ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пулмолог: Тютюнопушенето е по-вредно от мръсния въздух
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 29.01.2018Коментари (11)6248
©
Водещият рисков фактор за респираторни заболявания е тютюнопушенето - четири цигари на ден отговарят на 24 часа експозиция на средното замърсяване с фини прахови частици в Пекин, например, където е много по-високо от тук. Това каза пулмологът д-р Петър Чипев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"24 часа отопление на твърдо гориво отговаря на изминаване на 3500 км с дизелов автомобил, произведен след 2010 г. Направете сметка колко е вредно отоплението на твърдо гориво спрямо движението на автомобили", добави той.

Пулмологът призова хората да "не се паникьосват, когато говорим за мръсен въздух. Все пак София е замърсена, има превишаване в някои части на деня два-три пъти над нормата, но това не е Делхи, където е 12 пъти над нормата, а там живеят близо 20 млн. души. В рамките на последния месец в нашите кабинети идват хора със съвсем причудливи оплаквания, които приписват на мръсния въздух".

Д-р Чипев обясни, че по-вредни са фините прахови частици до 2,5 микрометра, които достигат долните дихателни пътища. Там нормата е до 25 микрограма на кубичен метър, а те "изглежда не се отразяват като статистика и не се отчитат".

В среда с по-замърсен въздух една грипна епидемия, каквато има в момента, се развива по-лесно. Вирусите виреят по-трудно при чист въздух, отчете още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За всяка ситуация и проблем се изважда оправдание, обвинение или обяснение, но никога и решение. Да се направи нещо смислено с цел подобрение, си е чиста химера !
0
 
 
Тоя пост ме кара да почна да пуша дизел рџ¤Ј
0
 
 
Щом толкова е вредно твърдото гориво което хората са ползвали десетилетия , нека държавата поеме отоплението на хората безплатно .Това дрънкане вече взема да писва . Призивите за спиране на твърдото гориво дава ли си сметка някой посилен ли е дрег вариант за хората ?
0
 
 
И да пушим и да не пушим,все ще умрем рџ?…
0
 
 
Добре,чек малко...Ъъъъ,това че пуша ,е лично мой избор,тоест аз съзнателно го правя...Ноо от въздух всички имат нужда...Нещооо ми се губи нишка тука...
Aнонимен
на 29.01.2018 г.
+1
 
 
В България, масово се карт коли на газ, които нищо не замърсяват. През центъра на големите градове, камиони не минават, за да замърсяват драстично. Това нещо никой не го отчита, нито когато става въпрос за глоби , нито когато става въпрос за такси от "синя зона" . Цялата шумотевица е , да могат да събират още повече пари от глоби за замърсяване и "синя зона".
0
 
 
Отоплението на твърдо гориво е основен замърсител. Това всичко го знаем. Въпроса е защо не се вземат мерки за намаляването на този вид замърсяване?
0
 
 
Ама никой не пита дали е по-вредно пушенето от замърсения въздух. А колко е замърсен и какви мерки се взимат срещу това от страна на столична община? Чукундур! :/
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: