ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Питаме ви: Трябва ли да бъдат закрити общините "Родопи" и "Марица"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 22.01.2018Коментари (48)16815
© Google
Новопубликуваният анализ на ИПИ на икономическите центрове в България цели преди всичко да открои основните територии - двигатели на икономиката, в които се струпва капитал, работници и инвестиции. В хода на анализа обаче наяве излязоха редица неподозирани и любопитни явления, които лесно се пропускат от птичия поглед на макроикономическия анализ. Сред тези е появата на няколко групи икономически центрове с различен и допълващ се профил около Стара Загора, "самодостатъчните" центрове без периферия Габрово-Севлиево и Хасково, както и центровете от "изкуствени" общини като Добрич и Ямбол. Тук ще се спрем по-подробно на последните и техните особености.

Под "изкуствени" общини разбираме такива, в които селище с неговото землище в извънселищната територия представлява икономическа цялост, но е превърнато в две отделни общини при изграждането на административно-териториалното деление. Най-чистият пример за такива изкуствено разделени общини са Добрич и Ямбол, които са заобиколени от всички страни съответно от общините Добричка (също известна като Добрич-селска) и Тунджа. Сходни са и община Сопот, заобиколена почти отвсякъде от Карлово, както и община Пловдив, където самият град се разпростира и в границите на съседните общини "Марица" и "Родопи".

Общините Тунджа и Добричка си приличат не само по географските си особености. И двете нямат собствен административен център, а вместо това ползват Ямбол и Добрич. И двете са създадени през 1987 г., в хода на териториална реформа в края на социалистическия период. Значителната ежедневна трудова миграция между тях е продукт именно на това разделение. И в двата случая обаче голяма част от миграцията е от заобикалящата община към ядрото, тъй като в него са съсредоточени повечето възможности за работа. 

Докато при Добрич този тип миграция не е толкова значителна - според последните данни 17% от работещите в Добричка община пътуват ежедневно до Добрич, то в Ямбол това са почти една трета. Ако се вземат предвид нетните потоци, то при двете се наблюдават обратни тенденции - докато Ямбол

АНКЕТА:
Трябва ли да бъдат закрити общините "Родопи" и "Марица"?

Да
Не

привлича повече работници от Тунджа, то повече хора пътуват ежедневно до Добричка община от Добрич, отколкото обратното.

Административното деление има последствия и за структурата на икономиката на отделните икономически центрове. Отделянето на земеделските землища от градовете в отделни общини означава, че икономиките им също се разделят на две, съответно на индустриална община и земеделска община. Характерна особеност е и че през последните години земеделските общини в двата споменати центъра (Ямбол и Добрич) имат по-високи заплати от индустриалните, най-вероятно в резултат на механизацията на земеделието и усвояването на европейски средства.

Феноменът на "изкуствените" общини само подчертава нуждата от скорошна териториално-административна реформа (наред с обстоятелството, че благодарение на негативните демографски процеси редица общини вече не отговарят на законовите изисквания за своето съществуване). В най-добрия случай такава бъдеща реформа ще бъде основана не на формални критерии и бюрократична логика, а на естествените икономически процеси.

Източник: economic.bg


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Максимално бързо трябва да се случат няколко неща: - присъединяването на тези две общини към града, за да се разшини територията почти 50 %. - привличане на големи международни фирми с администрация в града, за реализиране на по-голяма заетост на високо-квалифицирани кадри. На града са му нужни инвестиции в бизнеса - Политика насочена към силно икономическо развитие, отговарящо на потенциала на града.
0
 
 
Задайте си въпроса какво вършат!С една дума НИЩО!!!!Следователно ттябва да бъдат закрите.Сградите с по 3 етажа пълни със служители!!!
0
 
 
Пловдив да премине към община София !!!
+2
 
 
Комунистическата простотия, трябва да бъде максимално бързо коригирана. В рамките на 1,2 месеца, радикални промени са нужни на града. Потенциал за 600 700 хил. град на таква малка територия, това е тоталната простотия сътворена преди около 25 години. Нека се публикуват тези резултати и да се даде максимална гласност, че май някои управляващи не искат Пловдив да расте толкова много
+4
 
 
Естествено, че да! Предимствата за хората са много повече от недостатъците. Таксите за разрешителни ще са еднакви, крайно време е да се въведе обслужване на едно гише и да се знае срока на изпълнение, а не както сега хората да щъкат из коридори и стаи все едно тяхното време не струва нищо. Много услуги да могат да се заявят и плащат онлайн, а при получаване следва легитимация. Софтуер за това има много, ако искат и с евро проект да си го набавят, защото ще им е небходим и за ПУП, където са тромави процедурите. И защо има толкова много къщи без разрешение за ползване, а се живее в тях повече от 10г. Сигурно тези, които са си ги узаконили са балъци, за да плащат данъци. С две думи една община може по-гъвкаво и клиенско ориентирано да отговори на нуждите на хората и инвеститори. Тя би имала и по-голяма тежест при формиране на бюджета и. Ще се премахнат съгласувателните процедури за поекти, касаещи съседни общини и т.н. и т.н.
+4
 
 
Малко факти: територия на община Пловдив - 101,981 km2, територия на община Варна - 238,495 km2, територия на община Бургас - 559,151 km2. При по-голямо население в община Пловдив сме наблъскани на два пъти по-малка площ от Варна и ПЕТ пъти по-малка от Бургас. Градът се развива отдавна отвън навътре, вместо обратно, не може да продължава така. Струпването на толкова хора на такова пространство, означава и повече леки коли на единица площ, оттам и по-голямо замърсяване на въздуха, не се ли променят нещата откъм територия, нищо не може да помогне на Пловдив - обречен е..... Проблемът е сериозен, дали шопите имат пръст няма значение, трябват ни хора с яки дупета и да се задейства ликвидирането на Родопи и Марица.... Зелените могат да помислят по въпроса и реално да се заемат, ако се разшири територията на общината, въздуха ще стане по-чист, дърветата никога няма да са достатъчни.... мислете с главите си хора. Децата ни остават след нас.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: