ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Млад пловдивчанин преодоля голяма беда! Сега иска да помага, но село настръхна срещу него!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:32 / 12.02.2018Коментари (5)22122
© Фейсбук
28-годишен пиар специалист с малък бизнес иска да направи първия частен приют за бездомници в с. Брестник. Там безплатно ще настанява бедни хора. Пловдивчанинът Димитър Навущанов и приятелят му Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин, взели под наем за 3 г. бившия спортен клуб в селото. Мислели да ползват помещението за склад. С ръководството на читалището, в чиято сграда се намира, бил подписан договор за 115 лева наем.

Пространството е около 300 кв.м и на Навущанов му хрумнало, че част от него може да стане приют. През 2015 г. младият мъж основал фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. С нейна помощ в старчески дом са били настанени няколко пловдивчани, които спели на централната жп гара. Навущанов и негови съмишленици им съдействали да получат лични документи и пенсии.

"Исках да направя нещо повече за бедните и бездомните, да им осигуря топлина и уют. Самият аз имах период в живота си, когато бях изпаднал. Родителите ми не можеха да ми помогнат. Всеки ден се чудех какво ще ям, ще успея ли да си платя тока и водата", обяснява Навущанов. Той успял да си стъпи на краката и тогава решил да помага на други страдащи.

"В Пловдив бездомниците са много. Общинският приют и кризисният център са с общо 20 места и в тях не могат да бъдат настанени всички, които се нуждаят от покрив през студените зимни месеци", казва младият мъж. Идеята му била подслонът в Брестник да поеме част от нуждаещите се от Пловдив. Затова започнал ремонт в читалището в Брестник. Със собствени пари и на дарители боядисал една от стаите, поставил вътре мокет, 7 легла със завивки и гардеробчета.

Намерението му е да прекара телевизия и интернет. Оборудвал е баня с тоалетна. За строителните дейности и обзавеждането са похарчени няколко хиляди лева. Според Навущанов има капацитет за още 23 места.

"Условията не са лукс, но хората без дом ще са на топло и ще могат да се изкъпят", казва той. Провел е вече предварителни разговори със зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков и шефа на дирекция "Социално подпомагане" Веселина Ботева, които му обещали подкрепа.

"Община Пловдив изразява готовност за сътрудничество при реализиране на идеята на фондацията на Димитър Навущанов за създаване на частен кризисен център", се посочва в становище на Титюков.

Проектът обаче е безпрецедентен за страната и трябва да бъде облечен в законова форма. Навущанов признава, че без помощта на институциите не би могъл да осъществи намерението си. Идеята му е подслонът да се издържа с публично-частно партньорство. След като в Брестник обаче се разчуло, че ще докарват бездомници от Пловдив, младият мъж бил подложен на ожесточена атака.

"Жители на селото ми се обаждаха по телефона и ми крещяха да се махам, че няма да допуснат да се отвори приют", разказва Навущанов. От полицията потърсили него и съдружника му Иван Команов за обяснения, тъй като получили сигнал, че в подслона са настанени клошари, въпреки че такива няма.

Част от местните са започнали подписка срещу приюта. Те се страхуват, че по улиците ще плъзнат съмнителни хора и ще започнат да безчинстват. Други пък смятат, че идеята е благородна и трябва да я подкрепят.

"Има клошари, които са на улицата, тъй като са прокудени от децата си. Други са жертви на различни престъпни схеми. Загубили са домовете и земите си. Те не са бандити. Никой не е застрахован, че няма да изпадне в подобно положение", смята Спас Ганчев. Така мислят и приятелите му Павел Папазов и Андрей Парпузов.

"Чувствата ми са смесени. Съчувствам на тези, които са без покрив, но в същото време съм майка и се притеснявам, защото често сред бездомниците има мошеници, крадци и изнасилвачи. Няма да съм спокойна, когато детето ми се прибира от училище", посочва Деница Линева.

Навущанов признава, че не е очаквал подобна гневна реакция от брестничани и се оказал неподготвен за нея.

"Болно ми е, че се надигат срещу беззащитни. Явно не си дават сметка, че биха могли да са на тяхно място", обяснява младият мъж. Кметицата на Брестник Елена Проданова отказа коментар с аргумента, че не била запозната с темата. Председателката на читалището Стоянка Павлова е пуснала докладна до община "Родопи". В нея твърди, че не е предупредена от наемателя на бившия спортен клуб за намерението му да отваря подслон.

"Помещението е отдадено за склад. Арендаторът е длъжен да ни уведоми за всяка промяна, но не го е направил. След като действа по този начин, може и да му прекратим договора", отсече Павлова. По думите ѝ много хора от селото заявили, че са категорично против частния приют, в който да се настаняват бездомници от Пловдив.

"Да си ги прибират в града. Защо ще ни ги карат в Брестник?", възмущава се и секретарката на читалището Стоянка Шопова.

Кметът на община "Родопи" Пламен Спасов заяви, че не е бил информиран за подслона. "Чудно ми е как някой изведнъж решава, че ще отваря частен приют в подземието на читалище, и не го съгласува с компетентните органи - пожарна, здравна инспекция, полиция. По принцип това е благородно начинание, но не се прави така. Защо Навущаванов води разговори с община Пловдив, а не с "Родопи", след като Брестник е на наша територия?", пита Спасов.

Той смята, че проектът не може да бъде осъществен. Една от причините е, че подземното помещение в читалището не било подходящо за такава цел. Според него изходът от ситуацията е или Навущанов да продължи да ползва помещението за склад, или да го напусне.

Младият пловдивчанин е изненадан от твърдия отпор срещу проекта му, но не се отказва да го реализира.

"В момента оборудваното помещение в Брестник стои заключено. Ако в селото не искат подслона, ще преговарям с управата на Пловдив за предоставяне на общинска сграда в града", посочва Навущанов.

Зам.-кметът по социална политика Георги Титюков обаче не е убеден, че ще може да се намери свободен имот за тази цел, тъй като под тепетата няма излишни, пише "24 часа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дайте му на момчето терена срещу тримонциум най-накрая ... пие ми се кафенце на ново място
+3
 
 
Дерзай момче, каузата ти е благородна ! Жалко за жителите на Брестник, че не могат да проявят човещина и съпричастност !
+1
 
 
Там от години има кражби по къщите, дори, когато хората са вътре, много преди да се направи приюта!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: