ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив представя "Улицата на занаятите" и "Капана" на туристическо изложение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 14.02.2018Коментари (0)3366
Община Пловдив, представена от служители на ОИ "Старинен Пловдив" участва в 35-то Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо", което се провежда от 14 до 16 февруари 2018 г. в Интер Експо Център, град София под мотото "Туризъм на преживяването". Акцент в тазгодишното представяне на специално брандирания пловдивски щанд са "Улицата на занаятите" в Стария град и "Капана -квартал на творческите индустрии". 

Събирайки на едно място целия туристически пазар, туристическата борса дава уникалната възможност за нови контакти, разширяване на мрежата от партньори и клиенти, бизнес срещи с професионалисти от цял свят във всички сектори на туристическия бранш. Още в първия ден днес, след официалното откриване служителите на ОИ "Старинен Пловдив" проведоха няколко работни срещи с представители на Министерство на туризма на Куба и на Турция, представители на Националните туристически бордове на Сърбия и на Македония, както и с туроператори от няколко гръцки общини. Целта на срещите бе свързана с привличане на туроператори и увеличаване на броя на посетителите, обмяна на добри практики и презентиране на голямото събитие "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

На щанда в трите дни, демонстрации ще правят и двама майстори от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, които освен, че показват на място тънкостите на старите занаяти, ще разказват за живота на "Улицата" .
Единият от обектите, включен в "Улицата на занаятите" е Бакаловата къща на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски проект, през 2009 г. В момента в нея работят четирима майстори. Те изработват художествени тъкани, накити от мъниста, керамика и изделия от царевична шума. 

В къщата се провеждат индивидуални и групови обучения, отбелязват се традиционни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да наблюдават и да се включат сами в работния процес. На ул. "Стръмна" № 3 може да се опита топъл ръчно месен хляб с квас, поднесен от майстор-пекар. Там също се изработват плъстени кукли. В къщата се представя и грънчарския занаят, а на втория етаж има работилница на майстор за рисуване върху стъкло. На ул. "Стръмна" № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани. Гостите нагледно могат да се запознаят с процеса на тъкане с различните техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, като заедно с това могат да се докоснат и до процеса на рисуване върху керамика. 

На ул. "Стръмна" № 1, къщата е посветена на текстила. Тук могат да се усвоят старинни български тъкачни техники и да се участва в изработването на художествени произведения. На ул. "Стръмна" № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор сам, на място, изработва български народни музикални инструменти - гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и как пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач. На ул. Четвърти януари № 4 всеки посетител може да се облече в традиционни български носии от различни региони на България и да отнесе спомен от българската автентична култура, наследена и съхранена от поколения наред. 

"Капана" - квартал на творческите индустрии е дългогодишен проект на Фондация "Пловдив 2019", който привлича и заселва в една от централните, но неоживени части на града представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. 

Със своите дейности "Капана" - квартал на творческите индустрии се превърна в привлекателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, архитекти, софтуерни специалисти, урбанисти, писатели и музиканти от цялата страна и стана разпознаваем международен център. В дългосрочна перспектива проектът има за цел да утвърди Капана като популярна и обичана марка в национален и международен контекст, която да привлича интереса на туристи и на представители на творческите индустрии от цял свят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: