ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Росен Петров: Защо на гърците им стиска повече от нас и кога 1,5 милиона българи ще излязат на протест?
Автор: Васил Динев 15:43 / 06.02.2018Коментари (7)9589
©
Митингът в Атина, където по различни оценки около милион и половина гърци протестираха срещу използването на името Македония, е урок за нас, българите, що е то сплотена нация. Не е въпросът в това дали гърците са прави, или не. Според мен те бъркат с това пусто "македонско" име, скопската държава съществува вече отдавна и дори да я наречем Долногорнавардария, македонците пак ще си я наричат Македония.

Това е истината. Македонизмът се оказа успешен исторически инженеринг, дали ще остане такъв, никой не знае. Нещо повече - 70 години елините кротичко си траеха по същия казус и обезбългаряваха македонските земи в Гръцко, докато в Скопие сърбите също гонеха всичко, що е българско. Въпросът е в друго - каква патриотична идеалистична кауза може да изкара милион и половина българи на улицата? На този етап - никаква.

Българинът не протестира за общи, "надматериални" неща, няма нещо като "общ народностен дух". На фона на милион и половина гърци, слушащи горящите думи на техния жив национален герой Микис Теодоракис, нашите вечни житейски протести изглеждат малко трагикомични. Като че ли живеем, наврени в някакъв перманентен битовизъм. Защо на гърците им стиска да вярват, а на нас не? Защо тях ги обединяват някакви на пръв поглед ирационални каузи, а нас не?

Може би, защото и в двете световни войни те са сред победителите, а ние сред губещите. Може би защото 180 хиляди българи сложиха кости в битка за обречени идеали? Навярно българският, да го наречем "прагматизъм" се е родил в морето от кръв, което сме дали. След толкова жертви сме си казали: "Хайде, стига толко химери и идеали, дайте да сме прагматични."

И все пак може би понякога е хубаво да казваш "не", дори когато виждаш, че германците ще те спукат от бой. Докато гърците имат "Деня на НЕ" или "Имера то охи", ние твърде често сме имали "Деня на ДА". Идват германците - да. Идват съветските войски - да.

Няма проблем, за всекиго имаме цветя и добра дума. Всъщност колко ли от хората, изпращали със сълзи цар Борис Трети на грандиозното му погребение в София, после са викали ентусиазирано "Да живее съветската армия - освободителка от монархофашизма". Мисля, че не са били малко, пише Росен Петров за "24 часа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Каква фразеология под мен,какъв патос!Хора които всичко знаят,разбират и поставят всеки му на мястото, което според тях трябва да бъде.Къде бърка Росен Петров,бе пичове,та му скачате?Омразата ви заслепява и няма да се учудя,ако започнете да скандирате долу Българи и да живее ГЕРБ и ББ.
-2
 
 
Лицето на един човек говори много. Трябва само да можеш да четеш.
-1
 
 
Тоя пък к'во се появи пак? Май са му свършили парите от оня цирк наречен ББЦ...
+4
 
 
Ааа, Петров, не така с лошото...Ти си човекът от службите, ти знаеш и ще кажеш "как така"! Г. Димитров и той е от твоите хора, той ги е разбирал македонските въпроси и е раздавал изконната българска земя. Когато българите спасиха евреите, това "материална" кауза ли беше? О, чакай, ама това беше преди 44-та! А какво стана с борците за тази кауза, с героите от войните, с наследниците на Райна Княгиня, с достойните духовници, които не смениха расо с пагони - всички онези, които също можеха да пълнят площади, но напълниха лагери и общи гробове? Нещо по този въпрос знаят ли службите, Петров?
+5
 
 
Не глупав грозник....Не двете световни войни...Проблема е 45 години комунистически промивки и още близо 30 промивчици,които са в политика и бизнес.Няма как с такива Идеолози и "строители" да създадеш общество в което има национално съгласие и стремежи.Не може да си разграждал 70 години едно общество и да си го нагаждал по чужда идеология ,а икономислещите да ги пращаш в лагери и след това да станем ,като гърците.На гърците ТОВА им е отнело точно 70 г.Инак ,като победители септември-октомври 1944 гъркините за един геврек са се влачили след българските войници.Така,че не е важно да си победител..Важно е после какво ИЗГРАЖДАШ. Те и Куба и Северна Корея и Виетнам са победители....и СССР бяха победители....пък виж победените Германия и Япония къде бяха!
+3
 
 
Иди се цункай с бюрека. Точно ти ще даваш акъл. Продажен бюрек
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: