата, която е доста надолу по склона. Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка. 

В 09, 15 часа започва транспортирането, а в същото време отдолу тръгва втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата. Започва едно надбягване със слънцето което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип, разказават от ПСС. 

В 09, 50 часа двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за хижа "Вихрен", а в 10,30 часа всички са на Шилигарника и активните действия са приключили.

От Планинската спасителна служба препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект - лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: