ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Подменят всички касови апарати у нас!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:42 / 16.02.2018Коментари (9)4979
©
Всички касови апарати в търговските обекти у нас трябва да бъдат подменени до 31 декември 2018 г. заради пробиви в софтуера, който отчита продажбите. Въпреки действащата от години онлайн връзка в реално време между касовите апарати и системата на Националната агенция за приходите, се оказва, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчната агенция, пише "Медияпул".

За новото изискване се разбра със скандал в бюджетната комисия в парламента, която се събра, за да обсъди на второ четене промени в закона за ДДС, вкарани през преходните и заключителните разпоредби на закона за митниците. Самата промяна обаче вече е факт и е направена чрез изменения в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, подписана от министъра на финансите Владислав Горанов в края на 2017 г.

Заради хаоса с обясненията около промяната се наложи председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ да отправи поредица от въпроси към зам.-директора на данъчната агенция Александър Георгиев за това какво точно се променя и каква е направената оценка на въздействието. От обясненията на представителите на НАП стана ясно, че промените засягат всички касови апарати в страната, които са над 400 000, а крайният срок за подмяната им е 31 декември 2018 г.

При положение че по-евтините апарати струват по около 300 лв., това означава, че бизнесът трябва да инвестира около 120 млн. лв., за да изпълни новото изискване, пресметна Менда Стоянова. "Предадохте ли тези разчети на министъра, преди да подпише наредбата", обърна се тя към НАП.

От мотивите към наредбата на МФ става ясно, че оцененият разход за бизнеса е 122 млн. лв. Освен това е разписано, че бюджетът очаква положителен ефект от измененията под формата на увеличени с 10% приходи от ДДС, тоест допълнителни 150 млн. лв.

"Промяната се прави, защото при всяка проверка на търговски обект се установява укриване на оборот между 30% и 70%", заявиха от НАП. Това означава, че въпреки въвеждането на прословутата дистанционна връзка на касовите апарати със системата на НАП, проблемът с неотчитането на оборотите продължава да стои.

Оказва се, че софтуерът, с който работят касовите апарати, в момента подлежи на сериозни манипулации. В резултат търговецът издава касова бележка, но тя на практика е фалшива, защото съответната продажба не се отчита в НАП. "Сблъсквали сме се дори с интерфейси на китайски", оплакаха се от данъчната агенция.

Заради проблема, освен че предстои подмяна на касовите апарати, със законовите промени се въвеждат и куп изисквания към фискалния софтуер. Търговците вече ще могат да работят само с конкретни видове софтуер, обявени в списък на НАП. Отделно всеки издаден фискален бон ще отпечатва двумерен QR код, който ще може да бъде сканиран от гражданите. Така те ще могат да направят справка в системата на НАП дали съответната продажба е отчетена при тях или търговецът крие обороти.

Производителите на софтуер за касови апарати вече ще трябва да декларират в НАП, че "произведеният от тях софтуер не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата" и че не произвеждат софтуер, предназначен за "изтриване или друг вид манипулиране на базата данни". Въвеждат се и глоби за неверни данни в декларациите, които при повторно нарушение са от 10 000 до 20 000 лв.

На търговците, които "неправомерно изменят информацията в текуща или в архивна база данни", ще се налага глоба между 10 000 лв. и 20 000 лв. за всеки отделен ден, за който е извършена промяната.

"Какво следва, когато се установи манипулация и се прави ревизия за 5 години назад. Как ще глобите едно квартално кафене с 36 млн. лв.", попита Менда Стоянова и поиска отлагане на законовите текстове за глобите до следващия четвъртък, за да могат да бъдат коригирани.

Въвеждането на промените без достатъчно разгласяване и оценка на въздействието предизвика възмущението на цялата бюджетна комисия, като темата мигновено бе подхваната от БСП.

"Излиза, че досега държавата е изисквала да се ползват касови апарати, чрез които може да се краде. 120 млн. лв. е колосална сума. Кога министърът на финансите ще дойде на блиц контрол, чак на Коледа, ли?", попита Румен Гечев от левицата.

Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" пък се разгневи, че особен проблем възниква за част от земеделските производители, които наскоро били задължени да закупят фискални устройства, ако искат да получават субсидии за зеленчукопроизводство. "Сега тези хора ще трябва отново да плащат за нови устройства и софтуер. Цялата им субсидия ще отиде за касови апарати. Докато се занимават с административните тежести, продукцията им ще вкисне", оплака се Апостолов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ужас - това ще струва около 120 милиона, и търговците ще си ги вземат... от нас... :(
+1
 
 
Няма пробив в софтуера.Тези 30-70% процента които НАП търсят не са от софтуерни грешки,а поради това,че търговците не изчукват всички продажби.Винаги е било така,така е и ще бъде така.Знаше се и тогава и сега.Въпроса е да се напълнят джобовете на определен кръг от наши хора,така, както направиха и последният път.Но фирмите освен касовите апарати ще трябва да заплатят и абонаментен сервиз,пренастройка и т.н.Толкова пари текат в грешни посоки в държавата,те се хванали с дребният търговец.
+2
 
 
По времето на Иван Костов ни продадоха първите касови апарати,внесоха ги на части от Дубай по 30 долара .Жена му ги сглоби в няква фабика около Карлово и ни продадоха по 300 долара.Кой сега произвежда касовите апарати???Защо се подменят всяка година??? И кой ще прибере печалбата от продажбата???Защо търговците са длъжни да вадят парите си от джоба за прищявка на НАП ????
Aнонимен
на 16.02.2018 г.
+2
 
 
И какво излезе? Нападжиите са виновни за този гаф!! И ко прайме сига...кой ша плаща гафа?! От премиите на нападжиите...толкоз народ глобиха,да плащат сега!!!
Aнонимен
на 16.02.2018 г.
+3
 
 
Който е объркал софтуера,той да поеме разходите за касовите апарати! Един търговец,ако му намерят и само 2 лв.не маркирани на касовия апарат,го глобяват 1000 лв минимум и му затварят обекта за месец! А виновникът за софтуера...как ще го накажат?Всички потърпевши -на бунт...писна ни !!!
Aнонимен
на 16.02.2018 г.
+2
 
 
проследете парите. на кого стхе се напални дзхоба.
+3
 
 
Тая работа няма да стане тоя път. Тия малоумни ли са?! Като искат да се сменят касови апарати - да ги поемат те!
Aнонимен
на 16.02.2018 г.
+3
 
 
Не може заради олигофрени да се сменят касовите апарати през година.
+4
 
 
Мамицата им... прости хора! Пак един касов ще струва 500лв заради тези идиоти в парламента.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: