ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Увеличава се търсенето и производството на био продукти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:15 / 25.01.2018Коментари (1)6236
©
Не само търсенето, но и производството на екологично чисти, био и органични продукти у нас се увеличи значително през 2017-та година. Вече изминалата година отбеляза изключително положителни статистики у нас в търсенето и предлагането на така наречените чисти продукти, както в сравнение с предходната, така и спрямо 2015 г. Пасбищата за животни са се увеличили с почти 50% спрямо 2015-та година. Същата статистика отбелязва отглеждането на тикви, орехи и много зеленчуци. Но нека разгледаме темата стъпка по стъпка.

Производство

През изминалата година 2499 млечни крави поеха по пътя на прехода към био производството, които дават малко под 6 милиона литра мляко. Очаква се те да бъдат сертифицирани през следващата година. За сравнение, през изминалата година, кравите, отглеждани за био мляко са едва 407, които дават малко под 1 милион литра мляко. Увеличава се и броя на пасбищата и ливадите за свободното отглеждане на животни, в това число крави, кози, овце, кокошки и други. Съвсем логично ръст бележат и площите, предназначени за отглеждането на фуражни култури. Общото им увеличение е с 50%, като същата статистика можем да отнесем за земята, върху която се отглеждат зеленчуци. Два пъти повече земя, в сравнение с миналата година, е предназначена за отглеждане на лук, артишок, моркови, марули, карфиол, ягоди, гъби и дини.

Това са само част от положителните статистики в отглеждането на екологично чисти и био продукти. Ръст се бележи още в отглеждането на кестени, лешници, орехи, зърно. От друга страна, отглеждането на цвекло и картофи намаля с около 10% в сравнение с предходните периоди. 

Търсенето

Все повече хора започват да избират екологично чисти, био и органични продукти, които да сложат на трапезата си. Много от българите са скептични относно храните, които се предлагат в големите хипер маркети и предпочитат да пазаруват плодове и зеленчуци от специализиран био магазин или пазари. Почти 70% от населението на страната купува плодове и зеленчуци от местни производители, био или квартални магазини, предлагащи същите продукти. 15% от жителите на големите градове купуват меса и месни продукти предимно от специализирани магазини. 

Около 12% ръст отбелязва търсенето на био и еко продукти през 2017 година, спрямо предходната. Една от причините за това е, че все повече млади хора започват внимателно да избират продуктите, с които се хранят и избягват наличието на химикали и вредни вещества. Друга причина, която е важен фактор в увеличение на търсенето на тези продукти, са заболявания или влошено физическо състояние у хората на средна или напреднала възраст. По непотвърдени данни, голяма част от българите над 30-годишна възраст възприемат здравословното хранене като превенция на редица болести. При по-възрастните хора, заболяванията, налагащи спазването на различни диети, също допринасят за търсенето на био и еко храни.

Пазарът

Производството на екологично чисти, био и органични продукти у нас се увеличава значително. Макар че българите все по-често предпочитат именно тези продукти, то пазарът у нас е малък и не може да изконсумира цялото производство. Не само поради тази причина, но и поради чисто икономически фактори, почти 90% от българското производство на био продукти е преназначено за износ. Въпреки това, 10% от продукцията остават у нас, а на пазара ни присъстват и редица чуждестранни производители на екологично чисти и био продукти, като основно са от Италия, Франция и Испания. 

Очаква се през 2018 година търсенето на такъв тип продукти не само да се задържи, но и да продължи да се увеличава. Увеличи се и броят на био магазините в страната, които предлагат сертифицирани продукти с доказан произход.
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Био продукти отгледани на отровена земя?! Идея си нямам до колко ще са Био.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: