ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сгазилата с 99 км/ч полицай Лерца моли съда за пощада, за да гледа сина си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 22.01.2018Коментари (70)43055
© Plovdiv24.bg
"Българските затвори не са място, където човек става по-добър, а оскотява". Това заяви адвокат Марин Марковски, защитник на бизнесдамата Катя Лерца, която на 13 май м.г. прегази на бул. "Санкт Петербург" в Пловдив катаджията Делян Палазов. Той издъхна на място, като остави вдовица и две деца сираци - на 6 и 13 г. На 5 януари 2018-а Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 2 г. и 4 месеца затвор за Катя Лерца и 4 г. отнемане на шофьорската ѝ книжка.

"Жената е шокирана, обжалвахме присъдата, тъй като е несправедлива. Настояваме за условно наказание", допълни адвокат Марковски.

Процесът срещу шофьорката на първата инстанция приключи в един ден. Залата в окръжния съд тогава бе пълна с близки на загиналия пътен полицай и роднини на Лерца. Тя призна фактите от обвинителния акт и процесът протече по съкратения ред, при който се предвижда намаляване на наказанието с 1/3. Разпитана бе само една свидетелка.

"Катя има 19-годишен син от несполучлив брак, за когото се грижи, тъй като е безработен. Отглежда сама и момченце на 5 г. от друга връзка. Няма на кого да разчита. Майка ѝ е възрастна и хронично болна", обясни съседката на Лерца - Ани Стойкова.

Тя я описа като отговорна и работлива, уважавана от хората в квартала си. Въртяла дребен бизнес, за да изхранва семейството си. Според направената психологическа оценка, представена на делото, подсъдимата била в състояние на посттравматичен стрес след произшествието.

"Съжалявам за трагичната смърт на Делян Палазов. И аз съм родител с две деца. Както отгледах едното, така искам и другото", каза самата Лерца.

Прокурор Стефани Черешарова определи разкаянието ѝ като неискрено. По думите ѝ шофьорката не зачитала законите в страната, тъй като по-малко от месец след произшествието отново седнала зад волана въпреки постановлението на държавното обвинение за отнемане на книжката ѝ.

На 22 юни м.г. Лерца бе хваната да шофира из Пловдив. Тогава от държавното обвинение обясниха, че в КАТ не били задействали процедурата. По тази причина бизнесдамата се отърва с глоба.

"Лерца е с 10 г. стаж като шофьор. Глобявана е два пъти с фиш и 4 пъти - с постановление. На 13 май м.г. тя е погазила грубо до цинизъм правилника за движение по пътищата. Карала е джипа си "Киа Спортидж" с 99 км/ч по един от най-оживените булеварди на града", заяви прокурор Черешарова.

Тя подчерта, че шофьорката не е имала някаква житейска причина, за да бърза. Пътувала с приятелка, отивали да пазаруват заедно в голям хипермаркет. Двете били в добро настроение, слушали силна музика.

В съботния ден в парк "Лаута", където минава бул. "Санкт Петербург", се е провеждал народен събор. Заради хубавото време там се събрали стотици пловдивчани. 36-годишният катаджия Делян Палазов и негови колеги били ангажирани с регулиране на трафика.

Полицаят спрял за проверка камион "Ивеко" и тъкмо проверявал документите на водача му, когато забелязал, че по "Санкт Петербург" се задават няколко автомобила с висока скорост. Първият бил "Мицубиши", а след него джипът на Лерца. Палазов излязъл напред и вдигнал стоппалка. Колата пред бизнесдамата започнала да намалява. Лерца се движела на близка дистанция и вместо също да предприеме екстрено спиране, преминала в средното платно. Там блъснала катаджията.

Успяла да закове джипа едва след 30 метра. "Експертизата е категорична, че ако се е движела със 77 км/ч, е можела да предотврати инцидента. Атмосферните условия са били добри, а пътят - трилентов, без неравности", заяви прокурор Стефани Черешарова.

За близките на загиналия катаджия припомнянето на подробностите от фаталния ден в съда бе мъчително. Възрастният баща на полицая - Куман Палазов, трепереше. Със съпругата си Мария са частни обвинители по делото, но тя не присъстваше в залата.

Роднини обясниха, че майката няма сили да преживява за пореден път кошмара. "Искам високо наказание за Лерца. Не мога да я съжалявам", успя да каже само Куман Палазов. Жената на Делян Палазов се разплака, когато описваше какъв грижовен баща е бил.

"Много го обичаме. Нека тази, която съсипа живота ни, заплати цената", каза Делка Палазова. Нейна роднина разказа, че 6-годишният син на катаджията не можел да заспива и всяка вечер търсел татко си.

Малкият Кристиян и кака му Мария участваха в националния протест срещу войната по пътищата, който се проведе на 19 юли м.г. Двете деца застанаха мълчаливо на лобното място на баща си. Момченцето държеше негов портрет, а сестра му плакат с призив за справедливи наказания на убийците зад воланите. Майка им Делка Палазова направи тогава сърце от запалени свещи, в средата на което постави снимка на съпруга си.

"Твърдя, че е налице съпричинителство от страна на Делян Палазов за вредоносния резултат от произшествието. Той е нарушил инструкция на МВР, според която при извършване на проверка се забранява излизане на служителя на реда на пътното платно. Загиналият е преминал в средната лента, където е блъснат от Лерца", пледира адвокат Марин Марковски.

Според него Палазов дори проявил "доза непрофесионализъм". От държавното обвинение са категорични, че съпричинителство няма. "Експертите са изяснили този въпрос. Заключението им е, че инцидентът е настъпил, тъй като Лерца е нарушила Закона за движение по пътищата и не е реагирала своевременно", заяви прокурор Черешарова.

Адвокат Вихър Найденов, който представлява семейството на Делян Палазов, поддържа същата теза. По думите му катаджията напълно правомерно е предприел спирането на мицубишито пред джипа на Лерца. Вдигнал е стоппалка, а бизнесдамата е имала видимост и ако е карала със законосъобразна скорост, е можела да спре, пише "24 часа".

"Деянието ѝ е с висока степен на обществена опасност, а тя със своето поведение не показва никакво разкаяние. Не чувства тежестта на извършеното от нея", посочи Найденов.

Близките на Палазов бяха възмутени, че и на разпоредителното заседание, и на самия процес Катя Лерца се появяваше, обградена от млади яки мъже, които не даваха никой да се доближи до нея.



Още по темата: общо новини по темата: 73
27.05.2021 »
11.10.2020 »
06.10.2020 »
01.10.2020 »
23.09.2020 »
23.09.2020 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А на полицая кой ще гледа дечицата???? Тая изобщо пита ли се ????? Нагла!!!!!
0
 
 
Срамота да изкарат полицая виновен че си е гледал работата ВЪВ България НЯМА ЗАКОНИ
0
 
 
Ако съм баща на загиналия полицай ще е прегазя 100 пъти тая кучк
0
 
 
тая ако и се размине и ако я срещна такъв шамар ша и изсулааа! Поне с 90 км . в ч. ша бъде. Най ме дразни наглото и поведение както и на адвокатите и приятелския и кръг. Катя фльорца сбръчкана :(
0
 
 
Всеки да си плаща за това ,което е сторил.И адвокатите също!Гнусни мекотели...
+1
 
 
Наглост безкрайна ! Заслужава поне 20 год. затвор !
+1
 
 
Нали е бизнес дама,сина й неспособен ли е да работи при нея и да помага за брат си?А адвокат Марковски сеща ли се за децата на полицая,неговото семейство как ще се издаржат?
+1
 
 
Интересно ми е как е наела топ адвокат като Марковски,че и с телохранители.Ясно,че всеки може да сбърка,ама поне някакво разкаяние.Ама тя женицата си нагла и туй то.Та затвора и е малко
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: