ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив почете героя, донесъл Свободата преди 140 години
Автор: Мариана Панчева 13:32 / 16.01.2018Коментари (1)4998
Дондуковата градина се оказа тясна, за да събере желаещите да отдадат почит пред паметта на капитан Бураго, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Цветя отрупаха паметника на героя на Пловдив, донесъл свободата преди 140 години. И ако 140 години са дълго време за човешката памет, време, което може да заличава спомени за събитията от миналото, има дати, които остават в историята завинаги. 

Такава е и датата 16 януари 1878 година, записана със златни букви в летописа на Пловдив - тогава, в ранната мразовита утрин, градът е озарен от свободата и оставя началото на новото му развитие. А независимо, че капитан Александър Петрович Бураго умира едва 31-годишен, пловдивчани никога не забравят своя герой и ще продължат да свеждат глава пред делото му всяка следваща година.

Преди 140 години на този ден преди обед генерал Йосиф Гурко прекосява със сал река Марица с помощта на българското население на тогавашното предградие Кършияка и влиза в Пловдив.

Благодарното християнско население организира тържествено посрещане. Присъствието на руските воини означава изгонване на османския аскер, отрядите башибозук и черкези и спасяване на Пловдив и жителите му от участта, сполетяла градове като Стара Загора, Карлово и Сопот. Идва дългоочакваната, жадуваната свобода.

Руското командване е очаквало, че край Марица и тепетата ще се състои решителната битка с войските на Сюлейман паша, които са последното препятствие по пътя към Одрин и Цариград. Напредвайки откъм София, Западният отряд на генерал Гурко отдалеч се разгръща, за да обгради отвсякъде Пловдив и отреже пътя за отстъпление на османските войски.

При село Оризари под ръководството на капитан Александър Петрович Бураго от 2-ри ескадрон на Лейбгвардейския драгунски полк мразовитите води на Марица са прекосени от пехотинци от Финладския полк, които имат за задача да пресекат турското отстъпление. Капитан Бураго начело на своя ескадрон от 63 души напредва към града по нареждане на генерал Гурко, за да разбере дали пламтящите на места пожари не са началото на неговото опустошаване.

Около 23.00 часа на 15 януари ескадронът влиза в Пловдив откъм квартал Мараша и заема пощенската станция и конака, находящи се съвсем наблизо оттук - на днешния площад "Съединение". Турските войски са струпани около гарата.

За да предотврати евентуалното им противодействие, което може да навреди на града и жителите му, Бураго нарежда на войниците си да атакуват, вдигайки възможно най-голям шум. Действията им са толкова неочаквани, че османците се разбягват, смятайки, че ги атакува цялата руска армия, която маниврира около града.

Сюлейман паша и щабът му панически отпътуват с влак към Одрин. Така героят капитан Бураго влиза в историята като освободител на Пловдив. За храбростта и находчивостта си той е награден с орден и е произведен в чин полковник, прескачайки цели две воински звания. За съжаление 6 години по-късно Александър Бураго умра от туберкулоза на едва 31-годишна възраст.

Твърде е възможно здравето му да се е разклатило именно по време на зимното настъпление на руските войски в Освободителната война. Макар да е избегната голяма трагедия, като опожаряването на града, освобождението коства свидни жертви.

През нощта срещу 16 януари отстъпващи турски войски извеждат от затвора Таш капия 123 българи и ги изтребват в местността "Остромила". В месеците на войната преди това стотици хора са избесени по улиците на града, други са пратени на заточение; затворите са препълнени.











Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Граф Игнатиев е виновен за смъртната присъда на Левски. Кап.Бураго освобождава Пловдив преди 140 г, а какво се случва на Пловдив след 4 месеца някой замисля ли се ? Става "столица" на султанската автономия Източна Румелия ? Пловдив се освобождава истински на 6 септември 1885г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: