ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
2000 кукери изгониха злите сили от Раковски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:32 / 11.02.2018Коментари (0)3171
©
Близо 2000 кукери се включиха в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата" и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски. Мъже и жени на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор изпълниха улиците на кв.Секирово за 18-та поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта - бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат. 

Датата на фестивала"Кукове" е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.

С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.

Кметът Павел Гуджеров откри 18-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри "Кукове -Раковски 2018" с отдаване на почит към покойния кмет Франц Коков, основател на феста с едноминутно мълчание. Гуджеров пожела успех на участниците в съзтезателната програма и добро настроение на всички присъстващи.

В първата вечер на тазгодишното издание на "Кукове-Раковски 2018" зрителите имаха възможност да видят общински колективи в салона на Н.Ч."Св.Св.Кирил и Методий", които представиха характерните за този период от годината обичаи "Прошка"и "Хамкане на халва". Присъстващите се насладиха на концерта на учениците от СОУ "Любен Каравелов" - Пловдив, и на самодейните състави от Раковски и околността.
Местните самодейци не участваха в конкурсната програма , а имаха задачата да открият фестивала като припомнят съхранените български традиции . Гостите от Италия също зарадваха всички присъстващи със своята програма в двудневния празник. В късни доба се състоя традиционното огнено шоу, когато на площада се запали ритуалният карнавален огън, около който се виха хора с часове.

Старт на кулминацията на феста, а именно кукерските игри даде кметът на община Раковски Павел Гуджеров. В синхрон с настроението на празника той се обърна шеговито към участниците, като заяви , че летвата от миналата година е вдигната високо, тъй като кукерите така са изплашили зимата, че тази дори снега не дойде. Кметът Гуджеров пожела на участници и публика весел празник и допълни : "Бъдете здрави и нека зло да Ви забрави!"

27 състава от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле, което се проведе в събота на пл."Европа". Почти през целия ден над 1500 участника, облечени в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора.

27 състава от страната ще участват в карнавалното шествие на площада в квартал Секирово, а чуждестранните гости са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има участници от село Кошов, Русенско и Петрич.
Фестивалът "Кукове" е със състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури от фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и автентичността на маските . За 18-тото издание на "Кукове" тази година наградният фонд е от 4 500 лева.
За доброто празнично настроение на всички се погрижи оркестъра за народна музика , ръководен от зам.-кмета Божидар Стрехин - "Млади тракийци".

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: