ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
2500 улични котки в Пловдив са минали под ножа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:22 / 11.02.2018Коментари (19)27645
©
Над 2500 улични котки в Пловдив са били заловени и откарани в зооветеринарния комплекс на 4-и километър. Там са претърпели хирургични интервенции. Всяка от тях е била кастрирана, обезпаразитена и маркирана, а след това върната на мястото, където е била хваната.

В акцията се включил екип от фондация "Помощ за животните", както и ловци от зооприюта. Общината наела специален външен екип, който срещу заплащане извършил преброяване на бездомните котки. След лудо преследване по храсталаци, дупки и междублокови пространства било уточнено, че в Пловдив скитат 7032 писани, съобщава "24 часа".

"Хората обикаляха целия град дни наред. Това е сложно и тежко занимание, тъй като котките се крият. По специална методика и формула изчислиха приблизително техния брой", обясни Йорданка Цонева от дирекция "Екология". Според нея данните са необходими, за да знаят как да намалят популацията им. По думите й броят на скитащите котки е намалял значително. Преди 2 години те били над 10 000. Кастрацията в никакъв случай не нарушавала инстинкта им да ловят мишки. Бълхите и паразитите по тях пък умирали, след като ги обработят със специална пудра.

За разлика от домашните кучета, стопаните на котки не са задължени да ги регистрират и да плащат годишна такса в размер на 30 лева. "Ако някои от тях обаче желаят, могат да ги закарат при ветеринарен лекар, за да им издаде паспорт и да им сложи чип срещу заплащане", посочи Цонева.

Тя напомни на собствениците на домашни кучета, че до края на март трябва да внесат годишната такса от 30 лева. Всяко от тях трябва да има имплантиран чип, който съдържа информация за извършени манипулации и ваксинации.

Бездомните кучета в Пловдив били 675. Нито едно животно от приюта не било евтаназирано.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
По-добре котки, отколкото мишки, плъхове и хлебарки. Но който иска да ги храни пред блока си, моля, поне да ги кастрира.
на 12.02.2018 г.
+1
 
 
Точно 7032 улични котки!С такава прецизност и математическа точност са работили,че са изчислявали до единици.За лудото преследване по храсти,дупки,мазета и тавани,за проявеният героизъм и прецизност си заслужават хонорарите.
0
 
 
Губи се туристически коз и гълъбите на сан марко акат
+4
 
 
След намалеят котките бъдете готови за плъховете те идват и хич няма да ви е весело!
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
-4
 
 
Схте се прекрастк на Стиви Лондар до сега котка с маркировка,че е кастрирана не сам видкл живея в центара,а там само стари хора и котки БОЛ даже вече почнаха да се .......... за ново поколение Всичко е за прибиране на пари нищо не са направили според мен
-4
 
 
не верно те помагат на кйтаицйте че в китай нямало котешка мръвка че тя е по скъпа
За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 11.02.2018 г.
0
 
 
Популацията им намаляла ли?! Защо не дойдете към 17-17,30ч. пред входа на бул.Дунав 21 та да витите за какво иде реч! Най-малко 15-тина котки застават под терасите и се започва едно мяукане с погледи нагоре, докато една "закрилница "на котките не започне да им пуска храна от терасата !!!Искате ли снимки господа?! Хайде ,моля ви, посетете и този район, че ми писна да събирам кокали, риба ,салами и какво ли още не от перваза на прозореца си! Ако някой от читателите ми каже как да разреша този проблем ,ще бъда много благодарна ,защото от страна на институции ДЕЙСТВИЕ НЯМА.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: